2020. február 12., szerda

Öt hónapja várunk a pénzünkre!


Több vajdasági magyar földműves gazda vár már hónapok óta arra a pénzre, amit a Seb-Agrar zentai-pacséri cég által értékesített terményért kellene kapnia. A pórul járt gazdálkodók közé tartozik Almási István fiatal torontálvásárhelyi mezőgazdasági termelő is, aki elmesélte a maga esetét. 

– Szerződéskötéskor két integrátor közül lehetett választani, mi, debelyacsaiak 13-an a zentai Seb-Agrar mellett döntöttünk, a faluból csak ketten-hárman választották a másikat, a csantavéri Gebi céget. Mégis ők jártak jól! Tizenkét hektárra kötöttünk öt évre szóló szerződést, ennek értelmében minden évben két vagon kukoricát és másfél vagon szóját szállítunk le a vállalatnak. Szeptember 20-án át is adtuk a szóját, két hétre rá pedig a kukoricát is. A szójáért 34 dinárt fizettek kilogrammonként, más felvásárlók viszont 36 dinárt is kínáltak, megadtak volna érte, de bennünket kötelezett a megállapodás, nem kereshettünk másik vevőt. A kukorica kilóját 14 dináros áron számolták el. Gyorsan kiderült, hogy a másik integrátor, a Gebi cég egy hét leforgása alatt már ki is fizette a beszállítóit, méghozzá magasabb áron, mint Seb-Agrar: a szójáért kilónként egy dinárral, a kukoricáért pedig 50 parával fizetett többet, mint amennyiért mitőlünk átvették.  

 Seb-Agrar ügy: A gazdák öt hónapja várnak a pénzünkre!

– Mikor kellett volna megkapniuk a pénzt?

– Az átvételtől számított 15 napon belül, ez áll a szerződésben. Az új év első napján kaptunk 50 ezer dinárt, azóta egy parát sem. Van olyan ismerősöm, aki 8 vagon kukoricát adott át, számított erre a pénzre, de mivel nem kapta meg, kölcsönt kellett felvennie egy másik banktól, hogy folytathassa a termelést. Úgy hallottam, hogy a Seb-Agrar jelenleg 450 termelőnek tartozik a felvásárolt termény árával.  

– Ha 550 termelővel kötött szerződést, akkor a 450 nem kis szám. 

– Elgondolkodtatott bennünket, hogy ha már az első évben ilyen gond van a kifizetéssel, akkor mit várhatunk, hogy lesz majd a továbbiakban. Az is megfordult a fejünkben, hogy át kellene pártolni a másik integrátorhoz, ha már az időben fizet, és még többet is ad a terményért. Ezt írásban jeleztük, kérelmeztük is, de még csak válaszra sem méltattak bennünket.
– Elképzelhető, hogy ebben az évben majd fordítva lesz, így taktikáznak, és mivel a termelőknek meg van a kezük kötve, nem tehetnek semmit.

– Lehetséges. Annyit tehetünk csak, hogy nem szállítunk le többet a szerződött mennyiségnél. Majd annyit adunk át, amennyire köteleztük magunkat, a többit pedig máshol értékesítjük, ahol jobban megéri.  

– Rohamosan, látványosan fejlődik a cég: 6 településen 7 felvásárló helyet nyitott, megvette a topolyai malmot, 9 gabonatárolót épített, benzinkútja van, már majdnem 50 embert foglalkoztat… Mit mondanak, miért állt le a kifizetés?

– Nem tudjuk, ennek az okát nem közölték velünk. Amikor érdeklődünk, mindig az a válasz, hogy ki fogják fizetni, csak legyünk türelemmel. Vannak, akik már nem is hívják a céget telefonon, mert mindig ugyanazt ismételgetik. Úgy értesültünk, hogy a Seb-Agrar többféle műtrágyával rendelkezik, nagy mennyiségben, és lehetőség van arra, hogy az átadott terményért járó összeget ily módon levásárolhatjuk. Én már több alkalommal is jeleztem, hogy érdekel ez az ajánlat, mert műtrágyára is szükség van, de mindeddig nem sikerült az üzletet lebonyolítani, mert vagy éppen elfogyott az áru, vagy nem volt belőle elegendő raktáron. Mindig várakoztattak pár napig, legutóbb azt mondták, hogy majd hívjam őket 10 nap múlva. De akkorra ismét elfogyott a műtrágya. Tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk, hogy kihez fordulhatnánk segítségért.

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése