2021. december 4., szombat

Meg van rémülve Magyarország erős embere…

 Meg van rémülve Magyarország erős embere…

… mert az egyesült ellenzéknek 11 év után végre esélye van, hogy legyőzze. Vagyis Orbán Viktor a politikai túlélésért harcol. Az eszeveszett hivatalos hang és az egymást követő kétségbeesett lépések azt tanúsítják, hogy a Fidesz komolyan veszi a közvélemény kutatások eredményét. Már pedig az azt tanúsítja, hogy a 6 párt 4 %-kal biztosan vezet a fiatal demokraták előtt, akik  a kormányfő illiberális demokratikus víziója alapján átfazonírozták az államot.

 Erőss Gábor a Párbeszédtől azt mondja, ez pont a kellő előny, és hogy Orbánt meg lehet verni. Minél nagyobb a győzelem, annál jobb, mert ha kicsi a különbség, azt a Fidesz megkérdőjelezné. Ám mint megjegyezte, a grasszáló korrupció és a csökkenő bérek sok magyart felbőszítettek, de megkeserítették jó pár Fidesz szavazó szája ízét is. Így ez elegendő, hogy a mérleg nyelve az ellenzék felé billenjen el.

Megfigyelők szerint Orbán hitbizományként tartja kézben az országot, megszegi az európai normákat és uniós alapokat juttat szövetségeseinek, illetve családtagjainak. A Bizottság azzal vádolja Magyarországot, hogy az nem lép fel határozottan a sikkasztás, hűtlen kezelés ellen, hiányosságok vannak a főügyészség munkájában, összeférhetetlenséget tapasztalni, sérül a bíróságok függetlensége, továbbá a közvagyon újonnan létrehozott magánalapítványoknál köt ki.

Az ellenoldal ugyanakkor nehézkes, amiből az következik, hogy várnak rá nehézségek. Ennek jele, hogy továbbra sincs programja. Ám így is megalapozottnak tűnnek az előrejelzések, hogy le tudja győzni a Fideszt, noha a sajtó javarésze annak a kezében van. Andor László azt mondja, az erősödő uniós nyomás, az elszabaduló infláció és az egységesen fellépő ellenzék miatt Orbán közel van a bukáshoz. De bőven bevet mocskos trükköket, és úgy költekezik, mintha nem lenne holnap. Emellett osztogatja az állami vagyont.

A legutóbbi húzása, ami akár döntő is lehet, hogy már bárhová be lehet jelentkezni. Ily módon a határon túliak könnyebben voksolhatnak Magyarországon. Ez ugyan korábban csalásnak számított, de mostantól már akár 10 ezrek is átjöhetnek, hogy az ingadozó körzetekben a Fidesz jelöltjére szavazzanak.

Foreign Policy/Szelestey Lajos

2021. december 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése