2021. december 1., szerda

Rumunska nacionalna manjina poručila Vučiću: Krivični postupak protiv Bokana, a ne izjave ljubavi

Grupa od desetak nevladinih organizacija rumunske nacionalne manjine i osam članova Nacionalnog saveta Rumuna zatražila je od predsednika i premijerke da osude izjavu Dragoslava Bokana
 
Rumunska nacionalna manjina poručila Vučiću: Krivični postupak protiv Bokana, a ne izjave ljubavi
Foto: Screenshot (Youtube/RTV Marš HD Valjevo)
 
1. 12. 2021. 12:21
U pitanju je Bokanova izjava za TV Pink da su pripadnici rumunskog naroda neprijatelji države. Ova grupa je zatražila i da se protiv njega pokrene krivični postupak.
U zajedničkom saopštenju, koje je na konferenciji za novinare u Beogradu pročitao član Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji Danijel Petrović, ističe se da su oni šokirani što je njihovu sunarodnicu Mariniku Tepić Bokan proglasio za nacionalnog neprijatelja, koji mrzi Srbiju i srpski narod, kao i 
"Nakon svega, da li Rumuni i dalje treba da veruju da je Srbija i država svih građana koji u njoj žive. Da li ta država jamči zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, jer ono što TV Pink emituje, to je poziv na linč i satanizaciju Rumuna", upozorava se u saopštenju.
 
Petrović je rekao da očekuje od slobodoumnih ljudi u Srbiji da reaguju, jer "danas Rumuni, sutra može biti bilo ko, čak i pripadnici većinskog naroda".
 
On je pozvao Bokanove "mentore" da ne zloupotrebljavaju bratsku pomoć koju je Rumunija Srbiji dala nepriznavanjem Kosova, i naglasio da očekuje da državne institucije reaguju ne samo retorički, nego i da sprovode zakone.
 
Potpredsednik Nacionalnog saveta Rumuna Jon Magda ukazao je da se ovakve situacije dešavaju ne samo sad, nego godinama, iako su Rumuni lojalni građani Srbije i prijatelji srpskog naroda.
 
"Duže vreme imamo probleme sa institucijama ove države. Nismo ovde došli da podržimo nijednu političku stranku, došli smo da branimo naša prava", objasnio je Magda.
 
On je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je osudio Bokanov govor mržnje, poručio da Rumuni od njega očekuju dela, ne interesuju ih njegove izjave da "voli Rumune", nego da omogući da oni slobodno ostvaruju svoja prava.  (FoNet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése