2021. december 11., szombat

ÉSZVERÉS #49:

 Az utcai nyomásgyakorlás hatékony fegyver, ha nem veszíti el fókuszát

https://hu.autonomija.info/wp-content/uploads/2021/12/49eszveres-cover-850x713.png

Tüntetésekről, útlezárásokról, a VMSZ terepi kampányáról, valamint a Marinika Tepić elleni gyűlöletbeszéd és az I. Péter király szobra kapcsán elvárható reakciók hiányának lehetséges okairól beszélgetett az Autonómia portál közéleti kijózanító élőműsorában Gyulai Zsolt civil aktivista, Sinkovics Norbert és Tőke János újságíró, valamint Pressburger Csaba szerkesztő-műsorvezető.

 [...]

A VMSZ MEGFELELÉSI KÉNYSZERBŐL HUNY SZEMET A KISEBBSÉGELLENES MEGNYILVÁNULÁSOK FELETT

Múlt kedden felavatták Szabadkán I. Péter szerb király szobrát, ám a várakozásokkal ellentétben Aleksandar Vučić államfő nem tisztelte meg jelenlétével az eseményt és Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét sem lehetett látni. Egyes találgatások szerint az állhatott a VMSZ-elnök távolmaradásának a hátterében, hogy a szobor talapzatára kizárólag szerb nyelven és cirill betűkkel vésték fel a király nevét. Hivatalosan azonban a VMSZ nem tiltakozott az egynyelvű felirat miatt, és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei sem emelték fel szavukat az ügy kapcsán. Ugyanígy némák maradtak mind a magyar párt, mind pedig a vajdasági magyar kisebbségi önkormányzat képviselői a Marinika Tepić ellenzéki politikus nemzeti alapon történő megtámadása után is – emelte ki a műsor második témáját felvezetve Pressburger.

Tőke János úgy pontosított, hogy a nemzeti közösségek nemzeti tanácsai kiadtak egy közös közleményt, illetve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság (élén egy VMSZ-es politikussal) is hasonló nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítélték a Marinika Tepić elleni gyűlöletbeszédet. A szoboravatás kapcsán hozzátette, hogy Pásztor Bálint a Szabad Magyar Szónak nyilatkozott úgy az ügyről, hogy nem szeretné magyarul olvasni a szobor talapzatán, hogy „felszabadító”.

Gyulai Zsolt úgy fogalmazott, hogy a szobor-ügy Szabadkán „ráégett a VMSZ-re”, mivel nagyon negatív véleményük van az alkotásról a szabadkaiaknak. Szerinte esztétikai és sok más szempontból is problémás a szobor. A Marinika Tepić-ügyről elmondta, hogy a VMSZ semmilyen konfrontációba nem hajlandó belemenni, fél bármiben is ellenkezni a haladókkal.

Sinkovics Norbert a kisebbségi pártok esetében megnyilvánuló megfelelési kényszerről beszélt. Emlékeztetett arra, hogy nem volt nagyobb ellenállás más problémásként értelmezhető ügyek esetében sem a kisebbségi párt részéről.

 

TALÁLOMRA CSÖNGETNEK BE VAGY PONTOS LISTÁKKAL HÁZALNAK A VMSZ AKTIVISTÁI?

Elindult a Vajdasági Magyar Szövetség terepi kampánya, amelynek az a célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a kettős állampolgároknak, akik eddig még nem regisztráltak a magyarországi választási névjegyzékben, de jövőre szeretnének szavazni. „Pártaktivisták százai házalnak a napokban Vajdaság-szerte, és úgymond segítenek a szavazás előfeltételének számító regisztrációs procedúrában a Vajdaságban élő kettős állampolgároknak. Hogyan tudhatja a párt, hogy kinek van kettős állampolgársága és közülük ki nem regisztrált eddig?” – tette fel a kérdést a műsor harmadik témájának felvezetésében Pressburger.

Tőke János úgy értesült, hogy főként az idősebbeknek igyekeznek segíteni a pártaktivisták. Úgy fogalmazott, hogy szerinte a VMSZ-nek „nagyon precíz listája van”. Beszámolt egy Óbecséről jelentett esetről, amikor egy pártaktivista állítólag azzal „fenyegetett meg” valakit, hogy elveszítheti a kettős állampolgárságát, ha nem él szavazati jogával a választásokon.

Sinkovics Norbert nem tartja elképzelhetőnek, hogy a szerbiai illetékesek reagálnak, ha a párt esetleg rendelkezik egy kettős állampolgárokat tömörítő listával. Felhívta a figyelmet a rendszer átláthatósága kapcsán jelentkező problémákra is.

https://hu.autonomija.info/eszveres-49-az-utcai-nyomasgyakorlas-hatekony-fegyver-ha-nem-vesziti-el-fokuszat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése