2022. szeptember 5., hétfő

Orbán Viktor nevére munkavállalási igazolást állítottak ki

A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Orbán Viktor miniszterelnök állítólagos svájci bankszámlája után ment kollégánk, bár a kontót nem sikerült megtalálni, egy Orbán nevére kiállított munkavállalási engedélyt azonban igen. Kérdés, hogy kinek állt ez érdekében, mert az biztosnak látszik, hogy Orbán-t megkerülve kerültek az adatok a svájci rendszerbe. Érdekes történet arról, hogy mennyi munka van egy olyan sztori felgöngyölítése mögött is, amelynek a végén az derül ki, hogy nincs is mit leleplezni.
A Szabad Európa cikkéből kiderül, hogyan zajlik az oknyomozó munka, lépésről-lépésre végigkövethetik azt a munkát, amit egy újságíró végez annak érdekében, hogy bebizonyítson, vagy cáfoljon egy történetet.

Kiszámlázott tankolás

Eddig azért panaszkodtak a kisbenzinkutak, hogy nem zárhatnak be és kénytelenek veszteségesen értékesíteni az üzemanyagot, most viszont azért elégedetlenkednek, mert kevés benzint és gázolajat szállít nekik az egyetlen talponmaradó nagykereskedő, a Mol. Az alapüzemanyagok nagykereskedelmi ára továbbra is 480 forint, de ha céges autó vagy külföldi tankol, piaci áron adják a kutak. Vagyis most már ismét megéri üzemanyagot értékesíteni egy bizonyos vendégkörnek.
A piaci értékesítés mennyiségét jelenteni kell a Molnak, amely kiszámlázza a kútnak. A kis benzinkutakhoz eközben nem jönnek vissza az ügyfelek, pedig ismét elindult egyfajta verseny a piaci árú üzemanyagoknál. A független benzinkutak szerint komoly feladat lesz visszaállítani az egyensúlyt.

Virrasztás a tanárokért
A Vörösmarty Mihály Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az Óbudai Gimnázium és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola előtt vasárnap este héttől hétfő reggel 9-ig tartó virrasztáshoz többen csatlakoztak. A fiatalok azt mondják, lehet még ilyen demonstráció, ha a kormány nem teljesíti a pedagógusok követeléseit.
A virrasztáson a négy iskola diákjaihoz többen csatlakoztak más iskolákból is, de meglátogatták a helyszíneket tanárok, szimpatizánsok. Többen vittek meleg italt, süteményt a demonstrálóknak.

Fűtési gondok
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshida két évvel ezelőtt cserélte le a fatüzelésű kazánokat gázfűtésre az óvodában és az idősek napközi ellátását biztosító épületben. A 2500 lakosú település az áramszerződést sem tudja megkötni, mert a kilowattóránként 65 forintos ár mostanra 380 forintra ugrott.
Népszava beszámolója szerint a község vezetője, Eszes Béla egy pénteki háttérbeszélgetésen mondta el, hogy a 380 forintos ár mellett a közvilágítás 3,5 milliós költsége 20 millió lenne egy évre, miközben az iparűzési adóból származó bevételük 40 millió forint.

Zátony, toborzás, landolás
A Vot Tak online televízió értesülései szerint a vállalatot vezető, „Putyin séfjeként” is ismert Jevgenyij Prigozsin az utóbbi napokban társával, Dmitrij Utkinnal személyesen felkeresett több büntetés-végrehajtási intézményt, ahova helikopterrel érkeztek. A börtönök udvarán a foglyokkal is találkoztak.
A Kremlhez köthető katonai magáncég, a Wagner-csoport már közel ezer rabot toborzott zsoldosnak két büntetőtelepen a délnyugat-oroszországi rosztovi területen, korábbi szabadulást ígérve számukra, amennyiben Ukrajnába mennek harcolni.
Vlagyiszlav Petrenko egyike annak a mintegy 1500 ukrán pilótának, aki a háború kezdete óta nem repülhet. A pilóta azt mondja, a hadsereg nem tudja használni őket, mert több száz katonai pilóta áll rendelkezésre, de nincs elég harci repülőgép, amivel repülhetnének. Erről szóló videónkat itt nézheti meg.

Amit még érdemes tudni
Kína óhajára titkosította Szijjártó Péter a Budapest–Belgrád vasút hitelszerződését (444.hu)
Kúria elfogadta a külügy érvelését, miszerint ha a kínaiak nem akarják elárulni, hogy mi áll benne, akkor a titkosítás magyar érdekké is válik.
Hónapokat vártak időpontra Sopronban, aztán most megszűnt a gyermekkardiológia (Telex.hu)
Augusztus 27-től nincs gyermekkardiológiai rendelés a soproni kórházban.
Az Orbán-kormány júniusban is drágábban vette Putyintól a gázt, kétmilliárddal többet fizetett a tőzsdei árhoz képest (Nepszava.hu)
Az irányadó tőzsdei értéknél júniusban is közel tizedével drágábban kaptuk Putyintól a fűtőanyagot.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése