2021. december 1., szerda

Nemzeti alapon sértegették az ellenzéki Marinika Tepićet

 Nemzeti alapon sértegették az ellenzéki Marinika Tepićet - A cikkhez tartozó kép

Marinika Tepić (Fotó: nova.rs)

 2021. november 30. 18:00

Az elmúlt szombaton a kisajátítási törvény új módosítása miatt szinte az egész Szerbiára kiterjedő, ellenzéki hátterű tiltakozó megmozdulásokkal kapcsolatban egymás után nyilatkoznak politikusok, közéleti személyiségek, de boldog és boldogtalan is.

A TV Pinken Dragoslav Bokan rendező, a Fehér sasok (Beli orlovi) egykori félkatonai alakulat tagja az említett csatorna műsorában egyebek között azt mondta a Szabadság és Igazság Pártja (Stranka slobode i pravde - SSP) alelnökéről, hogy egy olyan nemzeti kisebbség tagja, „aki gyűlöli Szerbiát és a szerb népet”. „Tepić az egyetemen román nyelvet tanult. Román családból való. Román apa és román anya gyermeke, román szervezetnél dolgozott és ő a mi ellenségünk! Nemzeti ellenség és nem csak ideológiai vagy politikai”, mondta Bokan.

Az elhangzottak után Marinika Tepić feljelentést helyezett kilátásba faji, vallási és nemzeti gyűlölet szítása miatt.

Az esetet tovább árnyalja, hogy Marinika Tepić, a SSP alelnöke vezeti az ellenzéki listát a 2022. április 3-ára meghirdetett rendkívüli választásokon.

Vučić: Marinika Tepić hazug, de elítélem, hogy nemzeti alapon sértegetik

Az incidens kapcsán reagált a szerb elnök is. Aleksandar Vučić elítélte, hogy az SSP alelnökét nemzeti alapon sértegették. Vučić a belgrádi metró építésén tett látogatásán azt nyilatkozta, hogy Tepić “hazug ember” és “nincs olyan, amit nem próbált meg az államunk ellen”, de úgy vélte, szégyen, ha valaki azért támadja, mert más nemzethez tartozik.

“Teljes mértékben elítélek mindenkit, aki bárkit nemzeti alapon sérteget. Én imádom a románokat, az ukránokat, bosnyákokat és a magyarokat és nem engedem, hogy bárki is azért támadjon valakit, mert román vagy szerb. Mindig, minden alkalommal ki fogom nyilvánítani, hogy nem értek ezzel egyet, hogy elítélek mindenféle gyűlöletbeszédet és arra való hivatkozást, hogy valaki azért ilyen vagy olyan, mert ehhez vagy ahhoz a nemzethez tartozik”, mondta Vučić.

Ellenzék: A Marinika Tepić elleni támadások oka, hogy ő vezeti a győztes listát

“Szerbia soha nem volt annyira a becstelenség országa, mint ma. Nem engedjük, hogy Vučić, aki egykoron a régió összes emberének vérsejtjeit számlálta, és a ´százat egyért´ elvet vallotta, amiért soha nem vonták felelősségre, ezúttal is büntetlenül megússza. Őt és minden hívét felelősségre fogják vonni a Marinika, de Szerbia minden polgára ellen elkövetett valamennyi bűncselekményért” – áll több ellenzéki párt és mozgalom közös közleményében, hozzátéve, hogy a Marinika Tepić elleni támadások azért sorjáznak, mert ő vezeti a nyertes listát.

Az ügyészség reagálását sürgetik

A Polgári Mozgalom felszólította a köztársasági ügyészséget, hogy haladéktalanul reagáljon a Szerb Köztársaság alkotmányos rendje és biztonsága elleni támadásra, amelyet Dragoslav Bokan követett el a Pink Televízióban november 29-én mondottakkal.

„Kijelentése egyértelműen nemzeti gyűlöletet és türelmetlenséget szít a románokkal szemben. Bokan egyúttal Marinika Tepić nemzetisége miatti jó hírnevének csorbításával járó bűncselekményt követett el. Dragoslav Bokan nyilatkozatának sugárzása elegendő indok a Pink televízió legszigorúbb szankcionálásához" - áll a Polgári Mozgalom közleményében.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos is reagált az esetre és megengedhetetlennek nevezte, hogy valakinek a munkáját összemossák nemzeti hovatartozásával.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság ugyancsak közleményben ítélte el a történteket, egyúttal felszólította a "közélet minden szereplőjét, hogy tartózkodjon a nyilvánosság előtt nem helyénvaló megnyilatkozásoktól, amelyeknek a következményei a nemzetek közötti kapcsolatokra nézve felbecsülhetetlenek lehetnek". A titkárság a megfelelő lépések megtételére szólította fel az illetékeseket, "hogy a gyűlöletbeszéd és a nemzetek közötti türelmetlenség terjedése ne váljon megszokottá és elfogadottá".

Románia belgrádi nagykövetsége értetlenül áll a történtek előtt, ugyanakkor, ahogy fogalmaztak: a román közösség irányába tett ilyen gesztus beárnyékolhatja Románia és a Szerb Köztársaság közötti baráti kapcsolatokat.

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/30894/Nemzeti-alapon-sertegettek-az-ellenzeki-Marinika-Tepicet.html

 
 

Románia nagykövetsége mélységesen elítéli Marinica Tepić nemzeti alapon történő sértegetését A Román Nemzeti Tanács is elítélte a Pink Televízióban elhangzott gyűlöletbeszédet

<span class="entry-title-primary">Románia nagykövetsége mélységesen elítéli Marinica Tepić nemzeti alapon történő sértegetését</span> <span class="entry-subtitle">A Román Nemzeti Tanács is elítélte a Pink Televízióban elhangzott gyűlöletbeszédet</span>

 Marinica Ciobanu Tepić (Fotó: N1)

 2021-11-30 16:28

Románia belgrádi nagykövetsége mélységesen elítéli Dragoslav Bokan rendező viselkedését, aki a Pink Televízió műsorában a Szabadság és Igazságosság Párt alelnökét, Marinica Ciobanu Tepićet nemzeti alapon sértegette, nemzeti ellenségként kiáltva ki nemcsak őt, hanem a Szerbiában élő román kisebbséget is.

– Az efféle nyilatkozatok romba döntik az együttélést, és azokat a kulturális és társadalmi-gazdasági értékeket, amelyekkel a román nemzeti kisebbség Szerbia fejlődéséhez hozzájárult – áll a közleményben, amelyben sajnálatukat fejezik ki, amiért egy országos frekvenciával rendelkező csatornán ez nem elítélendő, hanem elfogadott dolognak számít.

A szerbiai román nemzeti kisebbség önkormányzata, a Román Nemzeti Tanács is  közleményt adott ki, amiben azt írják, a leghatározottabban elítélik a gyűlöletbeszéd minden formáját, különösen az olyat, ami Dragoslav Bokan száját hagyták el a Pink Televízió műsorában.

Az RNT sajtóközleményében szégyenteljesnek és megengedhetetlennek nevezte Bokan kijelentéseit.

– A román nép a történelem során mindig is barátságban volt a szerbekkel, mivel közös sorsunk a nehéz időkben összekovácsolt bennünket és ez ma is összetart. Tiszteletben tartjuk a politikai sokszínűséget, és úgy véljük, mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra és a politikai állásfoglalásra, de az ilyen dolgokat nem szabad egy teljes nemzethez kapcsolni, és különösen nem olyan összefüggésben, ahogyan az a műsorban elhangzott – közölte a tanács.

Dragoslav Bokan (Fotó: Screenshot/Youtube/RTV Marš HD Valjevo)

A kisajátítási és a népszavazási törvények okán szervezett útlezárásokat kommentálva ugyanis Dragoslav Bokan rendező ugyanis a Pink Televízió műsorában Marinica Ciobanu Tepićet nemzeti hovatartozása miatt sértegette és a (szerb) nemzet ellenségének titulálta.

– Marinika Tepić egy olyan nemzeti kisebbség tagja, amely gyűlöli Szerbiát és a szerb népet és fiatal egyetemistaként belépett Čanak szerbellenes szervezetébe. És egyetemi évei során mit tanult? Hát román nyelvet. Román családból származik, román anyja, román apja van, egy román szervezetnek dolgozott, ő a mi ellenségünk. Ő a nemzetellenség, nemcsak ideológiai és politikai szempontból – fogalmazott a műsorban Bokan.

https://szmsz.press/2021/11/30/a-roman-nemzeti-tanacs-elitelte-a-pink-televizioban-elhangzott-gyuloletbeszedet/

 

Román EP-képviselő Tepić megsértésével kapcsolatban: Szomorú ezt látni, szégyen az államra nézve 
Román EP-képviselő Tepić megsértésével kapcsolatban: Szomorú ezt látni, szégyen az államra nézve - A cikkhez tartozó kép

Vlad Gheorghe román európai parlamenti képviselő a Novának adott interjújában azt mondta: szomorú látni, hogy Szerbiában etnikai kritériumok szerint támadják a politikusokat az országos frekvenciájú televíziókban. Megjegyezte, hogy a sértések, mint amilyeneket Dragoslav Bokan rendező intézett a Pink televízióban Marinika Tepić ellenzéki politikusnak, a demokratikus értékek, a társadalmi béke és a jogállamiság elleni támadást jelentik.

Az európai liberálisokat képviselő román politikus és EP-képviselő azt mondta a Novának, hogy a kormánynak a lehető legnagyobb komolysággal kell kezelnie a román népet ért sértéseket, hangsúlyozva: reméli, hogy Szerbia, mint olyan ország, amely az EU-tagságra törekszik, jogilag és nyilvánosan is elítéli Dragoslav Bokan nyilatkozatát.

„Ha valamikor problémák merültek fel Románia és Szerbia között, az azért volt, mert azokat a hatalmon lévő antidemokratikus rezsimek generálták, nem pedig a becsületes polgárok, akik tiszteletben tartják a törvényt és jó kapcsolatot ápolnak szomszédjaikkal”, nyilatkozta a képviselő a portálnak.

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/30896/Roman-EP-kepviselo-Tepic-megsertesevel-kapcsolatban-Szomoru-ezt-latni-szegyen-az-allamra-nezve.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése