2021. december 16., csütörtök

„Ezt a tájékoztatási módszert még Milošević is megirigyelte volna”

 “Ezt a tájékoztatási módszert még Milošević is megirigyelte volna”

Az ellenzék (Natalija Jakovljević, Magločistač)

2021-12-16 14:56

Közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Szabadkán a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Magyar Mozgalom, a Demokrata Párt és a Néppárt helyi szervezete. Az ellenzék képviselői a szombati tüntetésekről, Szabadka polgármesterének viselkedéséről és a választásokon való részvételről is szóltak.

Robert Šebek, a Szabadság és Igazságosság Pártja városi szervezetének elnöke kiemelte, az embereknek joga van fellépni valami ellen, tiltakozni az emberi jogok megsértése ellen, ezt az ENSZ is garantálja.

— A szabadkai tüntetések békések és sikeresek voltak, hiszen mindkét törvényt visszavonták. Gratulálok a bátor polgároknak. Ez az érem egyik oldala, a másik oldala viszont a polgármester viselkedése az ügy kapcsán. Amióta Stevan Bakić ideköltözött, azóta kettéosztja a polgárokat: alkalmasakra és nem alkalmasakra. Ez nem az első alkalom. Tavaly szeptemberben Montenegró elnökének írt levelet, idén szeptember 17-én Marinica Tepićet sértegette. Beszélhetnénk  viszont a szabadkai botrányokról is, a tehetetlenségről az aquapark, az állatkert, a Tržnica kapcsán, a botrányokról, amelyek a város építési igazgatóságát övezik, mondta Šebek, majd hozzátette,  a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Magyar Mozgalom, a Demokrata Párt és a Néppárt nevében Stevan Bakić azonnali lemondását követelik, mert nem méltó arra, hogy Szabadka polgármestere legyen.

Sövény Ferenc, Magyar Mozgalom elnöke annak kapcsán szólt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács által alapított médiumok – a Magyar Szó, a Hét Nap, a Pannon RTV szakmaiatlanul viseltettek az elmúlt hetek történései iránt. Ezt a tájékoztatási módszert még Milošević rendszere is megirigyelte volna, fogalmazott Sövény.

— Gratulálok a polgároknak, akik éltek a jogukkal, és ki mertek állni a törvények ellen, részt vettek a tüntetésekben, a fenyegetések ellenére. Nagy öröm, hogy ezt a csatát megnyertük. A loznicai képviselő-testület is törölte a tervét. A polgároknak igen is van szavuk, súlyuk. A Magyar Mozgalom mint az Akció polgári Platform alapító tagja, indul a választásokon, lesznek önálló magyar jelöltjei, a vajdasági magyaroknak lesz választási lehetőségük, tette hozzá Sövény.

Daniel Kovačić, Demokrata Párt szabadkai szervezetének elnöke kifejezte reményét, hogy ez az ellenzéki opció meg tud majd egyezni a fontos kérdésekben és megpróbálják majd a polgárokat közösen képviselni a választásokon.

A tüntetések kapcsán elmondta, a Demokrata Párt arra kéri az érintetteket, akik szabálysértési feljelentést kaptak a tüntetésen való megjelenés miatt, jelentkezzenek náluk 8 napon belül, küldjék el a feljelentést a subotica@ds.org.rs címre, a Demokrata Párt pedig kifizeti a 2500 dináros büntetést. Aki úgy dönt, hogy a bíróságon keresi az igazát, annak ingyenes jogi tanácsadást és képviseletet biztosítanak.

Csiszár László, a Szabadság és Igazságosság Pártja elnökségének tagja a feljelentések kapcsán elmondta, kérdéses, hogyan azonosították a tüntetéseken részt vevőket, miközben a rendőrség vezetői azt mondják, hogy a belügy emberei jelen sem voltak a tüntetéseken? A bíróságon kötelesek lesznek bizonyítani, hogyan jutottak ezekhez az adatokhoz?

— Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az Alkotmány szavatolja, hogy az emberek felemeljék a hangjukat, a békés tüntetéseket, mondta Csiszár.

A sajtótájékoztatón elhangzott, Belgrádon kívül nem lesz tüntetés most szombaton.


https://szmsz.press/2021/12/16/ezt-a-tajekoztatasi-modszert-meg-milosevic-is-megirigyelte-volna/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése