2022. szeptember 9., péntek

Vajdasági magyar falu ledózerolása magyarországi pénzekből

A bánsági Majdánon nyolc házat, míg a szelevényi erdőben egy csárdát romboltak le a szabadkai egypárt emberei

A kép illusztráció

 2022-09-09

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) értetlenül szemléli azt a pusztítást amit a szabadkai egypárt migránsügyben végez.

Az helyett, hogy a szerbiai hatalmi felállás részeként kormányzati, parlamenti, tartományi és önkormányzati szinten kihatnának a migránskérdés rendszerbeli rendezésére, ők „megoldásként” a vajdasági magyar falvakban lévő házak ledózerolását viszik végbe, mindezt – saját bevallásuk szerint – anyaországi eszközökből!

Egyidejűleg azon a településen ahol bágerral ledózerolják a családi házakat, nemzetközi segélyszervezetek pénzéből felszerelik télire a volt TSZ elhagyatott csarnokát, kényelmes legyen a szerb – magyar – román hármashatárra igyekvő illegális migránsok számára!

Ha nem ezen “dolgoznak”, akkor éppen a „megoldást” abban látják, hogy a határmenti sávban kivágják az erdőt, még akkor is ha az védett területnek számít, nehogy a migránsok oda is behúzódjanak!

A VMDK meggyőződése szerint ez téves út és ezek az „intézkedések” a romboláson kívül semmi mást nem fognak hozni. Véleményünk szerint építkezni kellene és nem a mienket rombolni! Nem a házakat kell lebontani, hanem az igazi rombolókat távol tartani otthonainktól!

Ezért a VMDK felszólítja a hatalomban lévő szabadkai egypártot és a hatalmat gyakorló SNS-t azonnali intézkedésként alkalmazzák a következőket:

  • Erősítsék meg Szerbia déli határának védelmét nagyobb rendőrségi jelenléttel vagy a katonai határőrség visszaállításával.
  • A jelenlegi nyílt befogadóközpontokat alakítsák át zárt befogadóközpontokká.
  • A befogadóközpontokat helyezzék ki az Észak – vajdasági határ menti sávból, főleg a magyarlakta települések közeléből.
  • A rendőrség és a bíróságok kezdjenek el dolgozni, gyors és hatékony intézkedéseket vigyenek végbe a migránsok behatolásánál üres, de tulajdonossal rendelkező házakba.
  • Az állam fizessen kártérítést azoknak a polgároknak akik tulajdonát lelakták vagy megrongálták a migránsok az állami szervek mulasztása miatt, illetve azoknak a termelőknek akiknek a termését megtizedelték az illegális migránsok.
  • Számolják fel a migránsok garázdálkodását, a mindennapos lövöldözéseket a határmenti sávban lévő települések közelében.
  • Számolják fel az egyre erőteljesebb jelenlétet kifejtő embercsempész bűnbandákat.
  • Büntetést rójanak ki azokra a taxisokra („ dögkeselyűkre”) akik illegális migránsokat szállítanak a határ menti sávba.

A VMDK véleménye szerint ezen intézkedések alkalmazásával rövid időn belül rendezni lehetne a mostani áldatlan állapotokat, amik 2015 óta jelen vannak.

Emlékeztetnénk őket, hogy az elmúlt években ennek kapcsán már több alkalommal is fordultunk az illetékes szervekhez, a tartományi parlament elnökéhez is (aki egyben a szabadkai egypárt elnöke is), aki még arra se volt hajlandó, hogy a hatáskörébe tartozó Tartományi Közbiztonsági Tanácsot összehívja és rendszerbélileg kezelje ezt a kérdést.

Intézkedjünk ma, mert holnap már késő lesz!

VMDK Press
2022. szeptember 9.
http://www.vmdk.org.rs/vajdasagi-magyar-falu-ledozerolasa-magyarorszagi-penzekbol/

Kapcsolódó írás:
ger: Lebontják a tönkretett házakat. Magyar Szó, 2022. szeptember 2. 1. és 4., és/vagy
https://www.magyarszo.rs/hu/5021/vajdasag_torokkanizsa/271285/Lebontj%C3%A1k-a-t%C3%B6nkretett-h%C3%A1zakat-Migr%C3%A1nsok-Majd%C3%A1ny.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése