2022. szeptember 8., csütörtök

A kormány már nem akar orosz oligarchákat levetetni a szankciós listáról

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 

Magyarország végül támogatni fogja az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók meghosszabbítását, miután ejtette fenyegetését, hogy megvétózza, amennyiben nem törlik három orosz oligarcha nevét a feketelistáról – közölték diplomáciai források.
Névtelenséget kérő illetékesek szerint az európai uniós tagállamok nagyköveteinek szerdai brüsszeli értekezletén a magyar képviselő azt mondta, hogy készek kiterjeszteni a büntetőintézkedések hatályát hat hónappal, de a soron következő hosszabbításkor, jövő márciusban fel fogják vetni aggályaikat egyes személyek vonatkozásában a munkacsoportokban.
Ahogy a Szabad Európa korábban beszámolt róla, a kormány három orosz oligarchát, Aliser Uszmanovot, Pjotr Avent és Viktor Rasnyikovot szerette volna eltávolíttatni azon személyek listájáról, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el az Európai Unió.
 
Luxus lehet a nyelvvizsga
A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint akár harminc-negyven százalékkal is megdrágíthatja a nyelviskolák szolgáltatásait az infláció, a rezsiárak emelkedése és a katát, vagyis a kisadózó vállalkozók tételes adóját szigorító törvény.
Rozgonyi Zoltán súlyosnak ítéli az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatás helyzetét. Mint mondta, a nyelviskolákban oktatók döntő többsége katás egyéni vállalkozó volt, a többségüknek volt állása, amellett tanítottak. Ha áttérnek az átalányadózásra, az harmincszázalékos díjnövekedést jelent. Ennyivel kell emelni az óradíjat.
Mindezt megfejeli a felsőoktatási felvételi rendszer átalakítása, amelynek egyik eleme, hogy a nyelvvizsga-kötelezettség helyett a képzés során kell az egyetemeknek biztosítaniuk a megfelelő nyelvi kompetenciák megszerzését.
Nagy Zoltán, a Katedra nyelviskola igazgatója szerint differenciáltabb lehet a harminc-negyven százaléknál, mert minden nyelviskola más helyzetben van, függően attól, hogy mennyire meghatározó a költségszerkezetében az energiafelhasználás, illetve milyen mértékben érinti az energiaárrobbanás.

Energiaválság és háború
Bemutatta friss javaslatcsomagját az Európai Bizottság, amelynek nyomán egyebek mellett ársapkát vezetnének be az orosz földgázra vonatkozóan, annak ellenére hogy ettől Moszkva óva intett.
A brüsszeli testület elnöke arról tájékoztatott, hogy ezenfelül kötelezően csökkentenék csúcsidőben a villamosenergia-felhasználást, illetve felső határt szabnának meg a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételeire.
„Mérsékelnünk kell Oroszország bevételeit, ezeket ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök a gyalázatos ukrajnai háborúja finanszírozására használja fel” – hangsúlyozta Ursula von der Leyen.
Eközben Szerhij Hajdaj luhanszki ukrán katonai kormányzó közölte, hogy folyik az előző héten megindított ellentámadás„Csapataink bizonyos sikereket értek el, maradjunk ennyiben” – mondta, de részleteket nem közölt, ahogy a fegyveres erők vezérkara sem szokott. Állítását független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni.
A tájékoztatás szerint a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosai körében különösen magas a veszteségek aránya. A kijevi hadvezetés szerdán arról számolt be, hogy a megszállók között az elesettek vagy súlyos sebesültek több mint negyven százalékát a zsoldosok teszik ki.
Nagy vihart kavart a kormány tűzifarendelete, amely a tarvágásról szóló szabályokon is lazított. Egy balatonfüredi természetvédő csoporttól, a WWF-től és az illetékes erdészettől próbáltuk megtudni, hogyan lehetséges az, hogy törvényesen lehet kivágni hatalmas erdőterületeket. A jelenlegi erdészeti gyakorlattal valószínűleg senki sem jár jól, legkevésbé a természet.

Amit még érdemes tudni
Az oroszok keménykedésével itthon is egyre nagyobb a téli csődhullám esélye (G7.hu)
Magyarországon az élelmiszeripar, a vegyipar és a gépipar szenvedheti meg leginkább, ha továbbra is kigazdálkodhatatlan szinten maradnak az energiaárak.
Nagyot ígér a kormány Brüsszelnek, időt nyerhet vele, és az idő pénzt is érhet (444.hu)
A Bizottság egy évtizednyi vita után először érezheti nyeregben magát, úgyhogy várhatóan így sem engedi el a magyar kormányt, de el sem zárja kategorikusan a pénzektől.
Lehet, hogy Budapesten három hét múlva már óvodákat és idősotthonokat kell bezárni, mert nem lesz a fűtéshez gáz (Nepszava.hu)
Baranyi Krisztina kerületi polgármester szerint az energiaszolgáltató társaságoknál informálisan azt mondták, jelenleg „mindenkinek meg van tiltva”, hogy önkormányzatokkal szerződjön.

 
Szép napot!
Wiedemann Tamás  

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése