2022. szeptember 27., kedd

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
MOK: Most már muszáj beavatkozni, mert látványosan romlik az ellátás hozzáférhetősége
Az orvosi kamara úgy tudja, már októberben a kormány elé kerülhet az egészségügyi rendszer jelentős átalakításának terve, ezért várják, hogy még előtte legyen szakmai egyeztetés, ahogy arra ígéretet kaptak. Takács Péter egészségügyi államtitkár azt ígérte a kamarának, hogy megismerhetik az átalakítás terveit, szakmai vita lesz róla. A terveket augusztusra ígérték, ám eddig nem érkeztek meg – mondta a Szabad Európának Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára.
 
Megkezdődött a parlamenti munka, veszélyben a kohéziós alap pénzei is
Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka, ahol napirend előtt felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is. Orbán beszélt arról, hogy Európa belegebed a gazdasági szankciók okozta válságba, miközben a magyar ellenzéket külföldről pénzelik, és idegen érdekeket szolgál. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy ha mégsem kapjuk meg Brüsszelből ezeket a pénzeket, más forrásokból jutunk majd hozzá, az erről szóló tárgyalások már az Európai Unióval és más partnerekkel is folyamatban vannak. Az ellenzéki frakciók élesen bírálták a kormányfőt.
Közben kiderült, nem csak a jogállamisági vita miatt függőben lévő, a helyreállítási alapból érkező, 3000 milliárd forintos uniós támogatás forog kockán. A kohéziós források is pengeélen táncolnak. Az év vége a 2021 és 2027 között Magyarország rendelkezésére álló kohéziós politikai források szempontjából is fontos határidő: ha addig nem hagyják jóvá az úgynevezett operatív programokat, az azokra szánt összeg egyhatod része elvész. A források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodást az Európai Bizottság Magyarországgal még nem írta alá. Brüsszeli forrásaink szerint akár már sort is keríthettek volna a dokumentum aláírására, ha a jogállami feltételrendszerről szóló eljárás nem keresztezte volna a pénzek útját.
 
Mikor éri el Debrecent a Tisza vize?
Balázs Ákos, Debrecen zöldügyi alpolgármestere szerint már idén eljuthat a víz a Tócó-patakba, de valójában még több mint egy év van hátra a Civaqua-beruházásból. Az alpolgármester arról is beszélt az önkormányzati tévében, hogy a második ütemben továbbviszik a vizet az erdőspusztai tavakhoz, de információink szerint ez nincs így, mivel egy teljesen új vezetéket fognak lefektetni – ha egyáltalán valóban elkezdik a kivitelezést.
 
„Népszavazás” Ukrajnában, mozgósítás Oroszországban
A háború hét fárasztó hónapja után sok ukrán még több szenvedéstől és politikai elnyomástól tart, miután a négy megszállt régió közelgő orosz annektálásának árnyékát vetítik előre a Kreml fegyveres rendőrök közreműködésével levezényelt, az oroszok által népszavazásnak nevezett folyamattól. Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, Vlagyimir Putyin elnök közeli munkatársa beismerte, hogy ő alapította a hírhedt Wagner-csoportot, amely egy félkatonai zsoldossereg. Korábban évekig tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna a szervezettel
Egyre több helyen tiltakoznak a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt részleges mozgósítás miatt Oroszországban. Február óta Dmitrij Szkurikhin háborúellenes üzenetekkel rakja tele boltja homlokzatát egy Szentpétervár melletti faluban, tiltakozásul a Kreml agressziója ellen. legutóbb azt írta ki, hogy „Pokolba a mozgósításoddal”, ami miatt börtönbe mehet a tiltakozó orosz boltos. Tiltakoztak a mozgósítás ellen az észak-kaukázusi Dagesztánban is, ahol több százan vonultak utcára. Közben a Kreml szóvivője közölte, hogy a kormány nem tervezi a határok lezárását, miközben autók tízezrei viszik a mozgósítás elől menekülő oroszokat külföldre. Független sajtóhírek szerint viszont hamarosan sor kerülhet a határok lezárására.
Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje azzal ösztönzi követőit, hogy „a katonai kötelesség teljesítése során hozott áldozat minden bűnt lemos”. Szerinte aki „katonai kötelessége teljesítése közben meghal, akkor minden kétséget kizáróan olyan cselekedetet követ el, amely áldozatnak minősül.
 
Érdemes még elolvasni:
Részletes cikkben tárja fel a 24.hu a Márki-Zay Péter mozgalmának Amerikából érkező kétmilliárd forintos támogatásának hátterét. Az ügyben pénzmosás és sikkasztás miatt nyomoz a rendőrség a Magyar Nemzet információi szerint.
A G7 annak nézett utána, hogy a szlovák és a magyar Lidl áraiban látszik-e a magyar árstopok hatása, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják a magyar boltokban.
Jelentéstételre utasította az OBH elnöke a Kecskeméti Törvényszék vezetőjét, számol be a Magyar Narancs.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos

szabadeuropa@rferl.or  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése