2021. december 22., szerda

Százmillió eurónyi magyar közpénzt kap a boszniai Szerb Köztársaság

Százmillió eurónyi magyar közpénzt kap a boszniai Szerb Köztársaság

 A legutóbbi találkozó: Dodik fogadja Orbánt a Banja Luka-i reptéren, 2021. november 6-án (Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI)

2021-12-22 14:16

Magyarország 100 millió euróval támogatja a boszniai Szerb Köztársaságot – ezt jelentette ki a kedden megtartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A pénzt a magyar kormány a felelős szomszédságpolitika jegyében és a régió stabilitása érdekében adja Dodikéknak, pontosabban a boszniai Szerb Köztársaságban működő kis- és közepes vállalkozásoknak gazdaságfejlesztési támogatásként.

Orbán megismételte azt is, hogy nem fogja megengedni, hogy az EU szankciókkal büntesse Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagját, Milorad Dodikot. Orbán szerint a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia a Nyugati-Balkán békéjének a kulcsa.

Orbán Viktor november 6-án váratlanul utazott Boszniába, ahol a közismerten oroszbarát Milorad Dodikkal találkozott, ekkor állapodott meg vele egy magyar alapítvány  létrehozásáról, amely 100 millió eurós vissza nem térítendő támogatást nyújt a boszniai Szerb Köztársaságnak.

Dodik az utóbbi időkben a magyar miniszterelnökre, mint fontos szövetségesre hivatkozik. Jövőre választások lesznek Bosznia-Hercegovinában. A Szabad Európa által megszólaltatott szakértő úgy gondolja, hogy ezt a pénzt a választások befolyásolására fogják felhasználni. Svetlana Cenić politikai elemző úgy gondolja, hogy ez üzlet, Milorad Dodik ígért valamit cserébe Orbánnak, csak még nem derült ki, hogy mit.

https://szmsz.press/2021/12/22/szaz-millio-euronyi-magyar-kozpenzt-kap-a-boszniai-szerb-koztarsasag/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése