Néhány lábjegyzet szerbiai látogatása kapcsán

Fotó: Magločistač

Mint ismeretes, Novák Katalin Magyarország köztársasági elnök asszonya nemrég Szerbiában járt. Látogatása során meglátogatta Aleksandar Vučić elnököt Belgrádban, de jutott ideje arra is, hogy Szabadkára látogasson.

Erről részletesen is beszámolt saját facebook oldalán, ahol magyar, szerb és angol nyelven dokumentálta minden egyes lépését.

A bejegyzésekből ítélve az elnök asszony, vagy a körülötte lévők, nincsenek kellő módon tájékozódva arról, mi is történik Szerbiában. A teljesség igénye nélkül most csak egy pár bejegyzést elemzünk, amiből ez nyilvánvalóan megállapítható.

A vajdasági magyarok támogatása

Idejövetelekor Novak Katalin elnök asszony profilján a következő bejegyzést olvashattuk:

„Úton Belgrádba, barátainkhoz. A magyar–szerb együttműködés minden korábbinál szorosabb napjainkban. A vajdasági magyarság Szerbiától támogatást és gondoskodást kap a helyben történő gyarapodáshoz, Magyarország pedig a szerb uniós tagság elkötelezett támogatója.

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

A vajdasági magyarság Szerbiától vajmi keveset kap a helyben történő gyarapodáshoz. Ez már a kivándorlás nagy mértékén is látszik, de abból is, hogy a magyarok által lakott területeken kevés vagy szinte semmi fejlesztés sincs, munkahelyek létesítése sem történik az állam részéről.

Egyes községeink a legszegényebbek és a fejletlenek közé tartoznak Vajdaságban, Szerbiában.

A vajdasági magyarság „kulturális autonómia” gúnynevet viselő Magyar Nemzeti Tanácsának éves költségvetése 12,7 millió euró, aminek a 60-70% át Magyarország kormánya folyósítja, míg a megmaradt 30% körüli összeget folyósítja a szerb állam a köztársasági, tartományi, önkormányzati forrásokból. Leginkább működési költségekre, illetve egy kis részét a kultúra, oktatás, tájékoztatás, nyelvhasználat ápolására. A köztársasági kisebbségügyi alap nevetséges eszközöket lát elő az országban élő közösségek programjainak támogatására.

Ehhez képest a szerb kormány éves szinten 820 millió euró támogatást küld Koszovóra az ott élő szerbek számára. Amivel elvileg nincsen semmilyen gond, csakhogy ha figyelembe vesszük a létszámot, az adófizetést és az adott állam elsődleges kötelezettségét saját állampolgárai felé,

akkor úgy érezzük itt egy jelentős egyenlőtlenségről van szó a két kisebbségi sorsban lévő nemzetrész kezelése között.

Migránskérdés

A szerb média tudósítása szerint Novák Katalin elnök asszony Belgrádban – többet között – köszönetet mondott Aleksandar Vučić elnök úrnak és Szerbiának azért mert segít enyhíteni a migránsok általi nyomást a két ország határmenti részén (“smanjuje pritisak migranata na granici između dve zemlje”).

Novák Katalin elnök asszony erről nem tesz említést oldalán bejegyzésében, viszont az egyik facebookos bejegyzésében említést tesz a migránsok megállításának szükségességéről Szerbia déli határain.

Ilyen szempontból nem világos, mi is volt az elnök asszony valódi üzenete a belgrádi házigazdája felé?

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Minden esetre, hogy ez a „segítség” hogyan néz ki a gyakorlatban minden vajdasági magyar tudja. Mindennapos lövöldözések, migránsok odaszállítása, taxizása, az ingatlanok elfoglalása és lelakása, embercsempészet stb. a szerbiai rendőrség, belügyi szervek, bíróságok néma szemlélése mellett.

Elnök asszony közvetlen érkezése előtt pedig a magyar kormány „vajdasági magyar stratégiai partnere” magyarországi források felhasználásával házakat kezdett el bontani egy délvidéki magyar településen, azzal a zseniális kifogással „ne legyen hova behúzódni a migránsoknak”.

Ugyanott, ugyanazok, nemzetközi szervezetek támogatásával „téliesítették” a volt TSZ elhagyatott csarnokát a migránsok számára!

Véleményünk szerint nem rombolni kellene, hanem a rombolókat kellene távol tartani a vajdasági magyar településektől!

Súlyos botrány a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar körül

Végezetül ejtsünk pár szót a legsúlyosabb tájékozatlanságról, amit akár botrányosnak is nevezhetünk. Elnök asszony facebookos bejegyzésében így fogalmaz:

„Magyar tanítóképzőt avattunk Szabadkán. Tegnap Belgrádból hazafelé megálltam a Délvidéken, hogy találkozzam a sajátjainkkal. Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével együtt avattuk fel az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának épületét, amely magyarországi támogatással épülhetett újjá. Olyan pedagógusok képzésének adjon otthont ez a csodás ház, akik nem csak a tudást adják át a tanítványaiknak, hanem az anyanyelv szeretetét, az erős identitást, a hitet, a ragaszkodást és a hazaszeretetet is. Vajdasági magyarokká csak a Vajdaságban nevelhetik a gyerekeket”

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Úgy gondoljuk, hogy elnök asszonynak tapintatosabb, diplomatikusabb mondatokat kellett volna alkalmazni. Mert a leírtakat akár úgy is lehet értelmezni, hogy Novák Katalin elnök asszony nem érzi magáénak az egész délvidéki magyar közösséget, hanem csak Pásztor Istvánt és a VMSZ-t tartja a „sajátjainak”. Holott a délvidéki magyar közösség nem egyenlő az említett párttal.

Egység helyett, kirekesztés. Elnök asszony ott folytatja ahol Gyurcsányék abbahagyták, hiszen ők is csak egy pártot pártfogoltak a Vajdaságban. Semmi párbeszéd, esetleg más forrásokból való tájékozódás.

Forrás: bozokiantal.blogspot.com

Mégsem ez volt a legnagyobb baj a MTTK körül, hanem az, hogy a látogatás előkészítése során Pásztorék súlyosan megsértették az egyetemeknek járó autonómiát és az MTTK-át egy szimpla pártintézménnye alacsonyította.

Mert nem lehet másképpen tolmácsolni azt a tényt miszerint az MTTK igazgató szerveiben csakis pártkatonák és családtagok találhatók, illetve azt a tényt, miszerint a vendégeket meghívó levél fejlécében ott díszelgett a VMSZ és az MTTK logója, az alján pedig ott volt az intézmény bélyegzője Prof. dr. Josip Ivanovic dékán aláírásával, és a VMSZ bélyegzője Pásztor István elnök aláírásával.

Ilyen súlyos visszaélést felsőfokú intézménynél még nem tapasztaltunk a Délvidéken!

Nem tudhatjuk milyen előkészületek történtek elnök asszony látogatása kapcsán, de azt gondoljuk, hogy Novák Katalin protokoll vezetőjének erről tájékoztatni kellett volna az elnök asszonyt. Így egy hatalmas botrány közepén találta magát és jelenlétével, felszólalásával, akár akaratlanul is, de hozzájárult egy felsőoktatási intézmény politikai megalázásához.

Ha pedig tudomása volt a meghívókról és annak tartalmáról, akkor elnök asszony tudatosan engedte meg a VMSZ-nek, hogy belerángassa Őt ebbe a botrányba. Ha így – ha úgy, szégyen az ami ott történt!

Több forrásból tájékozódni!

Írásunk legvégén jegyezzük meg: nem áll szándékunkban a kioktatás, vagy bármi ilyesmi. Csupán azt gondoljuk, egy ilyen látogatás előtt jobban fel kell készülni, több forrásból tájékozódni arról, mi is történik itt, a Vajdaságban és Szerbiában. Csakis úgy lenne lehetséges előrelépni, valós problémákat megoldani a országok közötti kapcsolatokban. Ebben a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége mindig partnere lesz Magyarország mindenkori elnökének, kormányfőjének.

Kapcsolódó cikkek:

  1. https://www.maglocistac.rs/u-fokusu/novak-srbija-je-potrebna-eu-zato-podrzavamo-njeno-pridruzivanje
  2. https://www.vmdk.org.rs/vajdasagi-magyar-falu-ledozerolasa-magyarorszagi-penzekbol/
  3. http://bozokiantal.blogspot.com/2022/09/a-vmsz-bekebelezte-szabadkai-magyar.html
  4. https://szmsz.press/2019/12/23/csonka-aron-a-vmsz-zsakmanyt-vetett-a-tanitokepzore   https://www.vmdk.org.rs/