2022. szeptember 2., péntek

Egyre kevesebb fiatal diplomázik le Magyarországon

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
 Az egyetemek visszakapják az állami oktatásirányítástól a jogot annak eldöntésében, hogy kit vesznek fel. A változtatások lényege kimondatlan, de egyértelmű: lejjebb viszik a belépési küszöböt a felsőoktatásba, ahová és ahol egyre kevesebben jelentkeznek és végeznek. A 25–34 évesek között nálunk a harmadik legalacsonyabb a diplomások aránya az EU-ban.

Varga Júlia a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete tudományos tanácsadója szerint a változtatások oka a közoktatás egyre rosszabb színvonala. „Javítani kellene a középfokú oktatás minőségét, kellene valamilyen közoktatáspolitika, mert nagyon nagy a baj” – mondta lapunknak a kutató.

Sok szakember attól tart, hogy a szelektív magyar közoktatás után politikai vagy a politika által kijelölt társadalompolitikai szelekció következhet a felsőoktatásban is.

Elindult a tanév, a Vörösmarty Mihály Gimnázium több tanára nem vette fel a munkát szeptember elsején. Polgári engedetlenségi akciókkal tiltakoznak az oktatási rendszerben uralkodó lehetetlen körülmények ellen. Egy fiatal osztályfőnököt kérdeztünk, bízik-e abban, hogy hatni lehet a döntéshozókra. Az erről szóló videónkat itt nézhetik meg.


Moszkva és Zaporizzsja

„Mély sajnálattal jelentjük be, hogy Ravil Maganov súlyos betegség következtében elhunyt” – közölte a Lukoil szeptember 1-jén, néhány órával azután, hogy a helyi média olyan forrásokat és meg nem nevezett rendészeti tisztviselőket idézett, akik szerint az igazgatótanácsának elnöke kiesett az orosz főváros egyik kórházának ablakán, és meghalt. A Lukoil Oroszország legnagyobb magán-olajtársasága, és azon kevesek egyike, akik ellenzik a Kreml ukrajnai háborúját.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja kormányhivatala közzétett egy videót, amelyen a hatóságok egy esetlegesen bekövetkező sugárszennyezésre készülnek. Az Európa legnagyobb nukleáris reaktoraként számon tartott zaporizzsjai atomerőműhöz megérkeztek az ENSZ ellenőrei.

Európa legnagyobb atomerőművének helyzete továbbra is komoly aggodalomra ad okot a nemzetközi közösség számára. Az orosz és az ukrán erők továbbra is egymást vádolják az erőműkörnyéki támadásokkal, ami növeli a lehetséges nukleáris katasztrófa miatti aggodalmakat.

A NAÜ szakértői az erőmű fizikai kárainak felmérésére, a biztonsági és védelmi rendszerek működőképességének ellenőrzésére, a személyzet körülményeinek értékelésére és sürgős biztonsági lépések elvégzése céljából utaztak a helyszínre.


Vajdasági levélszavazatok, sorkatonaság

Megbírságolták a Szerb Posta állami vállalat közérdekű adatokért felelős illetékesét, mert nem adta ki a törvényben meghatározott módon és határidőre, kire ruházta át a Magyar Postától kapott, az áprilisi választásokkal kapcsolatos választási csomagok kézbesítését.

A Vajdasági Magyar Szövetség – amely a Fidesz meghosszabbított vajdasági keze – korábban, a választás ideje alatt azt mondta, az aktivistáik viszik ki a leveleket. Amikor kiderült, hogy ez jogellenes, és az aktivisták még zaklatják is a szavazókat, a párt elnöke, Pásztor István már tagadta, hogy a pártaktivisták a postások.
Azóta kiderült, hogy a Szerb Posta egyenesen abba az épületbe szállította a magyarok levélcsomagjait, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács irodái is vannak.

Európában tizennégy országban működik sorkatonaság, és három állam készül arra, hogy visszahozza. A magyar kormány nem gondolkodik rajta, legfeljebb politikai megmondóemberek nosztalgiáznak időnként a 2004-ben megszűnt sorkötelességről. Nyugalmazott tiszteket és a Honvédelmi Minisztériumot kérdeztük arról, mit mondana a sorkötelezettség mellett és ellen.
 
Amit még érdemes tudni
Az előző válság óta nem tapasztalt jelenségek bukkannak fel a magyar hitelpiacon, komoly problémákkal néznek szembe a kisvállalkozások (G7.hu)
A vállalatok is kezdik érzékelni a szigorodó monetáris politika következményeit, növekszik az érdeklődés a devizakölcsönök iránt, a kkv-k kevesebb beruházással terveznek.

Durván megnő egy szentesi társasház áramszámlája, mert telerakták a tetőt napelemmel (Rtl.hu)
Emiatt nagyfogyasztónak számítanak, és csak piaci áron kapják az áramot.

A NER fontosabb volt, mint a kistérség, a beruházót sínre tették, a környék dugóba szorult (Népszava.hu)
Buszsávot avatott Dunaharasztiban a Palkovics-féle Technológiai és Ipari Minisztérium, bár inkább gondolkodnia kellett volna, hogy rájöjjön, talán nincs is rá szükség.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése