2020. február 29., szombat

Migránsellenes tüntetés Szabadkán: Kerítést a déli határokra!

Migránsellenes tüntetés Szabadkán: Kerítést a déli határokra! - A cikkhez tartozó kép

2020. február 29. 18:53    
Tiltakozást szervezett szombaton kora este Szabadkán az Egyesült Szabadkai Polgárok szervezet a migránsok szerbiai jelenléte ellen. Bejelentették, tiltakozó levelet küldenek a szerb kormánynak és a város vezetésének, s követelték, hogy zárják le az ország déli határait.
A 12 tagú kezdeményező bizottság nevében Saša Demić köszöntötte a tüntetőket, illetve a zombori, nagykikindai testvérszervezetek képviselőit, valamint a háborús veteránok küldöttségét. A Požarevacon ugyanebben az időpontban tiltakozók telefonon jelentkeztek be és üdvözölték a Szabadkán tüntető társaikat.
Elsőként Aleksandar Vučić államfőt fújjolták meg azon kijelentése miatt, hogy fasiszták tüntetnek Szerbiában a bevándorlók ellen. A vezérszónok hangsúlyozta, hogy
nincs olyan jellegű szándékuk, hogy megdöntsék a szerbiai hatalmat, csak azt szeretnék elérni, hogy rendezzék a migránsválság okozta problémát, s hogy a polgárok biztonságban élhessenek.
Csak a hatalom képviselői nevezik ezeket az embereket menekülteknek, de valójában dzsihadistákról van szó, mondta Demić. Olyan országokból jönnek, ahol tényleg voltak háborúk, de ma már nincsenek. Kötelezően regisztrálni kellene minden ide érkezőt, ugyanúgy, ahogyan a nyugati államokban is teszik. A gazdasági migránsoknak meg kell, hogy legyenek a papírjaik, hogy tudjuk, honnan érkeznek, milyen képesítéssel rendelkeznek. Demić szerint a bevándorlók többsége még nem látott belülről gyárat, s tönkre fogják tenni a kontinens szociális rendszerét.
A tüntetés ideje alatt többször azt skandálta a tömeg, hogy: „Szerbia, Szerbia!” Ebben a városban hosszú idő óta együtt élnek szerbek, magyarok, bunyevácok és más népek, s most fasisztáknak neveznek bennünket, pedig vendégszeretőek vagyunk mindenkivel, aki tisztességes szándékkal érkezik a városba, mondták.
A szervezők felmutattak egy dokumentumot, amely szerint Szerbia állítólag elkötelezte magát, hogy az ország területén 385 lakást és 300 falusi házat biztosít a betelepülőknek.
A tüntetők azt követelték, hogy minden migránst vessenek egészségügyi ellenőrzés alá. Magyarország okos módon kerítést épített déli határára, s ugyanezt meg kell tennie Szerbiának is. A tömeg ekkor azt kezdte skandálni, hogy: „Kerítést, kerítést!” A migránsok száma napról napra nő, annak ellenére, hogy a kormány ezt nem látja, de mi látjuk, s ugyanakkor növekszik a polgárok félelme is, mondta a vezérszónok.
A tüntetők referendumot követeltek a migránsválság kapcsán, hogy a nép eldönthesse, mit akar, akarják-e a migránsok jelenlétét vagy sem. Követelik a városi illetékesektől, hogy foglalkozzanak a biztonsági helyzettel.
A szónoklat után a körülbelül 200 tiltakozó végigsétált a korzón, majd utána visszatért Szabadka főterére. Bejelentették, hogy szükség esetén további tüntetéseket szerveznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése