2022. szeptember 15., csütörtök

PÁSZTOR-LISTA

Mélyponton a Magyar Nemzeti Tanács és az autonómia

A közéletből való távolmaradás egyik következménye,
hogy a végén náladnál rosszabbak irányítanak.
Platón

Ha mindent szó nélkül tűrsz, te
nem bátor vagy, hanem hülye.
Carpe Diem

Pásztor István a jelöltjeivel (Fotó: Molnár Edvárd)

Gordana Čomić, a távozó kormány emberi és kisebbségi jogokért felelős minisztere szeptember 5-én kiírta a kisebbségi tanácsi választásokat, amelyekre november 13-án kerül sor.[1]
Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) politikailag elhasználódott, erkölcsileg lejáródott elnöke – a házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában – szeptember 6-án bejelentette, hogy a nemzeti tanácsi választásra ismét Magyar Összefogás névvel indít listát.[2]
– Egy erőteljes VMSZ-jellegű listát szeretnénk állítani, de nem pártpolitikát, vagy nem klasszikus – negatív értelemben vett – pártpolitikát szeretnénk a Magyar Nemzeti Tanácsban (MNT-ben) csinálni, hanem azokkal az emberekkel szeretnénk az MNT feladatait ellátni, akiknek erőteljes pártpolitikai, nemzeti elkötelezettségük van, és akik hajlandók arra, hogy megvívják a csatákat annak érdekében, hogy előbbre lehessen haladni – hangoztatta a tőle megszokott zavaros stílusban.
Rámutatott, a kampány már tart, de egy körülbelül háromhetes intenzív időszakra számítanak, amikor beszámolnak az eddig elért eredményekről.[3]

A pártelnök szeptember 10-én a Facebook-oldalán csupán ennyit közölt: Aláírtam.[4]
A noszai ménesgazda, friss, új Mercédesz tulajdonos nem tartotta szükségesnek, hogy közölje, mit írt alá, de a nemzeti tanácsi választáson való listaállításhoz adhatta kézjegyét a Magyar Összefogásnak. Az aláírásgyűjtés zárt, bizalmi (párt)körökben folyhatott, mivel a megkezdéséről szóló hivatalos tájékoztatást nem találni. [5] (A VRTV is már csak aznap késő este, miután az aláírásgyűjtés befejeződött, közölte, hogy „a Magyar Összefogás lista gyűjti a támogatói aláírásokat”.[6])
A pártelnök kötelessége lett volna, hogy ismertesse ki lesz a listavezető, kiket javasolt az új összetételű MNT-be és azt meg is indokolja. Pásztor azonban már régen nem tiszteli a közösséget.

– Szombaton (szeptember 10-én – B.A.) délelőtt 5032-en tiszteltek meg bennünket támogató aláírásukkal. Ezért külön köszönetet mondok, hiszen ilyen rövid idő alatt ennyi támogató aláírás talán nem is gyűlt még össze, ami egyrészről azt bizonyítja, hogy jó a lista, másrészről pedig az emberek fontosnak tartják a Magyar Nemzeti Tanácsot, harmadrészről pedig elégedettek azzal a munkával, amit az MNT az előző időszakban folytatott, illetve várakozással tekintenek az előttünk álló időre – emelte ki Pásztor István, majd hozzátette, a listán szereplő személyek mintegy kétharmada rendelkezik a Vajdasági Magyar Szövetséghez fűződő kötődöttséggel, egyharmaduknak azonban nincs pártpolitikai kötődése.[7]
– Mindannyian erőteljesen elkötelezettek nemzetileg, szívükön viselik a közösség ügyeinek a képviseletét és előbbre mozdítását. Olyan emberek vannak a listán, akik az előző évek, évtizedek teljesítményével egész biztosan rászolgáltak arra, hogy a következő négy évben irányítsák a közösség ügyeit: az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás és a nyelvhasználat területén, ami a nemzeti tanács hatáskörébe tartozik – hangsúlyozta.
Pásztor mondatait külön is értelmezni lehetne, mivel – ezúttal is – számos pontatlanságot és valós alapot nélkülöző kijelentéseket is tartalmaz, amit aztán a párthű sajtó kritikátlanul közöl.
Honnan veszi például, hogy az emberek „elégedettek azzal a munkával, amit a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) az előző időszakban folytatott”? Végzett-e bárki is ezzel kapcsolatosan véleménykutatást? Ismereteim szerint soha! Hogyan lehetnek a választók elégedettek a Mičatek-díjas Hajnal Jenő és a testület munkájával, miközben nem készült beszámoló a négyéves munkájáról?

Pásztor azzal is dicsekedett, hogy „szűk négy óra alatt 5032-en jöttek el az aláírásukkal támogatni a listát”.[8]
Az aláírások számával bizonyára a párt támogatottságára akart utalni. (A magyar nemzeti tanácsi választásokon való listaállításhoz „legalább 1160 támogatói aláírás szükséges, mivel a magyar választói névjegyzékbe 116 ezer választópolgár van feliratkozva” – nyilatkozta Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Ladóczki Gyula a Köztársasági Választási bizottság tagja.[9]) Azt azonban már – ravasz módon – elhallgatta, hogy az támogatók tudták-e egyáltalán, hogy mit írnak alá? Avagy ezúttal is a pártkiképzett, fizetett aktivisták vitték házhoz a papírokat, írattak alá, vitték vissza a VMSZ-irodába, mint a „gyalázatos” levélszavazáson, ami miatt a szerbiai Posta végül büntetést fizetett?
Táborosi Ilona, például, Pásztor Facebook oldalán szeptember 10-én ezt írta: „Mi is aláírtuk!
Én örültem volna, ha előtte azért megnézhetem a listát!”[10]
Az is nagy kérdés, hogy az 5032 „támogató” közül hány veszíti el az állását, a fizetését, az ösztöndíját stb., hánynak kell külföldre távozni, ha merészel kosarat adni az aláírás-beszedőnek?

A VMSZ, pontosabban Pásztor Pista által összeállított Magyar Összefogás „kiváló” listájára a következő személyek kerültek:
1. Fremond Árpád (1981) okleveles osztálytanító – mester, Pacsér
2. Kabók Erika (1958) újságíró-szerkesztő, Szabadka
3. Tóth Ramóna (1987) okleveles magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Nagykikinda
4. Lajkó Szilvia (1976) okleveles vidékfejlesztő agrármérnök, Ada
5. Gusztony András (1962) újságíró, Temerin
6. Dr. Crnkovity Gábor (1977) bölcsésztudományok doktora, Bácskossuthfalva
7. Lovas Ildikó (1967) író, Szabadka
8. Szőnyi Csongor (1994) mester gyógytornász, Törökbecse
9. Hugyik Richárd (1981) okleveles magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Zenta
10. Bonifárt Noémi (1995) okleveles közgazdász, Óbecse
11. Sárközi István (1988) okleveles jogász, Bácsfeketehegy
12. Mészáros Gábor (1986) színész, Szabadka
13. Oláj Ibolya (1961) osztálytanító, Csóka
14. Lakatos Adrián (1994) ügyvéd gyakornok, Ada
15. Jovánovity Péter (1994) zenész, Óbecse
16. Dr. Námesztovszki Zsolt (1981) egyetemi tanár, Bajsa
17. Szűcs Balázs (1975) okleveles jogász, Szabadka
18. Bacsik Lőrincz Natália (1982) magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Magyarcsernye
19. Molnár Tibor (1966) okleveles mezőgazdasági mérnök, Zenta
20. Dr. Bagi Ferenc (1968) mezőgazdasági tudományok doktora, Újvidék
21. Kozma Lívia (1965) újságíró, Kúla
22. Szabó Gábor (1987) biológia szakos tanár, Csantavér
23. Salamon Géza (1959) okleveles geográfus, Székelykeve
24. Rigó Pál Zsófia (1986) okleveles kulturális mediátor – mester, Ada
25. Munyin Szokola Erika (1962) osztálytanító – mester, Szenttamás
26. Hajvert Ákos (1982) okleveles osztálytanító, Bácsfeketehegy
27. Mészáros György (1971) újságíró, Szabadka
28. Molnár Attila (1977) biológia és kémia szakos tanár, Muzslya
29. Varjú Potrebity Tatjana (1965) okleveles osztálytanító – mester, Magyarkanizsa
30. Bájity Borisz (1982) okleveles jogász – mester, Újvidék
31. Lennert Móger Tímea (1981) író, újságíró, Doroszló
32.Bognár Beáta (1970) okleveles osztálytanító, Szabadka
33. Dobai János (1952) okleveles jogász, Torda
34. Pletikoszity Árpád (1996) mechatronikai mérnök – mester, Orom
35. Kabók Roland (1980) rendező, Újvidék[11]
A Választási Bizottság szeptember 13-án kihirdette a listát.[12]

– Kiváló a listánk! Többségében, mintegy kétharmadában, VMSZ tagsággal rendelkezők alakítják és egyharmadában olyanok, akiknek nincs pártpolitikai kötődése. Ezért joggal viseli a lista továbbra is a Magyar Összefogás nevet. Viszont, az, ami a közös nevező mindenki vonatkozásában, aki a listára került, az a teljesítmény és a nemzeti elkötelezettség. Ilyen szempontból azt gondolom, hogy ez egy kiváló lista. Olyan emberek alkotják, akik mögött nagy tapasztalat illetve nagy lehetőség van, annak függvényében, hogy fiatalok vagy pedig idősebbek. Ez egy fiatalos lista. Olyan emberek vannak rajta, akik lendületesek, ambiciózusak, akik harcosok – áradozott Pásztor a választottjairól.[13]

A jelenlegi nemzeti tanács tagjai közül mindössze három van a jelöltek listáján, éspedig Sárközi István (a 2018. évi listán 5.,[14] most 11.), Molnár Attila (15/28) és Oláj Ibolya (32/13) A többi tanácstagot és tisztségviselőt menesztette, vagy azok elégelték meg a szavazógép-szerepet.
A 35 jelölt között 25 VMSZ tag van, vagyis a jelöltek több mint kétharmada (69,44%). Pásztor, tehát, már az induláskor biztosítani akarta magát azoktól, akiknek „nincs pártpolitikai kötődése”. Habár azok sincsenek biztonságban: repülnek az MNT-ből, amint valami önálló gondolatot fogalmaznak meg.
A jelöltek közül 14, vagyis több mint egyharmada a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, vagy a Magyar Tanszékre járt (6 osztálytanító, 7 tanár és egy író). Mintha mi lennénk a tanítók és a magyar szakosok országa!?
Öt újságíró és ugyanennyi jogász is van a listán. A jogász végzettségű jelöltek között van Bájity Borisz (30.) 2017 októbere óta a Tartományi Képviselőház főtitkárhelyettese,[15] vagyis Pásztor egyik közvetlen beosztottja, és a tordai Dobai János (33) is, aki még a saját helyi közösségét – ahol Pásztor „helytartója” – sem tudta fejleszteni, a település tanácsát irányítani.[16]
Található itt még két mezőgazdasági szakember és egy-egy gyógytornász, közgazdász, színész, zenész, geográfus, kulturális mediátor, mechatronikai mérnök és rendező is.
A listára egyetlen független értelmiségi, földműves és munkás sem került! Az is lehetséges, hogy nem fogadták el a felkérést.
Kérdés, hogy a jelöltek közül egyáltalán mennyien vannak tisztában az MNT feladataival, ismerik a nemzeti tanácsokról szóló törvényt és a nemzeti kisebbségi jogokra vonatkozó jogszabályokat? Vagy ez nem is szükséges? Elég, ha bábként szavazgatnak majd a VMSZ javaslataira?

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke.
Fremond Árpád, a VMSZ (első) alelnöke,[17] a párt köztársasági parlamenti képviselője,[18] stb.
Első ízben történik meg, hogy az MNT elnöke egyben egy párt alelnöke lesz, ami azt is jelenti, hogy Pásztor István nyíltan és teljesen maga alá gyűri a magyar közösség autonómiának legfőbb testületét.
A „politikus” többek között „arról vált ismertté, hogy hozzá kapcsolódik a délvidéki politika ‘őszödi beszéde’, amikor még az első MNT választások idején arról beszélt, hogy a nemzeti tanácsok választói névjegyzékét törvénytelenül politikai célokra, a délvidéki magyarok listázására használják fel”.[19]
Külön kérdés, hogy Fremondnak egyáltalán milyen képességei vannak, mivel az eddig képviselősége alatt szinte alig szólalt fel a képviselőházban és egyébként sem ismeretes semmilyen közéleti tevékenysége. Tisztában van-e egyáltalán azzal, hogy az MNT elnöki tisztsége milyen felelősséggel jár?

Kabók Erika (2.) „erősen VMSZ közeli újságíró”,[20] aki a Pásztor Istvánnal készült alákérdezős (nagy)interjúkról híresült el. Ennek meg is lett az eredménye: 2020-ban megkapta Szabadka város Pro Urbe-díját.[21] A listán a 7. Lovas Ildikót, Pásztor István élettársát (?), többek között, éppen Kabók terjesztette fel Szabadka 2021. évi Pro Urbe díjára.[22]

A 3. helyen jelölt Tóth Ramónáról és a sorrendben 4. Lajkó Szilviáról – mint sok más jelöltről – vajmi kevesen hallhattak, ismerik a szűkebb környezetükön kívül. Így – a VMSZ tagságon vagy közeliségen kívül – nem tudni, mivel érdemelték ki a nemzeti tanácsba „előkelő helyen” való jelölést?

Az 5. helyen kiemelt Gusztony András, az Újvidéki Rádió kettes csatornájának fő- és felelős szerkesztője. A VMSZ listáján való szereplésével a Rádió végleg elveszítette a pártatlanságát, Gusztony pedig a szakmai hitelességét. Sajnálatos, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Körzeti Szervezetének egykori karakán elnöke is behódolt Pásztornak, ahogy a VMDP is.
A Rádió Véemeszesítése Ternovácz István szerkesztőnek az MNT Végrehajtó Bizottsága tájékoztatással megbízott tagjává választásával és dicstelen szereplésével kezdődött a mostani mandátumban. Pásztor most már a magáénak mondhatja csaknem a teljes magyar nyelvű tájékoztatást – néhány internetes portál kivételével. Gusztony esetében is kérdés, hogy mennyire van összhangban az MNT-beli tagság és az újságírói hivatás?

A hatodik jelölt, dr. Crnkovity Gábor neve mellett nem írja, hogy a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara (MTTK) legfőbb igazgatói szervének, a Tanácsnak az elnöke. Az MNT a korábbi években, minő véletlen, a Tanácsba Pásztor Bálint feleségét, Pásztor István menyét, Krisztinát delegálta kültagként.[23]

Lovas Ildikó, a VMSZ Elnökségének a tagja. Az ugyancsak „előkelő” 7. helyen való jelölése a lista kuriózuma. Arra utal, hogy ugyanis, hogy a hiperaktív, egyebek mellett a „hasbarúgos” színdarabjáról elhíresült „írónő” visszatér az MNT-be, ahonnan 2015. április 20-ai, egyszer már távozni kényszerült.
A 2014. október 26-ai nemzeti tanácsi választásokon Lovas Ildikó – a Magyar Összefogás (VMSZ) listáján – az MNT, majd a testület végrehajtó bizottságának is a tagja lett,[24] de nem sokáig. Az MNT 2015. április 20-ai, hatodik rendes ülésén ugyanis „Hajnal Jenő, az MNT elnöke bejelentette, hogy Lovas Ildikó visszavonhatatlanul lemondott minden tisztségéről”.[25]
Az előzményekhez tartozik, hogy Lovast 2015. április 17-én, a VMSZ kibővített elnökségi ülésén, „viharos”,[26] „többórás, időnként kínos, könnyektől sem mentes tanácskozásán”,[27] amelyen – a kultúrában és politikában való felelősségét vitatták meg, az ún. első, 2014. decemberi kultúrbotrány, „a szabadkai Népszínház magyar társulata 2014. decemberi ’betörési’ kísérletének idején egy szélsőjobbos káder kinevezésével”[28] – „megfosztották minden funkciójától”.[29] (Más értesülések szerint „a tanácskozás végén Pásztor István pártelnök felszólította Lovas Ildikót, mondjon le, aki a felszólításnak eleget tett”.[30])
Időközben Lovast tették meg a magyar kormány támogatásaiból 2017 végén alapított Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) vezetőjének is, amely „a Szekeres László Alapítványon keresztül gyakorlatilag az MNT kezében van. A VM4K azonnal kapott 400 millió forintot a Szabadka központjában lévő műemlék Donát Mór-ház megvásárlására és felújítására. Hogy azóta mennyi jutott a VM4K-nak Magyarországról, nem tudni, mert a pénzek nagy része az MNT-n keresztül érkezik”.[31]
Lovassal kapcsolatban legalább kétszeresen is felvetődik az összeférhetetlenség kérdése, a Pásztor Istvánnal való kapcsolata és VM4K koordinátori tisztsége miatt (is): A konyhaasztalnál fognak Pásztorral dönteni a közösségi ügyekről? Önmaga pénzügykezelését fogja ellenőrizni az MNT-ben?
Más olyan MNT alapítású intézmények vezetői vagy foglalkoztatottjai is a listára kerültek, amelyeknek az alapítója az MNT, de a Prosperitati munkatársai is, ami miatt fennáll az érdekütközés esete is. A lista állításakor ezt a szempontot sem vették figyelembe.

A Magyar Nemzeti Tanácsnak a magyar közösség önkormányzata legtekintélyesebb testületének, parlamentjének kellene, hogy legyen. Hajnal Jenőnek 8 év elnökösködés alatt sikerült adminisztratív, magyarországi pénzelosztó és pártalapú káderkinevező testület szintjére zülleszteni a testületet.
Pásztor és Hajnal egyik politikai bűne, hogy az MNT illetékességét az oktatás, a tájékoztatás és a hivatalos nyelv- és íráshasználat területére szűkítették, miközben a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény 10. szakaszának 14. pontja világosan kimondja, hogy a nemzeti tanács „állást foglal, kezdeményezést tesz és intézkedéseket foganatosít a nemzeti kisebbség helyzetével, identitásával és jogaival közvetlenül kapcsolatos minden kérdésben”. Viszonyulásukkal több esetben meghiúsították, hogy az MNT állást foglaljon a közösséget érintő fontos kérdésben! Ellehetetlenítették ezzel a magyar autonómia működését!
Pásztor Pistának a nemzeti tanácsi választásokra állított pártlistája jól tükrözi a hűbéri hűségre alapozott vezetői stílusát, miáltal még gátlástalanabb önkénnyel irányíthatja egy közösség életét. A lista érdekütközési törvénysértést is tükröz, nem csak hozzátartozói kötelékek, hanem munkahelyi beosztások miatt is.
Van-e még lejjebb?
Aki november 13-án Pásztor István listájára szavaz, az a saját maga és a közösség érdekei ellen szavaz!

BOZÓKI Antal

__________
[1] mh: November 13-án nemzeti tanácsi választás. Magyar Szó, 2022. szeptember 6. 1. és 4., és/vagy
https://www.magyarszo.rs/hu/5024/kozelet/271470/November-13-%C3%A1n-nemzeti-tan%C3%A1csi-v%C3%A1laszt%C3%A1s-v%C3%A1laszt%C3%A1sok-Gordana-%C4%8Comi%C4%87-nemzeti-tan%C3%A1csok.htm, 2022. szeptember 5. 11:19 >> 2022. szeptember 5. 21:53
[2] mh: Újra Magyar Összefogásként. Magyar Szó, 2022. szeptember 7. 4.
[3] Uo.
[4] Pásztor István. https://www.facebook.com/pasztorvmsz, 2022. szeptember 10. 11:19, és Pásztor István aláírta. https://szmsz.press/2022/09/10/pasztor-istvan-alairta/, 2022. szeptember 10. 12:02
[5] Pásztor István. https://www.facebook.com/pasztorvmsz, 2022. szeptember 10. 11:19, és Pásztor István aláírta. https://szmsz.press/2022/09/10/pasztor-istvan-alairta/, 2022. szeptember 10. 12:02
[6] A Magyar Összefogás lista gyűjti a támogatói aláírásokat. https://rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/a-magyar-%C3%B6sszefog%C3%A1s-lista-gy%C5%B1jti-a-t%C3%A1mogat%C3%B3i-al%C3%A1%C3%ADr%C3%A1sokat_1372691.html, 2022. szeptember 10. 21.06
[7] FRISSÍTETT: Átadták a Magyar Összefogás jelöltlistáját.
https://www.magyarszo.rs/hu/5030/kozelet/271932/FRISS%C3%8DTETT-%C3%81tadt%C3%A1k-a-Magyar-%C3%96sszefog%C3%A1s-jel%C3%B6ltlist%C3%A1j%C3%A1t-VMSZ.htm, 2022. szeptember 12. 17:01 >> 2022. szeptember 12. 22:05
[8] Pásztor István. https://www.facebook.com/pasztorvmsz, 2022. szeptember 12. 16:59
[9] Ladóczki: október 28-ig adhatóak át a támogatói aláírások a nemzeti tanácsi választásokon. https://pannonrtv.com/rovatok/politika/ladoczki-oktober-28-ig-adhatoak-tamogatoi-alairasok-nemzeti-tanacsi-valasztasokon, 2022. szeptember 14. 10:06 és 15:54
[10] Lásd Pásztor István Facebook oldalán, a 3-as jegyzetben: 2022. szeptember 10. 11:19
[11] A Magyar Összefogás lista jelöltjei a nemzeti tanácsi választásokra. http://www.magyarosszefogas.rs/beszamoloink/magyar-osszefogas-lista-jeloltjei-nemzeti-tanacsi-valasztasokra?fbclid=IwAR1TViiZsEVLp1XRdOUYzo0wozFWVZGTnmIdObiTr--X-EV3qQFABuYjF28
[12] Kihirdették a Magyar Összefogás listáját. https://szmsz.press/2022/09/14/kihirdettek-a-magyar-osszefogas-listajat/, 2022. szeptember 14. 15:31
[13] Lásd a 7-es alatti írást.
[14] 2018-as magyar nemzeti tanácsi választás. „Magyar Összefogás” lista. https://hu.wikipedia.org/wiki/2018-as_magyar_nemzeti_tan%C3%A1csi_v%C3%A1laszt%C3%A1s
[15] Zamenik generalnog sekretara [Főtitkárhelyettes]. https://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=sekretar&j=SRL
[16] Bővebben lásd a Torda – falu, ahol leáll az élet c. írásom.
http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2022. június 12. 12:01;
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14561, 2022. június 12. és/vagy
https://delhir.info/2022/06/13/torda-falu-ahol-leall-az-elet/, 2022. június 13.
[17] Elnökség. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/elnokseg
[18] Képviselők és tisztségviselők. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/kepviselok-es-tisztsegviselok
[19] A délvidéki magyarokat listázó Fremond Árpád váltja Hajnal Jenőt az MNT-ben. https://delhir.info/2022/09/12/a-delvideki-magyarokat-listazo-fremond-arpad-valtja-hajnal-jenot-az-mnt-ben/, 2022. szptember 12.
[20] Tragikomédia: Szabadka új „díszpolgára”: „Tole” Karadžić talpig becsületes üzletember; Lovas Ildikó pedig Pro Urbe-díjas https://delhir.info/2021/06/30/tragikomedia-a-verbeli-kommunista-blasko-gabric-szabadka-diszpolgara-lovas-ildiko-pedig-pro-urbe-dijas/
[21] Németh Ernő. Kabók Erika: Hiszek a nyomtatott sajtó jövőjében és újra az újságírást választanám. https://www.vajma.info/cikk/valasz/143/Kabok-Erika-Hiszek-a-nyomtatott-sajto-jovojeben-es-ujra-az-ujsagirast-valasztanam.html, 2020. szeptember 7. 14:19
[22] Németh Ernő: Sportvezetőt, tudóst, írót és jótékonysági szervezetet részesít elismerésben Szabadka. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/26710/Sportvezetot-tudost-irot-es-jotekonysagi-szervezetet-reszesit-elismeresben-Szabadka.html, 2021. július 1. 14:22
[23] Csonka Áron: A VMSZ zsákmányként tekint a tanítóképzőre.
https://szmsz.press/2019/12/23/csonka-aron-a-vmsz-zsakmanyt-vetett-a-tanitokepzore/, 2019. december 23.
[24] 2014-es magyar nemzeti tanácsi választás (Megválasztott képviselők)
https://hu.wikipedia.org/wiki/2014-es_magyar_nemzeti_tan%C3%A1csi_v%C3%A1laszt%C3%A1s
[25] (Szerkesztőségi összefoglaló) Lovas Ildikó távozott az MNT-ből https://www.magyarszo.rs/hu/2681/kozelet/125902/Lovas-Ildik%C3%B3-t%C3%A1vozott-az-MNT-b%C5%91l.htm, 2015. április 20. 21:56 >> 2015. április 20. 22:15
[26] Mi történik a Magyar Nemzeti Tanács háza táján? https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18494/Mi-tortenik-a-Magyar-Nemzeti-Tanacs-haza-tajan.html, 2015. április 18. 17:16
Lásd még Bódis Gábor: Ahol a párt szakadt https://hu.autonomija.info/bodis-gabor-ahol-a-part-szakadt, 2015. szeptember 14.
27] Uo.
[28] Uo.
[29] Uo.
[30] Bečejski Mozaik: Miért és kiért van a Magyar Nemzeti Tanács? Tévedések és botrányok sorozata a nemzeti tanácsban és körülötte https://becejski-mozaik.co.rs/specijali/item/2526-miert-es-kiert-van-a-magyar-nemzeti-tanacs, 2015. november 27.
[31] Keller-Alánt Ákos: Exportált orbánizmus 2.: Bevált receptek
https://magyarnarancs.hu/kulpol/bevalt-receptek-126996, 2020. május 6 08:00

Lásd még a Lovas esete Zemannal c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13651, 2021. június 9.
[31]A Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 72/2009., 20/2014 – ab határozat, 55/2014. és 47/2018. szám. Magyar Nemzeti Tanács. Törvények és egyéb jogi dokumentumok magyar nyelven. https://www.mnt.org.rs/dokumentum/torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése