2020. február 1., szombat

Van-e még Délvidéken valaki olyan „bátor”, hogy feljelenti a magyar gyalázó magyarkanizsai pópát?!

Tegnap portálunk is beszámolt és magyarra fordítva közölte Jovica Mojsilović, magyarkanizsai pravoszláv pópa Szent Száva ünnepségén elhangzott, magyarokat sértő szavait.


Azóta portálunkat több követőnk is megkereste, illetve számtalan kommentárban is követelték olvasóink, hogy valaki jelentse fel a pravoszláv egyház helyi képviseltjét. Hiszen szavai sokak szerint nem csak a jó ízlést és a keresztény alapelveket, hanem a szerbiai törvényeket is sértik.
Több olvasónk jelezte, hogy akár adománnyal is támogatná a perköltségeket, ha lenne olyan jogvédő vagy érdekvédelmi szervezetünk, amely felvállalná az ügyet. Ezzel is jelezve, hogy nem mondhat és nem tehet bárki bármit velünk és nem maradhat szó nélkül a délvidéki magyarság meggyalázása.
Viszont felvetődik a kérdés, hogy van e még ilyen délvidéki szervezet?
A Vajdasági Magyar Szövetség ugyan kiadott egy langymeleg közleményt, amelyben ugyan elítélik Jovica Mojsilović szavait, de ennek hatása nagyjából a Facebookon bosszankodó kommentárok erejével egyenlő, vagyis semmit sem ér.
Néhány hét múlva választások lesznek Szerbiában és Délvidéken is, így a helyi politikusoknak kellenek a látványos ügyek, de nem veszhetnek össze Belgráddal sem annyira, hogy az a koalíciós fotelosztáskor vitákat generáljon. Ezért kapaszkodik bele a VMSZ olyan látványos, de gyakorlatilag súlytalan ügyekbe, mint pl a szabadkai kórház cirill betűkkel írt magyar szöveges fejléce egy dokumentumon, ami ugyan valóban vérlázító ügy, de bagatell ha azt vesszük alapul, hogy a szabadkai kórház honlapja is cirill és kizárólag szerb nyelven elérhető. (bolnicasubotica.com).
A legegyszerűbb persze az lenne természetesen ha a pravoszláv egyház házon belül intézné a dolgot és megvizsgálná, hogy a pópa szavai mennyire vannak összhangban az egyház tanításaival és ehhez mérten megróná a delikvenst. Természetesen a rendőrség is indíthatna hivatalból eljárást, azonban erre csekély az esély, ebben az esetben pedig csakis az ügyészségi feljelentés marad, amit természetesen bárki megtehet.
Hol vannak a délvidéki jogvédők? 
Korábban több magyar jogvédő szervezet is működött Szerbiában, például az Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségügyi Civil Szervezet, amely Bozóki Antal nyugdíjba vonulása után és a BGA forrásmegvonása után szűnt meg. Vagy az immár több mint 10 éve inaktív szenttamási székhelyű Ember Jogi Központ.
A Vajdasági Magyar Jogász Egylet talán a leginkább aktív szervezetünk jelenleg, azonban a csoportosulást sokan a Vajdasági Magyar Szövetség ernyőszervezeteként tartják számon. Hisz mint a szervezet elnöke, mint az alelnöke, mint pedig a felügyelőbizottság elnöke mind a VMSZ tagjai, amely szintén az első ponthoz kanyarít vissza bennünket.
Az Anyaországból talán leginkább illetékes a Kisebbségi Jogvédő Intézet lehetne, melynek célja hozzájárulni ahhoz, hogy a külhoni magyar közösségek hatékony jogvédelemben részesüljenek. Ha megnézzük a KJI honlapját, akkor azt is láthatjuk, hogy a délvidéki partnereik között zömében a VMSZ-hez köthető, a párt listájáról korábban képviselői helyeket szerzett ügyvédek nevét találjuk, mint Buckó Györgyét, Szilágyi Miklósét, vagyis megint csak az első ponthoz érünk.
A helyzetet megvizsgálva azt látjuk, hogy a labda leginkább a VMSZ térfelén pattog. Biztató jel lehet, hogy a botrányt kirobbantó ünnepi felvétel és annak vágatlan megjelenése (ismerve a helyi média viszonyait) nem történhetett volna meg, ha arra nem bólint rá valaki a VMSZ-ből. És Pásztorék számára az is mozgási teret adhat, hogy a pópa nem csak a magyarokat sértegette a színpadról, de egy politikai fenyegetést is elmondott a Szerb Haladó Párt felé, amiben egy óriási 10 méteres szerb zászlót ígér Magyarkanizsára, amennyiben nem kap neki tetsző szobrot Péter szerb király a városban. Majd ezután a helyi Szent Száva kultúregyesület vezetőit is nyilvánosan próbálta megpuccsolni a színpadról. Így pedig talán a belgrádi szövetségeseikkel sem kellene a VMSZ-nek összerúgnia a port, ha végre arra szánnák el magukat, amire a délvidéki magyar választók a voksaikkal megbízták őket: képviselni a délvidéki magyar érdekeket!
Vajon háromnapos csoda lesz a magyarság újabb meggyalázása vagy pedig ezúttal következményekkel is fog járni? Van még annyi élni akarás a délvidéki magyarságban, hogy bekapcsoljanak az önvédelmi reflexeink vagy hagyjuk, hogy ismét letömjenek bármit a torkunkon?!


Kapcsolódó írás:

VIDEÓ: Soviniszta, magyarok ellen is uszító beszédet mondott a magyarkanizsai pravoszláv pópa Szent Száva ünnepén | Délhír Portál

https://delhir.info/2020/01/31/video-soviniszta-magyarok-ellen-is-uszito-beszedett-mondott-a-magyarkanizsai-pravoszlav-popa-szent-szava-unnepen/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése