2021. december 7., kedd

Szijjártó: Minden egyes szerbiai tárgyalás előtt és után Pásztor Istvánnal egyeztetek

Szijjártó: Pásztor István megérdemli a kinevezést! | Vajdaság MA

Hétfőn tartotta az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága szokásos év végi ülését, melyen az egyetlen napirendi pont Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghallgatása volt. A nemzetpolitika a külpolitika lelke, ezért a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolat alakításakor a kormány arra törekszik, hogy olyan együttműködés jöjjön létre, amely a magyar nemzeti közösségek élethelyzetét javítja – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.  A meghallgatáson Bencsik János a Polgári Válasz elnöke, Országgyűlési képviselő az összes elszakított határon túli régióból hozott problémákat és kérdéseket a külügyminiszter elé. 

A külügy vezetője beszámolója elején elmondta, a szomszédos országok szinte mindegyikével javult a kapcsolat a tavalyi évhez képest, ez alól csupán Ukrajna a kivétel.

Szerbiával kapcsolatban elmondta, hogy az idén átadták a két országot összekötő gázvezeték interkonnektort, mely hozzájárul Magyarország hosszútávú gázellátottságához. Beszélt arról is, hogy megkezdték a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, valamint a Szeged-Szabadka közötti nyomvonal fejlesztése is.

Nemzetpolitikai stratégia, gazdaságfejlesztési támogatások

A külügyminiszter szerint, egy kormánynak fontos stratégiai kérdés, hogy a nemzetpolitikát milyen alapokra helyezi:

Mi úgy gondoljuk, hogy nem Budapestről kell megmondani, mi jó a határon túli közösségeknek, hanem meg kell kérdezni őket, mire van szükségük, ahhoz, hogy a helyzetük javuljon.

Mikor ezt a kérdést feltettük, a válasz minden hátáron túli területről az volt egyöntetűen, hogy szeretnék gazdaságilag megerősíteni közösségeiket – tette hozzá a Szijjártó. Ekkor indultak el a gazdaságfejlesztési programok 6 szomszédos országban. E programok számos pozitívummal járnak az adott országokban, helyben jönnek létre munkahelyek, helyeben fizetnek be adót, stb. példaként említette kárpátalját, ahol az 5 év alatt 34 ezer vállalkozásnak, összesen 16,5 milliárd forint támogatás jutott.

A Délvidéken 14 ezer vállalkozás 57 milliárd forintot kapott, Erdélyben pedig 6 ezer pályázó kapott összesen 88 milliárd forintot, Felvidéken 3800 vállalkozás 21,5 milliárd forintot.

Hozzátette, a gazdaságfejelsztési programok a jövőben is folytatódnak.

Megjegyezte: a világjárvány alatt csaknem 2 milliárd forint értékben segítették lélegeztetőgéppel, teszttel, az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökkel a szomszédos országokat.

Kitüntetéspolitika

A délvidéki magyarok tekintetében a Polgári Válasz országgyűlési képviselője, több kérdést is felvetett a külügy vezetőjének. Ilyen például, az olyan magyarországi kitüntetések odaítélése, melyet nyíltan magyarellenes tevékenységükről ismert személyek kaptak. Szijjártó Péter válaszában általánosságban elmondta, hogy nemzetpolitikai kérdésekben mindig a megválasztott nemzetiségi vezetők véleményére hagyatkoznak. Minden egyes szerbiai tárgyalás előtt és után egyeztetek a VMSZ elnökével, hozzátette, ha “ők javasolnak egy kitüntetést, akkor a magyar kormánynak kötelessége helyt adni ennek”.

https://delhir.info/2021/12/06/szijjarto-minden-egyes-szerbiai-targyalas-elott-es-utan-pasztor-istvannal-egyeztetek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése