2021. december 6., hétfő

Tájékoztatás és „tájékoztatás”

A Magyar Szó a december 4-ei tüntetésekről

Naslovna 1

A Danas c. belgrádi napilap 2021. december 6-ai címoldala


A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) napilap 2021. december 6-ai címoldala

A Danas és Magyar Szó is hétvégén kettős, szombati-vasárnapi számot jelentet meg.
A Danas hétfői, december 6-ai számának címoldalán a legfőbb hírként a polgároknak az állami kisajátításról és a népszavazásról szóló törvények elfogadása miatti szombati útlezárásokkal való tiltakozása/tömegtüntetése szerepel. Az írás  címe: „A polgárok ezrei tüntettek, a rezsimhű lapok csak 200-at láttak.”
A Magyar Szó mai számának címoldalán a legfontosabb hír Siniša Mali haladópárti pénzügyminiszter bejelentése, miszerint „január elseje után minden elsőszülött csecsemő háromszázezer dináros támogatásban részesül”. 
Sehol még csak utalás se nincs a szombati történtekre, amelyeket a Danas másik írása „megtörtént népszavazásnak” tart, ami után „Szerbiában többé semmi sem lesz ugyanaz”.[1]
A Magyar Szó a tömegtüntetésekről csak a negyedik oldalon ír, Aleksandar Vučić Gornje Nedeljice-i látogatása kapcsán, amely falu környékén az elégedetlenséget kiváltó lítiumbányát tervezik megnyitni. 
Az írás címe „A polgárok dönthetnek a bányanyitásról”, mintha a polgárok akarnák a bányát megnyitni, ami ellen éppen tiltakoznak!
Az országszerte  tartott tömeges tüntetések közül a Magyar Szó csak az újvidékiről közöl rövid(ke) írást – Tiszta levegőt, iható vizet! címmel –, mellékesen megemlítve, hogy „Belgrádban, Nišben, Szabácson, Požarevacon, Valjevóban, Pancsován és más településeken is szerveztek megmozdulást”.
A lap kiemeli Ana Brnabić kormányfő véleményét, miszerint „a szerbiai tüntetésnek nincs közük a környezetvédelemhez, mivel ezek politikai tüntetések”. A kormányfő „a tüntetések szervezőinek követeléseit (mármint a referendumról és az állami kisajátításról szóló törvények hatályon kívül helyezését – B.A.) alkotmányellenesnek mondta” – írja a lap.
 
A Danas az United Media csoport keretében működik. Szerkesztéspolitikai elve, hogy „a polgárokat „hűen és tárgyilagosan tájékoztassa”, hogy „a média alapvető feladata, hogy korrigáló tényező legyen a társadalomban és az államban”.[2]
A Magyar Szó a Vajdasági „Magyar” Szövetség (a
Vučić-féle haladó párt szövetségesének) befolyása alatt áll. A lapkiadó kft-nek véemeszes igazgatója, a lapnak pedig a Magyar Nemzeti Tanács tagjainak döntő többségét adó VMSZ által kinevezett főszerkesztője van.
Ezek a tények és összefüggések alapvetően meghatározzák a két napilap szerkesztőségének a tájékoztatási kötelezettség iránti viszonyulását is.
A Magyar Szó megvonja az olvasóktól a tárgyilagos és elfogulatlan/pártatlan tájékoztatásra való jogot! 
A vajdasági magyaroknak nem kell tudni, hogy mi történik az országban, mi ellen lázad a nép?

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2021. december 6.
__________
[1] Snežana Čongradin: A subotu se dogodio referendum i počinje novo deljenje karata [Szombaton referendum volt és elkezdődik a kártyák új leosztása]. Danas. 2021. december 6. 4
[2] O nama [Rólunk] https://www.danas.rs/o-nama/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése