2021. december 28., kedd

A környezetvédők tovább folytatják a tiltakozást

  A környezetvédők tovább folytatják a tiltakozást

 Illusztráció (Fotó: Ljubica Sokić/Nova.rs)

Miután Aleksandar Vučić szerb elnök közölte, az állam nem vonja vissza a Jadar projektumot, a környezetvédelmi szervezetek bejelentették, hogy tovább folytatják a lítium bányák tervezett létesítése elleni tiltakozássorozatot.

Vučić hétfőn Novi Pazarban azt mondta, „nem vonjuk vissza a Jadar projektumot, annak ellenére, hogy azt követelik egyes ellenzéki politikusok”.

Aleksandar Jovanović Ćuta véleménye szerint az államfő kijelentése azt bizonyítja, hogy Vučić és a Rio Tinto „valójában egy cég” és hogy a tüntetések mindaddig folytatódnak, amíg vissza nem vonják a Jadar projektumot.

– A Rio Tinto rossz társasággal próbál egyezkedni, ugyanis Vučić erre nem illetékes. A nép nem óhajtja ezt a projektumot, úgyhogy az illetékesek eldönthetik, hogy általános lázadás tör ki, vagy pedig a nép oldalára állnak és befejezik az együttműködést a Rio Tintóval, valamint az összes olyan céggel, amely Szerbiát veszélyezteti – közölte Jovanović.

A Ne damo jadar (Nem adjuk a Jadar völgyét) civil szervezet alelnöke, Zlatko Kokanović bejelentette, hogy ez az egyesültet is folytatja a projektum elleni tiltakozást.

– Mi már sokkal régebb óta itt vagyunk, mint a Jadar projektum. Kénytelenek lesznek bennünket megölni, mert mi innen nem megyünk el – hangsúlyozta Kokanović.

Ugyanakkor Vesna Prodanović, a Rio Sava Exploration vezérigazgatója még december 23-án közölte, a vállalat a Jadar projektummal kapcsolatos munkálatok felfüggesztését tervezi és közvitára hívja az érintetteket, hogy a lakosok a projektum minden részletét megismerhessék. A Beta hírügynökségnek adott interjújában az igazgatónő azt mondta, a Jadar projektumot a törvényes határidőkön belül szeretnék ugyan megvalósítani, ám nem tesznek egyetlen olyan további lépést sem, ami aggasztja a lakosokat.

Prodanović ismertette, hogy a Jadar projektumra eddig 450 millió dollárt költöttek az összesen tervezett 2,4 milliárdból.

https://szmsz.press/2021/12/27/a-kornyezetvedok-tovabb-folytatjak-a-tiltakozast/

 

Vučić: Nem vonjuk vissza a Jadar projektet

Vučić: Nem vonjuk vissza a Jadar projektet

Nem vonjuk vissza a Jadar projektet, annak ellenére, hogy azt követelik “egyes ellenzéki politikusok”, nyilatkozta hétfőn Aleksandar Vučić szerb államfő. Novi Pazarban tett látogatása során újságírói kérdésre azt mondta, azok a politikusok tiltakoznak a Jadar ellen, akik idehozták azt, írja a Beta.

„Ez a projekt áll és sehová nem mozdul majd. Ők hozták ide, mi meghallgattuk a polgárokat, és ennyi“, mondta a szerb elnök.

Nebojša Zelenović, az Együtt Szerbiáért elnöke azt kérte a kormánytól, hogy január 7-ig törölje a Jadar projektet, kiemelve, hogy a törvényjavaslat visszavonásával nem ért véget a harc, mert a Rio Tinto most nyomást próbál gyakorolni a polgárokra, meg akarja vásárolni a területeiket.

https://szmsz.press/2021/12/27/vucic-nem-vonjuk-vissza-a-jadar-projektumot/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése