2021. december 18., szombat

SAOPŠTENJE ZA ŠTAMPU

17. decembar 2021. 15:22
Narodna stranka i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara osuđuju instrumentalizaciju policije u političke svrhe od strane vladajućeg režima

Brojni Senćani danas su dobili prekršajne prijave zbog učešća u blokadi mosta održanoj prošle subote, a novinarka i ekološka aktivistkinja Mina Delić, koja je prisustvovala protestu, bez ikakvog osnova tereti se da je organizator blokade.

Najoštrije osuđujemo ovaj vid odmazde prema građanima koji su samo koristili svoje pravo na mirno i spontano okupljanje.

Mirni protesti i građanska neposlušnost u svakom demokratskom društvu predstavljaju legitiman vid izražavanja nezadovoljstva i borbe za građanska prava.

Aktuelna vlast je donošenjem štetnih zakona i svesrdnom podrškom projektu otvaranja rudnika litijuma, ugrozila pravo velikog broja građana na zdravu životnu sredinu, što je između ostalog zagarantovano i članom 74. Ustava Republike Srbije.

Ovim putem osuđujemo i krajnje neprofesionalan način ophođenja policije prema građanima tokom njihovog legitimisanja nakon održane blokade. Tom prilikom legitimisan je i predsednik DZVM-a Aron Čonka, kome su se prisutni neidentifikovani policajci obratili sa: „Alo, dečko, da li imaš ličnu kartu?”

Ovaj način komunikacije sa građanima ne samo da nije u skladu sa pravilima službe, već upućuje i na nepostojanje elementarne kulture ponašanja predstavnika MUP-a.

Građanima koji su dobili prekršajne prijave savetujemo da ne plaćaju kazne za prekršaje koje nisu učinili, jer im nije predočeno da ih čine na licu mesta, kao što zakon nalaže, već da se po prijemu iste obrate Prekršajnom sudu u Senti, sa zahtevom za sudsko odlučivanje.
 
Naime, policija se u okviru prekršajnih prijava poziva na fotografije, što znači da su koristili nedozvoljena sredstva za snimanje i prepoznavanje lica. U Srbiji se takve fotografije i snimci mogu koristiti samo na mestu gde postoji znak i obaveštenje da su na datoj javnoj površini postavljene kamere.

Šablon zahteva koji treba predati sudu nalazi se u prilogu ovog saopštenja.

Vlastima poručujemo da se nismo uplašili i da nećemo ustuknuti pred zastrašivanjem, već naprotiv, sve ovo nam daje još veću snagu da se borimo za svoja prava i za promene koje su neophodne našem društvu.

Narodna stranka Senta
DZVM Senta
https://www.facebook.com/100069163901261/posts/216084987373630/
 
 
20121. december 19 9:10
A RTV.rs/hu (2021. december 17-ei – B.A.)  19h-i magyar nyelvű híradója lehozott egy részletet a Néppárt és a VMDK közös közleményéből. Szégyenteljes a rendőrség viselkedése, ahogyan a hatalmi párt furkósbotja lettek. Elítéljük a zentai tüntetők vegzálását, Mina Delic újságíró zaklatását! Részletek itt 👇

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése