2022. szeptember 28., szerda

A kormányalakítás három lehetséges forgatókönyve: kettő esetén is új választásokat kell kiírni

 A kormányalakítás három lehetséges forgatókönyve: kettő esetén is új választásokat kell kiírni

2022-09-27 19:40

Ana Brnabić kormányfőjelölt reményei szerint október közepéig megalakul az új szerb kormány, ám mint mondja, „soha sem lehet tudni, milyen kötelezettségek jöhetnek közbe”. Ha felhalmozódnak ezek a „köztelezettségek”, az könnyen ahhoz vezethet, hogy az illetékesek kifutnak az október végi határidőből.

A szerb hatalom e tekintetben tanúsított nemtörődömsége arra utalhat, hogy mindhárom forgatókönyv játékban van: határidőre megalakul a kormány, vagy pedig nem alakul meg és feloszlatják a parlamentet, illetve közvetlenül a határidő lejárta előtt átmeneti kormányt alakítanak. A két utóbbi forgatókönyv esetén új választásokat kell kiírni.

Mint ismeretes, Szerbiában április 3-án tartották meg a köztársasági parlamenti választásokat, ma pedig szeptember 27-ét írunk, az országnak pedig még mindig nincs kormánya. Közvetlenül a választások után Aleksandar Vučić államfő még azt ígérte, hogy július végéig megalakul az új kormány, de ezt a határidőt először augusztus közepére, majd szeptember végére, végül október közepére halasztották.

Közel fél évvel a választásokat követően Ana Brnabić kormányfőjelölt azt mondta, már körvonalazódik az új kormány, és reményét fejezte ki, hogy október közepéig az meg is alakul.

Azt azonban soha sem lehet tudni, hogy milyen kötelezettségek jönnek közbe

– fogalmazott Brnabić.

Könnyen megtörténhet, hogy túllépik azt törvényes határidőt, amelyen belül a képviselőháznak meg kell választania az új kormányt. Ebben az esetben a parlamentet fel kell oszlatni és új választátásokat kell kiírni. A Nova értesülései szerint azonban az illetékesek azt a lehetőséget is fontolgatják, hogy átmeneti kormányt állítanak fel, amely a választásokig irányítaná az országot, és annak munkájában az ellenzéki pártok is részt vennének. Hasonló történt nemrég Montenegróban, előzőleg pedig Észak-Macedóniában is.

A kormányalakítás halogatásával olyan égető problémák megoldását is elodázzák, mint az Oroszország elleni szankciók bevezetése, vagy a Pristinával kötendő végleges megállapodás aláírása, amelyek kapcsán a hatalom képviselői sem tagadják, hogy ezek miatt óriási nyomásgyakorlás nehezedik rájuk.

https://szmsz.press/2022/09/27/a-kormanyalakitas-harom-lehetseges-forgatokonyve-ketto-eseten-is-uj-valasztasokat-kell-kiirni/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése