2020. február 7., péntek

Botrány a bővítési biztos és a szerb kormánytagok gyűlésén

– Dačić kellemetlenkedett, Várhelyi elhagyta az ülést

Botrány a bővítési biztos és a szerb kormánytagok gyűlésén – Dačić kellemetlenkedett, Várhelyi elhagyta az ülést
2020. február 6. 21:39

Kellemetlen szituáció alakult ki azon az ülésen, melyen Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és uniós bővítési biztos Ana Brnabić miniszterelnökkel, és a szerb kormány tagjaival folytatott megbeszélést. A Blic beszámolója szerint Ivica Dačić szerb külügyminiszter verbálisan támadt a vendégre, aki ezután elhagyta az ülést.
A szerb diplomácia vezetője egy adott pillanatban magához ragadta a szót, és durva szavakat intézett Várhelyi Olivérhez.
– Nagyon kellemetlen volt a viselkedése. Azt mondta Várhelyinek, hogy nem tudja, hová jött, hallgat arról, hogy valakik elrabolják a szerbek koszovói kolostorait, mint ahogyan a szerb árura kiszabott pristinai védővámokról is hallgat – nyilatkozta a Blicnek az ülés egyik meg nem nevezett résztvevője.
A kormányfő, valamint Jadranka Joksimović eurointegrációért felelős miniszter és Nebojša Stefanović belügyminiszter is megdöbbent, Várhelyi pedig bekapcsolta mikrofonját, és azt mondta a szerb külügyminiszternek:
– Én vagyok az egyetlen uniós biztos, aki reagált a védővámokra, elítéltem azt, ami Montenegróban történik, Szerbia az első ország, amelybe ellátogattam, miután felvázolták a csatlakozási folyamat új elemeit, végül pedig, én azért jöttem ide, hogy önöknek segítsek – mondta Várhelyi, aki ezt követően kikapcsolta mikrofonját, kezet fogott Ana Brnabić kormányfővel, majd távozott a teremből.
A Blic megkereste Ivica Dačićot, és megkérdezte, miért támadt rá vendégére. A külügyminiszter erre azt felelte, hogy nem a bővítési biztost, hanem az EU-t támadta. A tárcavezető hozzátette, azt is tanácsolta vendégének, hogy az a szerbiai ellenzéket is kérdezze meg, mi az álláspontja az EU-ról, Koszovóról, a brüsszeli egyezményről, Krímről…
Ivica Dačić ugyanakkor tagadta, hogy az ülés botrányba fulladt volna.
– Nem volt semmiféle botrány, az ülés nem szakadt meg, hanem Várhelyi sietett, hogy az ellenzékkel is találkozzon – magyarázta a külügyminiszter.
A gyűlést követően a szerb kormány nem adott ki közleményt
https://szabadmagyarszo.com/2020/02/06/botrany-a-bovitesi-biztos-es-a-szerb-kormanytagok-gyulesen-dacic-kellemetlenkedett-varhelyi-elhagyta-az-ulest/ 


Rasprava Dačića i Varheljija, komesar EU napustio sastanak

Na sastanku evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija sa srpskom premijerkom Anom Brnabić i ministrima, došlo je do neprijatne situacije kada je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, verbalno napao gosta, koji je potom napustio sastanak.

rasprava-dacica-i-varheljija-u-komesar-eu-napustio-sastanak
Direktno.rs

Sat vremena pre nego što će se Dačić obrušiti na Varheljija razgovor je tekao potpuno normalno, bez visokih tonova i neprijatnosti.
U jednom trenutku Dačić je uzeo reč i grubo se obratio Varheljiju.
„Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gde je došao, da ćuti dok neko otima srpske manastire na Kosovu, da ćuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije“, kaže izvor “Blica” koji je prisustvovao sastanku.
Predsednica Vlade, kao i ministarka za EU Jadranka Joksimović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bili su u čudu, a potom je Varhelji uključio mikrofon i obratio se srpskom šefu diplomatije.
„Ja sam jedini evropski komesar koji je reagovao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i konačno, došao sam ovde da vam pomognem“, rekao je Varhelji.
Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju.
Blic je pozvao Ivicu Dačića i upitao ga zašto je napao gosta, a on je rekao da “nije napao njega nego EU”.
„Napao sam EU zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, uvođenja Kosova u poglavlje 35, pa sada sve zavisi od toga, zbog toga što ćute na dešavanja u Crnoj Gori i što su nepravedni“, rekao je on za “Blic”.
Dačić dodaje da je poručio gostu da pita opoziciju kakav im je stav o EU, o Kosovu, o Briselskom sporazumu, o Krimu…
„Slušao sam i Olija Rena, i Štefana Filea i Johanesa Hana, ali slabo smo se pomerili napred“, kaže Dačić, a onda ublažava i dodaje da mu je rekao kako je on lično prijatelj Srbije kao i njegova zemlja i da mu želi sreću.
Dačić: Sastanak nije prekinut, Varhelji je žurio
Srpski šef diplomatije dodaje da je izrevoltiran time što Varheljijeva tema nije samo metodologija, već i region, spoljnopolitička i druga pitanja. Međutim, negira da je u prostorijama Vlade Srbije večeras bilo skandala:
– Nije to bio nikakav skandal i sastanak nije prekinut, nego je Varhelji žurio na sastanak sa opozicijom.
Nakon sastanka, Vlada Srbije nije izdala saopštenje.
https://www.radiokontaktplus.org/vesti/rasprava-dacica-i-varheljija-u-komesar-eu-napustio-sastanak/24079

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése