2022. szeptember 16., péntek

„EP: Magyarország a választásos önkényuralom hibrid rezsimje”

  A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Nagy többséggel elfogadta friss jelentését az Európai Parlament, ennek értelmében Magyarország „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé” vált, így többé nem teljes értékű demokrácia.

A 433:123 arányban megszavazott értékelés szerint az európai uniós értékeket továbbra is rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, sőt a demokrácia és az alapvető jogok helyzete a hetes cikk szerinti eljárás elindítása óta a kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” tovább romlott.

„A határozott európai uniós fellépés hiánya hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok megbomlásához Magyarországon, és az országot a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé tette.” – tartalmazza a dokumentum.

A képviselők arra szólították fel a jelentésben az Európai Bizottságot, hogy mindaddig zárolja az összes, Magyarországnak járó forrást, amíg a kormány nem orvosolja a problémákat.

Money, money, money

6400 milliárd forintot tarthatnak vissza 2027-ig, mert az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem adott kielégítő válaszokat Brüsszel korrupcióval kapcsolatos aggodalmaira. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ugyanakkor arról beszélt, hogy ők erről hivatalosan nem kaptak információt.
A brüsszeli testület a 2021 és 2027 között Magyarországnak járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás akár hetven százalékának (azaz több mint 6400 milliárd forintnak) a felfüggesztésére is javaslatot tehet. Navracsics Tibor azonban bizakodó.

„Fel vagyok készülve rá, hogy az Európai Bizottság azt a döntést fogja hozni, hogy rendben van, itt vannak a vállalások, de nézzük meg, Magyarország teljesíti-e azokat” – mondta az Atv-nek.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt orosz hajók nem köthetnek ki az EU kikötőiben. Videóban mutatjuk meg, hogy az orosz olaj mégis megtalálja az útját az európai kikötőkbe. A Szabad Európa oknyomozó riportja.
A háborúban eltűnt árvák ezreit keresik Ukrajnában, ahol eddig közel százezren kerültek ki a gyermekvédelem látószögéből azóta, hogy február 24-én kitört a háború. Közülük 26 ezret még mindig keres az UNICEF.
Képgalériánkban mutatjuk meg a gyermekvédelem helyzetét a háború sújtotta országban.  

Letartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét. A gyömrői önkormányzat szerint a polgármester áfacsalási ügybe keveredett, de nincs köze a gyanús cégekhez, és az önkormányzat sem érintett. A politikus előélete bővelkedett érdekes, botrányos fordulatokban – írja a Magyar Nemzet.

Korábban a polgármestert már jogerősen elítélték magánokirat-hamisítás miatt. Előtte pedig azzal vált országos ismert politikussá, hogy pikáns képek jelentek meg róla, ahogy egy meztelen nőről fehér port szív fel.

Változnak az iskolában a koronavírus miatti szabályok – tudta meg az RTL. Nincs többé különbség oltatlan és oltott diák között. Annak, aki kontaktszemélynek számít, de nincsenek tünetei, 5 nap maszkviselést írnak elő, nem kell karanténba mennie. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint bár szeptember óta nőtt a náthás tünetekkel küzdő gyerekek száma, a pozitív esetek többsége inkább csecsemőkorú.
 
Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése