2022. szeptember 9., péntek

Elhunyt II. Erzsébet királynő

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő. Hatalmas áremelkedés jöhet: őszre húsz százalékra nőhet az infláció. Megkínozhatták és megölhették a zaporizzsjai atomerőmű több dolgozóját az orosz erők. Ügyvédekkel kellett megvédeni a II. kerület rezsiköltségeit a sokszoros drágulástól
Az Egyesült Királyság királynője és az anglikán egyház vezetője 96 évet élt és hetven évig uralkodott. II. Erzsébet királynő békésen hunyt el csütörtök délután a család balmorali birtokán, gyermekei és unokái körében.

Halálával legidősebb fia, Károly, Wales egykori hercege 14 nemzetközösségi birodalom új királyaként és államfőként vezeti majd az országot.
II. Erzsébet királynő életéről ezzel a fotógalériával emlékeztünk meg.
 
Csúcson az infláció
Augusztusban 15,6 százalékkal nőttek az árak éves alapon, és ebben még nincs benne a rezsiszámlák növekedésének hatása. Ősszel tovább emelkedhetnek az árak, az elemzők arra számítanak, hogy húsz százalék közelébe érhet az infláció.

„Mindez jól jelzi, hogy milyen rendkívül erős átárazás zajlik még mindig a piacon, ami mind a termékeket, mind a szolgáltatások érinti” – vélekedett Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.
Azt mondta, hogy továbbra is egyre szélesebb körben érzékelhető az erőteljes árnyomás: a fogyasztói kosár 140 főbb termék- és szolgáltatáscsoportját nézve már 96 esetben két számjegyű az éves bázisú áremelkedés, vagyis a fogyasztói kosár több mint kétharmadában vágtató inflációról beszélhetünk.

A Szabad Európa tavaly szeptember óta figyeli egy húsz tételt tartalmazó, a szerkesztőség által összeállított bevásárlólistával az árak alakulását. Az elmúlt egy évben a lapunk által figyelt termékek ára átlagosan negyven százalékkal emelkedett, vagyis 2021 szeptemberéhez képest ennyivel többet kellene a kasszánál hagyni ugyanazon árucikkek megvásárlása esetén.


Oktatás
Más területeken sokkal látványosabb eredményeket lehet produkálni – jellemzi a Setényi János, a Fidesz elitképzője, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezetője a kormánypárt prominensei többségének hozzáállását az oktatáshoz.

Szerinte az uniós megfelelési kényszer is arra löki már őket, hogy érdemben változtassanak, de még csak a forráskeresés zajlik. Setényi János szerint a „nemzeti” felsőoktatási rendszert amerikai típusú váltja föl, ez indokolja az egyetemi felvételi rendszer átalakítását, amelyben a protekciónak nagyobb tere lehet.


Ukrán háború
Az ukrán atomenergia-ügynökség vezetője azzal vádolta a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet megszálló orosz csapatokat, hogy megkínozták és megölték a létesítmény több ukrán alkalmazottját, és összesen mintegy kétszáz embert elraboltak.

Petro Kotin, az Enerhoatom elnöke egy német lapnak azt mondta, fogalma sincs arról, hol van az elraboltak egy része. A vádak azt követően hangzottak el, hogy az erőmű körüli újabb ágyúzásokról és a környező város áramkimaradásáról érkeztek jelentések, amelyek fokozták a nukleáris katasztrófától való félelmeket.

Eközben Észtország, Lettország, Litvánia, illetve Lengyelország is megtiltja szeptember 19-től a turistavízumok kiadását az orosz állampolgároknak. A négy ország által kiadott közös közleményben az oroszok „jelentős és erősödő” beáramlása jelentette fokozott biztonsági és egyéb aggályokra hivatkoznak.

Rámutattak azonban, hogy nem teljes körű tilalomról van szó, lesznek kivételek például a disszidensek, a humanitárius segítségre szorulók, ahogy a diplomaták és a családegyesítési szándékkal érkezők számára is.


MSZP-s rezsicsökkentés
Budapesten a II. kerület fél évig még a rezsicsökkentett árnál is kevesebbet fizet a gázért és az áramért egy tavaly februári kétéves szerződésnek köszönhetően. Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere a Szabad Európának azt mondta, hogy még időben kiírtak egy uniós közbeszerzési eljárást a gázra és az áramra, amelyhez az összes önkormányzati intézmény csatlakozott.

Márciusig tehát védve vannak, de ezért is meg kellett küzdeniük: ügyvédekkel sorakoztak fel, amikor a szolgáltató megpróbált kifarolni a szerződésből, és a rezsiárakra hivatkozva szerette volna újratárgyalni a feltételeket.


Amit még érdemes tudni
A magyar rezsitámogatásnál gálánsabb csomagot jelentettek be Ausztriában (G7.hu)
Ha nem lépi túl a magyarnál tágabb határokat, egy osztrák háztartás körülbelül annyira fogja érezni a villanyszámla terhét, mintha idehaza 12 forintba kerülne egy kilowattóra áram.
„Mi mondtuk, hogy baj van, ők pedig legyintettek, elengedték a fülük mellett” (444.hu)
Négy közvélemény-kutató beszélt a lapak pszichés nyomásról, öncenzúráról, szembenézésről, az ellenzéki kampánystáb szakmai hibáiról és arról, hogy lehetett-e előre látni az ellenzék választási zakóját.
Zár alá vették Völner Pál és családja vagyonát, megszólalt a korrupcióval gyanúsított volt államtitkár (24.hu)
A 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsított volt államtitkár családtagjait is sújtja a vagyonzár, fia autóját például az utcáról szállították el.

Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése