2022. szeptember 13., kedd

„Európában nincs helye a háborús bűnösök dicsőítésének”

 Nincs helye Európában a népirtás tagadásának, a történelem újraírásának és a háborús bűnösök dicsőítésének – ez volt a reakciója az Európai Bizottságnak arra a hírre, hogy a szerb ortodox egyház, egészen pontosan a bácskai püspök kitüntette Vojislav Šešelj hágai elítéltet, tudatta a FoNet

 „Európában nincs helye a háborús bűnösök dicsőítésének”

2022-09-13 16:27

„A történelem újraírására tett kísérletek elfogadhatatlanok” – felelte írásban az Amerika Hangjának adott megkeresésére Ana Pisonero Hernandez. Az Európai Bizottság szóvivője szerint a vallási vezetők és közösségek felelőssége, hogy vezető szerepet vállaljanak a múlt nehéz örökségének leküzdésében, és konstruktívan elősegítsék a kölcsönös bizalmat, a párbeszédet és a toleranciát, amire szükségünk van a stabilitáshoz, a békés jövőhöz és a haladáshoz.

Mint ismeretes, Vojislav Šešeljt azzal vádolták, hogy Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia területén emberiesség elleni bűncselekményekre és a törvények megsértésére uszított, s emiatt 2003-ban a hágai törvényszék elé állt. A vádiratban többek között elhangzott, hogy felszólalásaival és nyilatkozataival hozzájárult ahhoz, hogy az elkövetők döntést hozzanak a bűncselekmények elkövetéséről. A hágai törvényszék jogutódja, a nemzetközi bűnügyi mechanizmus ügyészségének fellebbviteli testülete 2018-ban 10 év börtönbüntetésre ítélte Šešeljt, mert 1992-ben a vajdasági Herkócán a horvátok elüldözésére, kitoloncolására és kényszerű kitelepítésére buzdított. 2014. november 12-én rossz egészségügyi állapota miatt ideiglenesen szabadlábra helyezték. 2016. március 31-én a Törvényszék felmentette a háborús és emberiesség elleni bűntettek alól, mert nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Šešelj felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért.

https://szmsz.press/2022/09/13/europaban-nincs-helye-a-haborus-bunosok-dicsoitesenek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése