2022. szeptember 7., szerda

Ha lesz is megegyezés az uniós pénzekről, maradhat a jogállamisági eljárás

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

A magyar kormány kilátásba helyezte, hogy nem járul hozzá az Európai Unió egyes, Oroszországgal szembeni szankcióinak meghosszabbításához, amennyiben nem törlik erről a feketelistáról három orosz oligarcha nevét – közölték diplomáciai források. A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy Aliser Uszmanovról, Pjotr Avenről és Viktor Rasnyikovról van szó, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el a közösség.
A célzott büntetőintézkedések érvényességét félévente terjesztik ki, a következő határidő szeptember 15. Az EU-tagállamok képviselői szeptember 7-én vitatják meg a kérdést. A feketelista jelenleg 1217 magánszemély és 108 szervezet nevét tartalmazza, a hosszabbításhoz teljes egyhangúságra van szükség.

Pénz és korrupció
Sebes léptekkel közeleg az egy hónapos határidő vége, amikorra az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy pénzügyi intézkedéseket javasol-e a tanácsnak a Magyarország ellen folyó jogállamimechanizmus-eljárás keretében.
A Szabad Európa által megkérdezett források többsége úgy látja, hogy az Európai Bizottság még abban az esetben sem szüntetheti be szeptember 21-i ülésén az eljárást, ha különben a magyar kormány nagyjából-egészében orvosolná a testület által jelzett problémákat.
Nevük mellőzését kérő források szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a bizottság azt javasolja majd a tagállamokból álló tanácsnak, hogy a kormányzati ígéretek teljesítésére vonatkozó feltételekhez kösse a pénzügyi szankciók sorsát.
Eközben mindent megtesz – legalábbis látszólag – a kormány annak érdekében, hogy hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Több milliárd euró a tét és az, hogy tud-e a kabinet olyan garanciákat adni Brüsszelnek, amellyel valóban fel lehet lépni a hazai korrupció ellen.
A kabinet vállalta, hogy kormánytól független szervezetekkel létrehoz egy antikorrupciós munkacsoportot, sőt még egy hatóság megalapítása is terítéken van. A korrupció ellen küzdő civil szervezetekkel azonban nem egyeztetett erről a kormány.

Észak-Korea, Magyarország
Az amerikai hírszerzés értesülései szerint az orosz kormány rakéták és tüzérségi lövedékek millióit szerzi be éppen Észak-Koreából az ukrajnai háború támogatása érdekében.
Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő kiemelte: az, hogy Moszkva a nemzetközi porondon szinte teljesen elszigetelt, sztálinista diktatúrához fordul, jól mutatja, hogy „az orosz hadsereg továbbra is súlyos ellátási hiánnyal küzd Ukrajnában, részben a szankciók és az exportellenőrzés miatt”.
Az elsőként a The New York Times című lap által ismertetett titkosszolgálati jelentésben arra is kitértek, hogy Oroszország a jövőben további észak-koreai katonai felszereléseket vásárolhat.
Az Egyesült Államok a napokban közölte, hogy a Kreml pilóta nélküli repülőgépeket szerzett be Irántól augusztusban. A Fehér Ház ugyanakkor arról számolt be előző héten, hogy műszaki problémák léptek fel ezeknél a drónoknál, amelyekből több százat terveznek vásárolni.
„Az egy dolog, hogy a hatalom a hozzá közelebb álló dolgokat jobban támogatja. Amivel gond van, az az, hogy teljes mértékben hiányzik az élni hagyás a mai magyar (kultúr)politikából” – mondta Alföldi Róbert lapunknak.
A Jászai Mari-díj mellett több mint negyven díjjal és elismeréssel kitüntetett színész és rendező, akit legutóbb a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának is megválasztottak, havi 30-32 előadásban játszott ugyan az elmúlt évadban, de a rendezés, ami szintén fontos számára, ahogy mondta, kikopott.
Az idei évadra a Budaörsi Latinovits Színházba hívták direktorként. Az interjúban szóba kerülnek még az országgyűlési választások, a manipuláció, Trianon és a magyar folklór, és az ukrajnai háború is.

Amit még érdemes tudni
London helyett Óbudán írták a Habony-féle „nemzetközi hírügynökség” híreit (Atlatszo.hu)
Megtévesztő a Fidesz-barát sajtóba több ezer hírt szállító „nemzetközi hírügynökség” tevékenysége.
Egyre biztosabb: a kilencvenes évek óta nem látott drágulás tart Magyarország felé (Portfolio.hu)
A lap által megkérdezett elemzők átlagosan 15,7 százalékos áremelkedést várnak augusztusra.
A kamatemelések miatt hatalmas büntetés vár azokra, akiknél nem születnek meg a csokos gyerekek (24.hu)
Tízmillió millió forint összegű támogatás mellett a büntetés a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami ez idő szerint majdnem 60 százalék.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése