2022. szeptember 4., vasárnap

Erdélyi egyetemi tanár:

  Orbán hasonlóan végezheti, mint Ceaușescu

Kép forrása: MTI

 

Tibori Szabó Zoltán kolozsvári egyetemi tanár a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában fejtette ki véleményét. Az egyetemi oktató szerint aggasztó párhuzamok mutatkoznak Ceaușescu és a magyar miniszterelnök politikája közt. Ha véres leszámolás nem is, de a népharag valószínűleg el fogja érni Orbán Viktort, mondta.

Hozzátette:

„Elegük lett az erdélyi magyaroknak abból, hogy nekik kell vállalniuk annak a következményeit, hogy magyarországi politikusok átjárnak hozzájuk, és nacionalista véleményeket terjesztenek”.

Tibori Szabó Zoltán szerint ezen esetek miatt gyakran kell magyarázkodniuk azon román barátaik előtt, akik mindig következetesen kiálltak a magyarság és általában a kisebbségi jogok mellett. Ez a fajta tapintatlanság – amire szerinte legutóbb Orbán tusnádfürdői beszéde során került sor – például az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) vezetőit rettenetesen kellemetlen helyzetbe hozta, hiszen egy kormánykoalíciónak a tagjai, akiknek magyarázkodniuk kell a magyar miniszterelnök fajelméleti fejtegetései miatt – tette hozzá Tibori Szabó.

Szerinte ez a folyamat már régóta tart. Az elmúlt években többször eszébe jutott párhuzamot vonni Orbán és a volt román diktátor, Ceaușescu közt.

„Az első hasonlóság az volt, amikor Orbán a szülőfalujába építtetett túlméretezett, a helyi igényeket teljesen figyelmen kívül hagyó stadiont”

– mondta az egyetemi tanár. Hozzátette, Ceaușescu falujában mára romhalmazzá vált az épület.

A műsorvezető, Bolgár György felvetette, hogy abban is összehasonlítható Orbán Viktor és a „Kárpátok géniusza”, hogy mindketten provokálják a saját szövetségeseiket. Orbán folyamatosan támadja az Uniót, míg Ceaușescu igyekezett függetlenedni a szovjet blokktól, mondta. „A párhuzam annyiban sántít, hogy Magyarország önkéntesen tagja az Uniónak, míg a kommunista Románia szovjet megszállás alatt állt” – egészítette ki Tibori Szabó.

Szerinte mindkét vezető antiszemita kijelentéseket enged meg magának. Ugyanakkor úgy véli, Orbán váltig tagadja, hogy ő vagy a kormánya antiszemita volna, ennek bizonyítására pedig a jó kapcsolatot szokta felhozni Izraellel. Tibori szerint azonban ez a jó kapcsolat csak attól függ, hogy éppen ki van kormányon Izraelben. Hozzátette, a kormány látszólag elítéli a gyűlöletbeszédet, az internetes tapasztalatai mégis azt mutatják, hogy a magyarországi közhangulatban felfedezhetőek a „lappangó antiszemitizmus” jelei.

Tibori Szabó szerint ugyanakkor „az autokráciáknak gyakran elég egy banánhéj, hogy azon elcsússzanak. A magyar nép előbb-utóbb megelégeli a korrupciót és fellázad az önkény ellen”

– vélekedett. Hozzátette, bár Orbán sokban hasonlít Ceaușescuhoz, valószínűleg „nem véres kivégzés, hanem egy oroszországi vagy brazíliai villába elvonulás lesz az osztályrésze”.

https://ellenszel.hu/2022/09/04/erdelyi-egyetemi-tanar-orban-hasonloan-vegezheti-mint-ceausescu/?fbclid=IwAR0AK3o3b7Ss6BMi_ZgjXwhvBhIo_TsQ-OXWgt62VLH2PKayvY966tUMqfc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése