2022. szeptember 21., szerda

Norvégia már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Az orosz energiafüggőségtől való szabadulás egyik útja, hogy alternatív forrásból szerezzenek be az uniós tagállamok energiát. Ennek egyik leggyorsabb módja a cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlása volt. Míg tavaly az EU gázfelhasználásának 40 százaléka származott Oroszországból, idén csak a kilenc százaléka.

Növelte az Egyesült Államok és Kanada az EU-ba érkező cseppfolyós földgáz mennyiségét, Norvégia már több gázt szállít, mint Oroszország, az EU és Azerbajdzsán között egyetértési megállapodás jött létre a gázszállítás fokozásáról, és további szállítások vannak tervbe véve Izraelből és Egyiptomból.


A NAV segít az OLAF-nak

Az Országgyűlés elé kerültek azok az első törvénymódosítások, amelyekről a kormány és az Európai Bizottság között született egyezség a jogállamisági mechanizmus keretében visszatartott közösségi források folyósítása érdekében.

Ennek nyomán egyebek mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatává válik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek támogatása, zavartalan lefolytatásának biztosítása.

Az OLAF szakértői bejuthatnak a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel, hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz, védelmet kapnak az esetleges tettleges ellenszegüléssel szemben.


Ukrán háború

Az ukrán csapatok folytatták az előrenyomulást az orosz hadsereg által megszállt területeken. „​A tempó most nagyon fontos” – közölte Volidimir Zelenszkij, ukrán elnök.

Nem csoda, hogy Ukrajna oroszok által megszállt területein a hatóságok láthatóan megpróbálják felgyorsítani az úgynevezett népszavazásokat a csatlakozásról Oroszországhoz. Be is jelentették, hogy szeptember 23-án és 27-én népszavazás lesz Donyecki- és a szomszédos Luhanszki Népköztársaságban is.

Eközben a Szabad Európa tudósítója személyesen látta, mi történt a nemrég felszabadított Izjumban, ahol az orosz visszavonulás után tömegsírt találtak. Az exhumálás során több holttest nyaka és csuklója körül kötelet találtak.


Oktatás

Fél éve tart az ukrajnai háború, a menekült családok azóta itt élnek, gyerekeiknek szeptember 1-jétől iskolába, óvodába kell(ene) járniuk.
„Ki kellett törni egy háborúnak ahhoz, hogy tudatosuljon, hogy a magyar oktatásban vannak külföldi diákok” – mondja Gombár Erzsébet, a budapesti, zuglói Mező Ferenc Általános Iskola igazgatója. Ez az intézet a magyar mint idegen nyelv oktatásának egyik módszertani központja.

Nagyon kevés azonban az olyan iskola, amely alkalmas arra, hogy a menekült gyermekek oktatásában segítséget nyújtson. Oktatásukat meghatározzák a magyar oktatás alapvető gyengeségei és az, hogy a kormány 2015 óta belpolitikai okokból felszámolta a menekültellátást.


Amit még érdemes tudni

Nem árulja el a közpénzből gazdálkodó szervező, mennyit költött a helyszínre a Tranzit fesztivál (Atlatszo.hu)
A kormány és a Fidesz-holdudvar több tagja is megjelent a Tihanyban idén is megrendezett Tranzit fesztiválon augusztus végén.
 
A HVG bírósági perének közepén írta át a kormány a szabályokat, hogy eltitkolhassa, miről szóltak az operatív törzs ülései (Hvg.hu)
A lap arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze az operatív törzset a koronavírus-járvány ideje alatt tartott ülései jegyzőkönyveinek kiadására.
 
Matolcsy György jegybankjára nem vonatkozik a 18 Celsius-fokos fűtési szigor (Telex.hu)
De önként csökkentik a hőmérsékletet. Azt nem árulták el, hány fokra.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás 

szabadeuropa@rferl.or   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése