2022. szeptember 27., kedd

Az EU-képviselők válaszút elé állították Szerbiát: szankciók vagy a csatlakozási tárgyalások felfüggesztése

 Az EU-képviselők válaszút elé állították Szerbiát: szankciók vagy a csatlakozási tárgyalások felfüggesztése

2022-09-27 7:59 

Amennyiben Szerbia nem hangolja össze a szankciós politikáját az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciókkal, úgy az EU felfüggeszti a csatlakozási tárgyalásokat – közölték a szociáldemokraták, akik a második legnagyobb képviselői csoportot alkotják az Európai Parlamentben.

Ez egyben egy válasz is volt arra, hogy mi a véleménye a képviselői csoportnak arról, hogy Szerbia és Oroszország külügyminisztere, Nikola Selaković és Szergej Lavrov az ENSZ New York-i Közgyűlése alatt aláírta a két ország külügyminisztériumának a következő két évre szóló konzultációs tervét.

„Hatalmas csalódás egy olyan országtól, amely az EU-ba igyekszik” – írta a horvát Tonino Picula, a szociáldemokraták képviselője.

Nemcsak az EU képviselői, hanem az Egyesült Államok is megdöbbenéssel fogadta Szerbia és Oroszország konzultációs tervének az aláírását, s az USA magyarázatot vár Szerbiától azzal kapcsolatban, hogy milyen dokumentumot írt alá Oroszországgal New Yorkban – ezt Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete nyilatkozta,

– Ebben a pillanatban senkinek nem lenne szabad aláírnia semmit Oroszországgal, nagyon kevesen írnak alá bármit is. Kivéve azokat, akik a háborúra mozgósítanak – közölte Hill.

Elmondása szerint az elmúlt héten New Yorkban gyümölcsöző tárgyalások folytak az Egyesült Államok és Szerbia delegációi között, de a hét végén, ezek a tárgyalások után, tudomást szereztek egy nem nyilvános dokumentum aláírásáról Moszkvával.

– Nehéz megértenünk, de szeretnénk magyarázatot hallani arról, hogy miről is volt szó pontosan – mondta Hill.

Nikola Selaković újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezt a technikai kérdést 1996 óta alkalmazzák, és a megállapodást olyanok támadják, akik azt nem is látták. A szerb külügyminiszter szerint ez a terv jövőbeni lépéseket tartalmaz a Koszovóval kapcsolatos ENSZ-konzultációkra vonatkozóan, a kétoldalú kapcsolatokat érinti, azonban biztonságpolitikai kitételeket nem tartalmaz.

https://szmsz.press/2022/09/27/az-eu-valaszut-ele-allitotta-szerbiat-szankciok-vagy-a-csatlakozasi-targyalasok-felfuggesztese/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése