2022. szeptember 14., szerda

Így-e? “Елјен а серб еђшег, а ми сабадшагунк, а ми пирош-кек-фехер немзети триколорунк”

A holnapi nap történései akár így is bekövetkezhetnek!

<span class="entry-title-primary">Елјен а серб еђшег, а ми сабадшагунк, а ми пирош-кек-фехер немзети триколорунк</span> <span class="entry-subtitle">A holnapi nap történései akár így is bekövetkezhetnek!</span>

2022-09-14 16:35

Ne zavarjon senkit, hogy holnap, azaz szeptember 15-én (szinte) az egész világon a demokráciát ünneplik, hiszen  2020. szeptember 11-én Szerbia Kormánya záróhatározatot fogadott el, ami alapján Szerbia területén ugyanaznap hivatalosan ünneplik a szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló napját. Ráadásul az iskolákban tartott ünnepségek kezdetén kötelező intonálni (lehet hallgatni, de énekelni is) a Szerbia himnuszát: az Igazság Istene dalt.

Itt az alkalom, hogy a hatalmon levő magyar párt jelöltjei, akik között 15 tanügyi munkás (tanító, általános és középiskolai, valamint egyetemi tanár), 5 újságíró, 5 művelődéssel foglalkozó, 5 jogász, 2 mezőgazdász, egy-egy közgazdász, gyógytornász és mechatronikai mérnök található, lehetőséget kap, hogy elmondhassák: A pénz nagyon fontos, de a közvetlen emberi kapcsolat a legfontosabb! Még akkor is, ha parafrazálom (átmesélem) Dragan Marković Palma „mélyenszántó aranyköpését”: A képviselők? Ha kerékpárokat tennénk a jelöltek közé, azokból a biciklikből holnap képviselők lennének Pásztor mellett. Egyedül azt nem magyarázta meg senki, hogy a kerékpároknak mekkora az IQ (intelligencia), EQ (érzelmi intelligencia) vagy AQ (alkalmazkodási vagy reziliencia) hányadosa, de biztosan több, mint a megválasztott/javasolt egyéneké.

Ha már ilyen sok tanügyi munkás, újságíró és művelődésben tevékenykedő személyt „felfedeztek”, itt az alkalom, lesznek olyanok, akik vezethetik a himnuszéneklést, emellett pedig megfelelő módon, művészi szinten felolvashatják az (nem az oktatásban) illetékes miniszter asszony „(szerb) szívhez szóló üzenetét”. Meglehet, az egyik jelölt óriási előnnyel rendelkezik, hiszen zenész (nem találtam utalást rá, hivatásos vagy amatőr, de arra sem, hogy komolyzenét vagy lakodalmas rockot „művel”). Ő mindezt zenei kísérettel teheti meg, habár nem is ez a lényeg, de még az sem, lefordította-e valaki a szerb szöveget magyarra, hanem az üzenet, amiből kiragadom (egyesek szerint) a lényeget:

Minden erőnkkel, teljes szívünkkel, lelkünkkel és minden pillanatban, amennyire csak tudunk, szorgalmasan azon kell dolgoznunk, hogy a mi Szerbiánk még erősebb legyen, tehát: Éljen a szerb egység, a mi szabadságunk, a mi piros-kék-fehér nemzeti trikolórunk Éljen a szerb nép, akárhol éljen is! Éljen Szerbia!

Azt is tudatosítani kell a gyermekekben: A probléma nem a szerb népben van, hiszen lelki vezetőjük Porfirije szerb ortodox pátriárka  a béke embere, aki a szerb-magyar megbékélésért és a két ország kiemelkedően jó kapcsolataiért tevékenykedik, ráadásul kitüntette Orbán Viktort a Szent Száva Érdemrend arany fokozatával, de arról pedig – valószínűen – nem tudott, hogy: „alattvalója”, Irinej Bulović bácskai szerb pravoszláv püspök Szent  Mardarije nevet viselő elismeréssel tüntette ki Vojislav Šešeljt (ez elítélt háborús bűnöst).

Amit pedig nem szabad kihagyni a gyermekek és  az őket tanítók okításából:

Világosan ki kell mondani: Szerbia kormányzati energiapolitikája felkészítette az országot a télre. Lesz elég villanyáram és gáz, Európában a legalacsonyabb áron. Ma ez a legfontosabb!

Mindaz, amit az olvasó félkövér dőlt (bold italic) betűkkel lejegyezve talál az irományban nem az én agyamból „pattant” ki. Bárki leellenőrizheti bármely böngészővel ezek kinek a gondolatai és hol találhatók a virtuális térben!

https://szmsz.press/2022/09/14/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése