2021. december 18., szombat

Zentai újságíró szólalt fel a belgrádi tüntetésen

Zentai újságíró szólalt fel a belgrádi tüntetésen

Mina Delić a szerb kormány épülete előtt

2021-12-18 18:21

Ismét tüntettek a szerb kormány épülete előtt szombaton a polgárok a Rio Tinto tervezett szerbiai beruházása ellen. A belgrádi környezetvédő demonstráció egyik szónoka egy zentai újságíró, Mina Delić volt, akit a hatóságok korábban kérdőre vontak, amiért környezetvédő posztokat osztott meg a közösségi médiában.

„Egyszerű polgár, helyi újságíró vagyok. A történetem, másokéval együtt, két éve kezdődött, amikor felemeltük a hangunkat az erdőirtások miatt. Akkoriban újságíróként és környezetvédőként is aktivizáltam magam. Mert valakinek fel kell szólalni, azt kell mondania, elég volt. Ezúttal is szeretnék szólni azokról a nyomásgyakorlásokról, amelyekkel a hatalom a kisebb településeken élőkkel igyekszik leszámolni. Mi nem vagyunk a térképeken, nem hallatszik a hangunk az országos médiában… Nem könnyű ez ellen küzdeni, de nem bántuk meg. Azért vagyunk itt, hogy támogatást nyújtsunk minden kisebb közösségnek. Üdvözlöm Zentámat! Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk: emberek, ne féljetek” – mondta el Mina Delić.

Az Ekološki ustanak nevű szervezet azt ígéri, hogy senki sem marad segítség nélkül, akire a hatóságok bírságot szabtak ki a környezetvédelmi demonstrációkban való részvétel miatt. Aki kapott ilyen bírságot, ha igényli, jogi segítséget is kaphat.

A demonstráción Aleksandar Jovanović Ćuta megüzente a köztársasági elnöknek, hogy a nép nem akarja, hogy a Rio Tinto bármilyen beruházást hozzon az országba. „Az imént beszéltem Goran Marković rendezővel, aki most egészségügyi okok miatt nem lehet velünk. Biztos vagyok benne, hogy egy következő filmje arról az emberről fog szólni, aki tönkretette az országunkat: Aleksandar Vučićról. Akinek ígérem, hogy amennyiben karácsonyig nem üldözi el Szerbiából a Rio Tintót, az egész országot mozgósítjuk. Ha karácsonyig nem megy el a Rio Tinto, az egész ország leáll” – ígérte a környezetvédő aktivista.

https://szmsz.press/2021/12/18/zentai-ujsagiro-szolalt-fel-a-belgradi-tuntetesen/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése