2021. december 11., szombat

Sikeres, de incidensekkel teli tüntetés

 

Sikeres, de incidensekkel teli tüntetés

  Tüntető Belgrádban (Nova.rs)

2021-12-11 16:24

Sikeresnek ítélték a szombati tüntetést az Ökológiai felkelés elnevezésű mozgalom képviselői, de folytatódnak az útlezárások, amelyeket mindaddig megszerveznek majd, amíg el nem zavarják a Rio Tinto-t Szerbiából, és amíg nem fogadnak el törvényt a lítium kitermelésének tilalmáról Szerbia szerte, mondták a szervezők.

A környezetvédelmi szervezetek a következő megmozdulást Loznicára tervezik, ahol az előttünk álló hét folyamán kellene, hogy ülésezzen a képviselő-testület annak a tervnek kapcsán, ami szorosan kapcsolódik a lítium-bányászathoz a környéken, számol be a szerb sajtó.

A tüntetéseken nem szólalt fel és meg sem jelent Dragan Milovanović Crni, aki két héttel ezelőtt összetűzésbe keveredett a markolót hajtó fiatalemberrel. A szervezők elmondták, az élete rémálommá változott azóta, fenyegetéseket kap, és azt tanácsolták neki inkább maradjon otthon.

Szerbiában egyébként harmadik hete szerveznek útlezárásokat több mint 50 településen országszerte. Az előző két tüntetés célja az volt, hogy vonják vissza a kisajátításról szóló törvényt, illetve módosítsák a népszavazásról szóló törvényt. Aleksandar Vučić elrendelte a kisajátításról szóló törvény visszavonását, a népszavazásról szóló törvényt pedig pénteken módosította a parlament.

Belgrád mellett Újvidéken is tüntettek szombaton. Néhány százan a Szabadság-hídon gyűltek össze, majd sétáltak az Európa-sugárúton, közben azt skandálva – Gyertek ki, Mindannyian az utcára.

Miran Pogačar aktivista Újvidéken azt nyilatkozta, hogy ez a történet a környezetvédelemről szól, ezért ők ma nem csak a Rio Tinto miatt vannak az utcán, hanem többek között azért is, mert például Újvidéken tönkre akarják tenni a sodrost. Az élhető környezetért harcolnak és nem adják fel.

Belgrádban a tüntetések végén az autópályán keveredett összetűzésbe egy tüntető és egy személyautó sofőrje. Az auto szélvédőjét összetörték, majd megütötték az egyik tüntetőt, ekkor verekedés tört ki.

Incidens volt Novi Pazarban is, amikor egy Mercedes erőszakkal akart áthajtani a tömegen, de hasonló konfliktusról számoltak be Szabadkán is, ahol két autó is át akart hajtani a tüntetőkön.

https://szmsz.press/2021/12/11/sikeres-de-incidensekkel-teli-tuntetes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése