Szerb Köztársaság
Vajdaság AT
Topolya Község

Szatmári Adrián elnök úrnak
Tito Marsall 30.
adrian.szatmari@btopola.org.rs
024/715-899

Tisztelt Elnök Úr!

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, mint Topolya Község elöljárójához, hogy tegyünk meg egy közös erőfeszítést az 1944 októberében elkövetett partizán terror áldozatainak ügyében.
Mint ismeretes Vajdaság szerte tömegsírok vannak ahol ártatlanul kivégzett magyarok és nem magyarok csontjai fekszenek. Topolya esetében feltételezhetően valahol a Méhészek völgyében, azaz a szeméttelep területén található egy ilyen tömegsír, illetve a város központjában lévő stadion közelében található teniszpályák alatt.
Ott minden évben koszorút szoktunk elhelyezni (többek között Ön is), annak emlékére, hogy az ott lévő valamikori tóba helyezték az ártatlanul kivégzett magyarok holtesteit, majd azt a tavat a kommunista hatalom feltöltötte és teniszpályával lefedte a rémtetteit.
Az évek során több kezdeményezés is történt az ott tömegsírba helyezett magyar emberek maradványaik felkutatására és méltó nyugvóhely létesítésére, azonban a mai napig – az ígéretek ellenére – ez nem történt meg!
Ezért a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége azt kéri Öntől és a jelenlegi önkormányzati felállástól, hogy tegyen eleget ezeknek az ígéreteknek.
Tekintettel arra, hogy munkálatok folynak a TSC futball klub stadionja körül, rendezik a valamikori Vénusz medence központot és a mellette lévő terepet, úgy gondoljuk el lehetne végezni a teniszpálya alatt nyugvók exhumálását, maradványaik szentelt földbe való elhelyezését, a kálváriájuk helyszínét pedig egy méltó emlékművel, esetleg emléktáblával lehetne megjelölni a következő nemzedékek számára.

Megtisztelő válaszára várva,
A VMDK topolyai körzeti szervezet nevében
Sörfőző Károly
Topolya, 2022. 09. 13.

https://www.vmdk.org.rs/