2021. december 16., csütörtök

Az Európai Parlament elítélte Szerbiát az emberijog-sértések miatt

 

Az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön állásfoglalást fogadtak  el a szerbiai emberijog-sértésekkel kapcsolatban. Az állásfoglalást 586 szavazattal, 53 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadták el.

Az EP mélységes aggodalmának ad hangot a kínai Linglong Tire gyár Nagybecskerekben zajló építkezésén mintegy 500 vietnámi polgár kényszermunkája, emberi jogaik megsértése és emberkereskedelem gyanúja miatt. Felszólítja a szerb hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet, és garantálják az alapvető emberi jogok, különösen a munkavállalói jogok tiszteletben tartását a gyárban, tájékoztassák az Uniót a vizsgálat eredményéről, és vonják felelősségre az elkövetőket.

Szerbia egyre több előjogot biztosít Kína és kínai vállalkozók számára, még akkor is, ha ezek ellentétesek az uniós joggal. A képviselők aggodalmukat fejezik ki Kína növekvő befolyása miatt Szerbiában, és általában a Nyugat-Balkánon. Felszólítják Szerbiát mint uniós tagjelölt országot, hogy hozza jobban összhangba munkajogát az uniós rendelkezésekkel, és teljesítse a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ratifikált egyezményeit.

A képviselőket emellett aggasztja a szélsőséges csoportok és huligánok agressziója a békés környezetvédő tüntetők ellen (lásd ITT és ITT). A közelmúltban szerte az országban széles körű tüntetések zajlottak két vitatott és a parlamentben rohamütemben elfogadott jogszabály miatt, amelyek egyike nagy környezeti hatással járó, kérdéses külföldi beruházások előtt nyitott ajtót. Az állásfoglalás a rendőrség által a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak mértéke miatt is sajnálatát fejezi ki (lásd ITT).

(direktno.rs nyomán)

https://delhir.info/2021/12/16/az-europai-parlament-elitelte-szerbiat-az-emberijog-sertesek-miatt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése