2022. szeptember 20., kedd

Eltemették királynőjüket a britek

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Világszerte több milliárd ember követte a közvetítéseken keresztül II. Erzsébet temetését. Egy évtizedes „Brüsszelezés” után visszavonulót fújt a kormány, mert kellenek az uniós pénzek. Nem volt ügyeletes, ezért zárt be a hétvégére a Szent Imre kórház szülészete.
 
Mintegy kétezer vendég, államfők, királyok, királynők vettek részt II. Erzsébet temetésén. A helyszínen milliók, világszerte a közvetítéseken keresztül milliárdok követték a hétfői szertartást, amely rendkívüli biztonsági előkészületek mellett zajlott.

Az Egyesült Királyságban szabadnappá nyilvánították a tegnapit, hogy aki akar, a helyszínen követhesse a szertartást, amelyet természetesen a legnagyobb brit televíziós társaságok, így a BBC is élőben közvetített.

Azokat, akik szolgálnak, „szeretni fogják és emlékezni fognak rájuk, amikor a hatalomhoz és kiváltságokhoz ragaszkodókat már rég elfelejtették”, mondta Justin Welby, Canterbury érseke II. Erzsébet temetési szertartásán a Westminster-apátságban. A szertartásról készült fotógalériát itt lehet megtekinteni.


Stop Brüsszel

Orbán Viktor politikai kommunikációját gyakran jellemzik harcias, militarista kifejezések, egyik kedvenc szófordulata például az, hogy „csapataink harcban állnak”. A magyar miniszterelnök tizenkét éve tulajdonképpen szüntelen küzdelmet folytat az ellen, amit ő és kommunikációs csapata leegyszerűsítően Brüsszelnek nevez. Most mégis úgy tűnik, hogy az uniós támogatásért cserébe letette a fegyvert.

Az idő majd megmutatja, mennyire szilárd és kijátszhatatlan védőhálót sző most Brüsszel Magyarországon az uniós pénzek köré. De még ezután is maradnak majd kérdőjelek, így az, hogy mennyire tudja majd függetlenül végezni a tevékenységét a közbeszerzéseket felügyelő Integritási Hatóság a magyar környezetben.

Aztán működőképes lesz-e egy olyan hibrid rendszer,  amelyben az uniós pénzeket különleges óvintézkedések és szabályok védik, a hazai költségvetési pénzeket viszont nem? A magyar kormány egyébként bizonyos esetekben, ott, ahol az uniós és a nemzeti pénzek érintkeznek egymással, az új szabályok alkalmazására a magyar közbeszerzésben is kötelezettséget vállalt.


Árnyékkormány és Hodász atya

Exminiszter, volt MNB-alelnök és szakszervezeti vezető is helyett kapott Dobrev Klára árnyékkormányában. A Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője múlt pénteken jelentette be, hogy árnyékkormányt alakít. Dobrev Klára hétfőn ismertette árnyékkormányának tagjait. Szerinte a DK legerősebb ellenzéki pártként egyértelmű alternatívát kínál az Orbán-kormánnyal szemben.

A DK árnyékkormányában az oktatás, az egészségügy, a szociális ügyek és a nyugdíj, a környezetvédelem, az önkormányzatok mind önálló tárcát kapna. Itt olvashatja el, hogy kaptak bársonyszéket a képzeletbeli Dobrev-kabinetben.
Kiderült az is, hogy a DK szerint kudarc volt az ellenzéki előválasztás, ugyanakkor a párt szerint az önkormányzati választásokon szükséges az ellenzéki együttműködés – az európai parlamenti választásokon viszont nem.

Felmentették a papi szolgálat alól Hodász Andrást, miután ő maga kérte ezt. Korábban a Szabad Európának beszélt arról, hogy papi hivatása válságba került. A Papifrankó Youtube-csatornát indító Hodász András azt írta, hogy megtartotta az utolsó miséit, de most elcsendesedésre van szüksége, a közösségi médiában is kevesebbet szerepel majd, ezért azt kéri követőitől, hogy ne keressék. A bejegyzést ugyanakkor azzal zárja, hogy akinek van egy jó állásajánlata, az írjon.


Iskolabezárás és szülés-szünet

Megszüntettek egy autista iskolát, mert a Debreceni Egyetem nem biztosított tovább helyet a működésére. A fenntartó Hajdúböszörményi Tankerületi Központ szerint a felsőoktatási intézmény döntése miatt elkerülhetetlen volt a bezárás.

Az egyetem nem reagált az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre. A szülők Debrecen vezetésétől kértek segítséget, de úgy tűnik, a városháza nem lobbizott a hatáskörrel rendelkező állami szerveknél. A debreciner.hu cikke a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg.

Nem lehetett szülni a hétvégén a budapesti Szent Imre kórházban. A Szabad Európának egy kórházban dolgozó egészségügyi dolgozó azt mondta, hogy nem volt ügyeletvezető erre a hétvégére.

„Összecsúsztak a szabadságok. Aki viszont vállalhatta volna, azt mondta, hogy köszi, de nem” – mondta a forrásunk. Elmondása szerint, az orvosoknak elegük van, csak annyi ügyeletet vállalnak, amennyit kötelezően előírnak a jogszabályok.

A kórházban dolgozók még júliusban levelet írtak a főigazgatónak, de panaszaikra a mai napig nem kaptak választ.
 
Amit még érdemes tudni
Kiderült: Mészáros Lőrinc alapította Várkonyi Andrea alapítványát (mfor.hu)
Egy nemrég nyilvánosságra került dokumentumból derült ki, hogy Várkonyi Andrea alapítványát férje - pontosabban akkor még vőlegénye - alapította.

Januártól 71%-kal drágább a havi sztrádamatrica, az éves 49 ezer forint lesz, a teherautósok díját már októbertől emelik (Telex.hu)
Az éves sztrádamatricák ára a lehetségesnél kevésbé nő, de a rövidebb időkre szólók elképesztő mértékben drágulnak.
 
Elismerte a kormány, hogy Orbán Viktor és felesége is az egyik honvédségi repülővel utaztak Horvátországból Rómába (Rtl.hu)
A K-monitor korrupcióellenes civil szervezet által indított perben a bíróság első fokon kimondta: a külügyminisztériumnak nyilvánosságra kell hoznia, hogy mennyit fizetett az útért Orbán Viktor. 

Szép napot!
Wiedemann Tamás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése