2022. szeptember 28., szerda

Szabotázs? Szivárognak az Európába tartó orosz gázvezetékek

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
„Ha eldőltünk volna, felemelnek, hogy álljunk egyenesen az életben” – eltemették a kunfehértói baleset roma áldozatait
Öt, napszámba induló roma munkás halt meg egy vonatbalesetben szeptember elején. Heten ültek a kocsiban, volt velük két magyar is.
Fél 7-kor indultak otthonról, már ott voltak a terepen, csak át kellett volna menni a sínen. Fél nyolckor már tudtam” – mondja az autót vezető Renátó nővére, Balogh Noémi. A már kint lévő unokatestvérük azt nyilatkozta az RTL-nek, hogy ő rohant vissza a roncshoz. De hallani azt is, hogy Renátó öccse, Ricsi is ott volt, aki a bátyja Opel Corsája előtt ment át a maga fuvarjával. A családban kettejüknek volt kocsija és jogosítványa.
A Corsában öten ültek, köztük az anyjuk és az apjuk. Talán párás volt az ablak, talán figyelmetlenség, a sínek sem lehettek jól beláthatók. Látni a száradó növényeken, hogy az átkelő melletti 10-15 méteren a baleset után irtották ki a cserjéket.
Az oláhcigány és a mélyszegény élet keménysége és emelkedettsége egy temetés kapcsán. Helyszíni riport.
 
Európának el kellene ismernie, hogy háborúban áll – véli a Nobel-díjas közgazdász
A háborús gazdaság másképp működik, mint béke idején, ennek felismerése pedig különösen fontos a válság kezelése érdekében. A jegybankok alapvetően értik félre az elszabadult inflációt, így a szükségesnél mélyebb recesszióba taszítják a gazdaságot. A neoliberalizmus hibái egyre nyilvánvalóbbak, új, rendszerszintű megoldásokra van szükség. A bécsi Presseclub Concordiában tartott előadást hétfőn Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora az Európa előtt álló kihívásokról.
 
Kémkedésért börtön, a médiatörvény megsértéséért vajon mi?
Az Európai Unió intézményei elleni kémkedésért öt év letöltendő börtönt kapott a Jobbik volt Európa Parlamenti képviselője, Kovács Béla. Kérdés, hogy letölti-e a Kovács a rá kirótt büntetést, jelenleg ugyanis Moszkvában él.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége pedig beperelte az MTI-t, mert a hírügynökség több közleményüket sem hozta le. Az MTI szerint nem kötelesek lehozni a közmédia jó hírét sértő közleményeket, a MÚOSZ szerint viszont köteles lehozni az MTI a közérdekű közleményeket, és nem a közlemények, hanem a közmédia működése sérti a jó hírnevet.
 
Ukrajna új határátkelőhelyet szeretne Magyarországgal
Szabotázs történhetett, szivárognak az Európába tartó orosz gázvezetékek. Európa két, Oroszországból érkező gázvezeték szivárgását vizsgálja, amit kedden vettek észre, miután buborékok jelentek meg a Balti-tenger felszínén. Koppenhágától Moszkváig szabotázsról beszélnek az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékeken történő szivárgások miatt.
A nemzetközi összefogásnak köszönhetően Ukrajna már képes annyi terméket kijuttatni az országból, mint a háború előtt. Ehhez azonban új útvonalakat, új logisztikai rendszert kellett kidolgozni és eddig nem látott akadályokat leküzdeni. Ukrajna új tengeri és szárazföldi folyosókat is kialakított, ebben számít a magyar közreműködésre.
Kedden is heves harcok folytak az ukrán és az orosz erők között Kelet-Ukrajna egyes részein és az északkeleti Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy a kelet-donyecki régió továbbra is Ukrajna – és Oroszország – legfontosabb stratégiai prioritása, több városban is vannak harcok, miközben az orosz csapatok próbálnak előrenyomulni dél és nyugat felé., miközben Moszkvában folytatódik a múlt héten elrendelt részleges mozgósítás elleni tiltakozások elfojtása.
Dmitrij Medvegyev felvetette egy ukrajnai nukleáris csapás lehetőségét. A Putyin szövetségesének számító volt orosz elnök elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, kijelentette, hogy Oroszországnak joga van nukleáris fegyverrel megvédeni magát, ha rákényszerítik, és ez „természetesen nem blöff”.
Tegnap is folytatódott Ukrajnában az Oroszország által népszavazásnak nevezett procedúra. A részben Oroszország által ellenőrzött ukrán területeken a megszállók által kinevezett kormányzat szeptember 23-tól úgynevezett népszavazást tart az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az erősen valószínűsíthető kimenetelt a Kreml a területek annektálásának igazolására kívánhatja felhasználni, ezzel próbálva megszilárdítani az ukrajnai invázió eddigi felemás eredményeit. A nyugati államok elutasítják a referendumokat.
 
Érdemes még elolvasni:
A Pegasus kémszoftver beszerzésének hátterét tárta fel a Direkt36. A beszerzést ellenzéki képviselők is megszavazták, és egy olyan cég vette meg a Pegasust, ami később Pintér Sándor bizalmasához került.
22 éve nem látott szintre, 13 százalékra emelte az alapkamatot a jegybank. További kamatemelésre nem kell számítani, de a szigorítás nem áll le, számol be a Portfolio a keddi kamatdöntésről.
Kirill pátriárka javaslatára orosz egyházi kitüntetést kapott Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, vette észre a hírt a hvg.hu a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján.
 
Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése