2021. december 8., szerda

Visszavonja a kormány a kisajátítási törvényt

 Visszavonja a kormány a kisajátítási törvényt

  Egy korábbi ormányülés (Fotó: beta)

2021-12-08 17:03 

Visszavonja a kisajátítási törvényt a szerb kormány, miután azt Aleksandar Vučić államfő újbóli határozathozatalra visszautalta a parlamentnek – áll a kormány szerdai közleményében.

„A kormány elemezni fogja, hogy kell-e változtatni és ki kell-e egészíteni a kisajátításról szóló törvényt, és amennyiben arra a megállapításra jut, hogy a törvényt módosítani kell, azt széleskörű nyilvános vita kíséretében, szakértők, szakmai egyesületek, valamint a gazdasági élet és a civil társadalom képviselőinek a bevonásával fogja megtenni” – olvasható többek között a közleményben.

Ugyanezen az ülésén a kormány javaslatot tett a referendumról és népi kezdeményezésről szóló törvény módosítására és kiegészítésére is.

https://szmsz.press/2021/12/08/visszavonja-a-kormany-a-kisajatitasi-torvenyt/

 

Dačić: A kormány nem vonhat vissza megszavazott törvényt, várjuk az elnök döntését 
 
Dačić: A kormány nem vonhat vissza megszavazott törvényt, várjuk az elnök döntését - A cikkhez tartozó kép

Ivica Dačić, a szerbiai parlament elnöke a mai ülés végén kijelentette, hogy a szerb kormány nem vonhatja vissza a parlament által elfogadott törvényt.

„Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a kormány visszavonta a kisajátítási törvényt, emlékeztetnem kell arra, hogy a kormány nem vonhatja vissza a parlament által elfogadott törvényt. Várjuk Szerbia köztársasági elnökének döntését, hogy aláírja-e a törvényt vagy sem, és ez az egyértelmű alkotmányos eljárás”, fogalmazott Dačić, és közölte a képviselőkkel és a nyilvánossággal, hogy mindenkit tájékoztatnak majd a további lépésekről.

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/30932/Dacic-A-kormany-nem-vonhat-vissza-megszavazott-torvenyt-varjuk-az-elnok-donteset.html

Manojlović: Mindaddig útlezárások lesznek, amíg vissza nem vonják a törvényt

Manojlović: Mindaddig útlezárások lesznek, amíg vissza nem vonják a törvényt

 Savo Manojlović (Fotó: Media centar Beograd)

2021-12-07 16:15

A tiltakozások mindaddig nem állnak le, amíg vissza nem vonják a kisajátítási törvényt, vagy amíg az elnök ki nem jelenti, hogy azt nem áll szándékában aláírni – mondta Savo Manojlović, a Kreni-promeni szervezet képviselője.

Manojlović hozzátette, hogy szombaton Szerbia szerte folytatódnak a környezetvédelmi tiltakozások, és ismét felszólította a rendőrséget, hogy a polgárokkal együttműködve biztosítsák a tüntetések helyszínét.

A Kreni-promeni szervezet képviselője szerint a tüntetések szervezőinek fő célja a blokádok számának növelése volt, éppen ezért a következő tüntetések előtt felszólítják a polgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek ki az utcákra, és vegyenek részt a megmozdulásokon. Manojlović kiemelte, hogy mindenki, aki kimegy tiltakozni, felelős saját biztonságáért és testi épségéért.

Hozzátette, hogy a rezsimhű média múlt heti tüntetésekkel kapcsolatos állításai nem helytállóak, és azzal vádolja a kormányt, hogy az „szurkolókat” küld a tömegbe, hogy szítsák a feszültséget, és provokálják a polgárokat.

– Nyilvánvaló, hogy a kormány nem tudja megakadályozni ennyi ember tiltakozását. A következő blokád tervét a hét végén hirdetjük ki – mondta Manojlović, és rámutatott, a törvénytervezet hetes pontjának, azaz a népi kezdeményezés aláírására bevezetendő adók eltörlését követelik, mert ez a polgári szuverenitás megszűnését jelentené.

Mint mondta, a népi kezdeményezés általi népszavazás megvalósításához 30 ezer aláírásra van szükség, ami azt jelentené, hogy a kezdeményezés benyújtásához 1,2 millió dinárt kellene összegyűjteni, a szerb parlament pedig még az ezt érintő módosítások esetén sem köteles a kezdeményezést illetően döntést hozni.

Hozzátette, követelik, hogy a népszavazáson a pártok képviselőin kívül a lakosságot képviselő személyek is jelen lehessenek a választói testületekben.

Kreni-promeni szervezet képviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyanabban a kérdésben évente egyszer lehet népszavazást szervezni, amit nem csak ő, de a Velencei Bizottság is kritikus pontként ítélt meg, hiszen így egy adott kérdést illetően végtelenszer meg lehet ismételni a népszavazást.

Katarina Golubović, az Emberi Jogi Jogászok Bizottságának képviselője a téma kapcsán megjegyezte, hogy a népi kezdeményezéshez kapcsolódó aláírási díj beszedése csorbítja az emberi jogokat, hiszen a népszavazás, és a népi kezdeményezés az állampolgárok által alkalmazható szabad eszköz kellene, hogy legyen.

– Természetes, hogy a polgári szövetségek képviselőinek jelen kellene lennie a bizottságokban, hogy figyelemmel kísérhessék a választási folyamatot” – mondta Golubović.

https://szmsz.press/2021/12/07/manojlovic-mindaddig-utlezarasok-lesznek-amig-vissza-nem-vonjak-a-torvenyt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése