2022. szeptember 19., hétfő

A látszólagos reformok minimuma

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló (274.)


Szeptember 5-17.
A látszólagos reformok minimuma

– Ha figyelembe vesszük, hogy az Európai Bizottság (EB) Szerbiáról szóló két előző jelentése eléggé éles volt a korábbiakhoz viszonyítva, ebben az évben se, a joguralom kulcsfontosságú területeinek állapota miatt, nincsen ok a lelkesedésre sem az ünneplésre – véli Sofija Popović, az European Western Balkans portál újságírója a Danas belgrádi napilapnak adott nyilatkozatában[1]
Az EB újabb jelentésével kapcsolatosan Szerbia haladásáról az európai integrációs folyamatban, amelynek a közzétételére októberben kerül sor, Popović azt mondja, hogy „az a dokumentum különösen sajátságos lesz és biztosan különböző perspektívából készül el, amennyiben tekintetbe vesszük, hogy mi történt az országban tavaly október óta.
– Októbertől decemberig a látszólagos reformok minimumát hajtották végre, hogy megerősítsék az EB politikai határozatát, hogy új klasztert nyisson meg és két év fennakadás után előrelépés történjen. Onnantól napinkig, a választási kampány és az a tény miatt, hogy még mindig nincs kormányunk, semmit nem tettek. Nem csak, hogy nem hajtották végre az előző jelentésben javasolt reformokat, mivel nem volt kormányuk és parlamentünk, de az egyes területeken visszalépés is történt – értékelte Popović.
– Azokról az akadályokról és a problémákról, amelyekkel az EuroPride szembesült Belgrádban a következő jelentésben lesz szó, nyilatkozta a N1 televíziónak Vladimir Bilčik az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője.
– Bármi történjen is itt Belgrádban tükröződni fog a következő szerbiai jelentésemben, mondta Bilčik az EuroPride séta előtt. Az előző hétvégi Pride elleni tiltakozásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva, amelyen Vladimir Putin képeit is vitték, azt válaszolta, tudatában van annak, hogy „létezik bizonyos külföldi befolyás, beleértve a moszkvait is”.[2]


Szeptember 7-16.
Ajándékcsere

Pintér Attila és Pásztor Bálint (Fotó: Facebook)

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete járt búcsúlátogatáson szeptember 7-én a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) köztársasági parlamenti frakciójánál Szabadkán, ahol Pásztor Bálint, a párt frakcióvezetője fogadta a VMSZ köztársasági képviselőivel. Az eseményről Pásztor Bálint számolt be Facebook-oldalán.
– Személyes barátság alakult ki köztünk, a közösség ügyeinek szolgálata mellett, közös nevező volt a sport is. Nem sok hozzá hasonló embert ismerek, aki évtizedekre visszamenőleg, a legkülönbözőbb sportágakat illetően, teljes mérkőzéseket tud a legapróbb részletekig fölidézni.
Barátságunknak és nagykövet úr viszonyulásának legékesebb bizonyítéka, az a minden játékos által aláírt Real Madrid mez, amelyet tavaly decemberben kaptam tőle ajándékba. Ma megpróbáltam ezt a gesztust egy ezüstből készült Szabadka címerrel viszonozni, annak reményében, hogy mindig örömmel tér majd hozzánk vissza – olvasható a junior Pásztor Facebook oldalán.[3]
 
– Aleksandar Vučić miniszterelnök, megválasztott köztársasági elnök, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke, stb. 2017. április 6-án hivatalában fogadta dr. Pintér Attila magyar nagykövetet, aki „nemcsak személyes gratulációját tolmácsolta Vučić elnökválasztási győzelme kapcsán, hanem Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter gratulációit is.
Vučić a Szerbia és a Magyarország közötti jószomszédi viszonyokat méltatta, mondván, hogy a kapcsolatok építésében fontos szerepe van a szerbiai magyarságnak, illetve a magyarországi szerbségnek. Pintér szavai szerint a szerbiai magyarok elégedettebbek a helyzetükkel, mint korábban bármikor.
Ezzel kapcsolatban néhány kérdés is megfogalmazódik: Honnan tudja, mire alapozza Pintér Attila, hogy a szerbiai magyarok mennyire elégedettek a helyzetükkel? Megkérdezte a vajdasági magyarokat, hogyan vélekednek a helyzetükről? Pintér Attila kinek a nagykövete, Magyarországnak, vagy a délvidéki magyaroknak? Ki bízta meg a nagykövet urat, hogy mindannyiunk nevében beszéljen és értelmezzen? – írtam a 2017. április 12-ei jegyzetemben.[4]

Pintér Attila 8 évet töltött nagykövetként Belgrádban. Szemtanúja és tevékeny részese volt a szerb magyar/magyar-szerb kapcsolatok alakulásának. Ennek eredményeit csak bizonyos idő elteltével lehet majd értékelni. Már most meg lehet azonban állapítani, hogy a nagykövet leginkább a Véemeszesekkel „barátkozott”, táplálva ezzel is a magyar-magyar megkülönböztetést. A szélesebb közönségben nem volt különösebben ismert, se népszerű. 
Azzal is tisztéban kell lenni, hogy egy ország nagykövete az őt kinevező hatalom politikáját képviseli.
Vučić szeptember 16-án fogadta búcsúlátogatáson a diplomatát. – A szerb államfő köszönetet mondott a Magyarország belgrádi nagykövetének, amiért belgrádi megbízatása során nagyban hozzájárult a két ország közötti szoros barátság fejlesztéséhez – közölte a VMSZ házi televíziója, a Pannon RTV.[5]
A cikkben említés se nincsen arról, hogy Vučić kitüntette volna Pintért a két nép, illetve ország barátságának „történelmi csúcsra” fejlesztésben való tevékenységéért, de arról sem, hogy bármivel is megajándékozta volna.

A junior Pásztor bejegyzéséből tudjuk, hogy közte és a magyar nagykövet között „személyes barátság alakult ki”, és hogy „egy ezüstből készült Szabadka címerrel viszonozta” a Pintértől kapott, „minden játékos által aláírt Real Madrid mezt”.
A cikkből nem derül ki, milyen értékű az egyik és a másik ajándék. Ez azért érdekes, mivel – a szabályok szerint – a tisztségviselőknek bizonyos érték felett az ajándékokat át kell adni az erre illetékes hatalmi szerveknek.
Az is homályos maradt, hogy a „köztársasági parlamenti frakció” tagjai a saját pénzükből állították-e elő az ajándékot Pintének, vagy ha nem, honnan, miből van/jutott pénze a „frakciónak” Szabadka ezüst címerének ajándékozására? Esetleg a fiók Pásztor a személyesen kapott ajándékot közpénzből vett ajándékkal viszonozta? Mennyibe került ez nekünk adófizetőknek?

BOZÓKI Antal
__________
[1] Snežana Čongradin. Popović: Nem mesta za oduševljenje i slavlje [Nincs helye a lelkesedésnek és az ünneplésnek]. Danas, 2022. szeptember 5. 2.
[2] (EWB) Bilčik: Prepreke oko Europrajda u sledećem izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji [EuroPride körüli akadályokról és a problémákról az Európai Parlamentnek készülő következő jelentésben]. https://europeanwesternbalkans.rs/bilcik-prepreke-oko-europrajda-u-sledecem-izvestaju-evropskog-parlamenta-o-srbiji/, 2022. szeptember 17.
[3] Pásztor Bálint. https://www.facebook.com/drpasztorbalint, 2022. szeptember 7. 14:31
[4] Az értelmiség felelőssége? https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=9726, 217. április 12.
[5] Búcsúlátogatáson fogadta Aleksandar Vučić Pintér Attilát. https://pannonrtv.com/rovatok/politika/bucsulatogatason-fogadta-aleksandar-vucic-pinter-attilat, 2022. szeptember 16.12:35

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése