2021. december 10., péntek

Pásztor Pista „drágaköve”

A Magyar Szónak a legfontosabb a VMSZ belgrádi jubileuma

A Magyar Szó december 9-ei címoldala

A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) napilapról sok minden lehet írni, mondani, csak azt nem, hogy nem következetes – amikor a Vajdasági „Magyar” Szövetséget (VMSZ) kell magasztalni.
A december 9-én a legfontosabb hírként a címoldalon arról ír, hogy „tízéves a belgrádi
VMSZ”.
Pásztornak a belgrádi írás annyira (meg)tetszhetett, hogy a párt internetes oldalára is felkerült.[1]
A lap  „A pártszerveződés drágaköve”[2] című írás alatti szövegben (Vonzóbbá tenni Palicsot)[3] is Pásztort idézi, az írást illusztráló fotón pedig ismét a pártelnököt lehet felismerni. 

Az ünnepség alkalmából a belgrádi Mona Plaza Hotelben (!!) megtartott fogadáson „Pásztor hangsúlyozta, a kitartás, odaadás, eltökéltség eredménye a belgrádi VMSZ első tíz éve. A helyi szervezet a VMSZ egyik drágakövének számít, teljesen sajátos környezetben jött létre, ott, ahol nem léteztek a kisebbségi politizálás klasszikus értelemben vett feltételei, mégis az egyik legaktívabb szervezet, több mint kétszáz esemény szervezője az elmúlt évtizedben. Mások is példát vehetnek róla, húzta alá. Kiemelte a magyar-szerb kapcsolatok terén elért hihetetlennek tűnő eredményeket, amelyekhez hozzájárult minden kapcsolatépítés, így a belgrádi is. Visszaemlékezett a kezdetekre is, mint mondta, a saját közösségünkön belül volt a legnagyobb ellenállás tíz éve a belgrádi szervezet létrehozása kapcsán, az idő viszont bizonyította, egy legitim, teljesen megalapozott elképzelésről volt szó, mely senkinek sem okoz rosszat, de mindenkinek adhat valami jót. Jövőre nagy feladat áll előttünk, mondta, el kell érni, hogy a jelenlegi politikai felállás itthon és Magyarországon is folytathassa munkáját a választások után, lehetővé téve ezzel a kiváló kapcsolatok folytatását” – írja Magyar Szó.[4]

A lap sokadszor és ismételten bizonyítja, hogy nem „a vajdasági magyarság napilapja”, ahogyan a címlap fejléce alatt hamisan hirdeti, hanem hogy a Pásztor István és a VMSZ szolgálatában áll. Hogy ténylegesen pártújság lett.
Fontosabbnak tartja a VMSZ belgrádi szervezetének „jubileumát” annál az eseménynél, amelytől szinte az egész ország visszhangzik, mégpedig hogy Aleksandar Vućić szerb elnök – a néptömegek lázadása miatt – „nem írta alá a kisajátítási törvényt és azt indoklással ismételt döntéshozatalra visszaküldte a képviselőháznak”.[5] A törvényt, amit a (vée)meszes képviselők is megszavaztak.
2014-óta, amikor Vućić kormányfő lett, amióta gyakorlatilag Szerbiát önhatalmúlag irányítja, első alkalommal történt meg, hogy nem tudta keresztülvinni a szándékait, hogy meghátrálásra kényszerült.
Mindegyik, magára valamit is adó újság címlapján a legfőbb eseményként a vereség szerepel, amit még Vućić is elismert. A Magyar Szónak ettől mégis fontosabb volt a VMSZ jubileuma! Hogy megfeleljen a pártelnök elvárásainak! 
Újságíró körökben régen erre mondták – nincs újságírói vénájuk! Bizonyossággal lehet állítani, hogy az ilyen újságírást nem Pulitzer József (Politzer, világszerte ismertebb nevén Joseph Pulitzer) magyar születésű amerikai újságírótól tanulták!
Lehetséges azonban, hogy létezik egy harmadik szemlélet is, miszerint a lap a legjobban azzal járul hozzá/segíti/meggyorsítja a VMSZ és az elnökének a lejáratását/bukását, hogy az eltúlzott és részrehajló propaganda végül ellenszenvet kelt irántuk az olvasóban!

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2021. december 10.

[2] v-ár: A pártszerveződés drágaköve. Magyar Szó, 2021. december 9. 1. és 4., vagy https://www.magyarszo.rs/hu/4796/kozelet/255692/A-p%C3%A1rtszervez%C5%91d%C3%A9s-dr%C3%A1gak%C3%B6ve-VMSZ-Belgr%C3%A1d.htm, 2021. december 8. 20:44 >> 2021. december 8. 21:37
[3] B.em: Vonzóbbá tenni Palicsot. Magyar Szó, 2021. december 9. 1. és 11.
[4] Lásd az 1-es alatti írást.
[5] P.E.: Az államfő visszaküldte a kisajátítási törvényt. 2021. december 9. 1. és 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése