2022. szeptember 26., hétfő

Jaksity György szerint csődhullám és elbocsátások is lesznek, az IMF-re is szükség lehet

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Jaksity György: Most nagyobb a probléma annál, mint hogy érkeznek-e az uniós pénzek
Nagyinterjút adott a Szabad Európának Jaksity György, amiben többek között arról beszélt, jelentős átrendeződés jöhet a világgazdaságban, és Magyarország csak a következő hónapokban fog szembesülni a válság valódi hatásaival. Csődhullámok, és elbocsájtások is lesznek, rövid távon pedig nagyobb a baj annál, minthogy jönnek-e az EU-s támogatások. Annyira nincs deviza az országban, hogy gond lehet az orosz gáz kifizetésével is: „Ha én repülgetnék Moszkvába, biztos, hogy megkérném az ottani elvtársakat, hogy adjanak valamilyen halasztási lehetőséget, mert kifogyóban van a devizakészletünk. Lehet, hogy működik és tudunk valami kedvezményt kapni, de az biztos, hogy a végén drágább lesz, mint bármi, ami eszünkbe jut. Hogy pénzben mérik ezt a drágaságot, vagy valamilyen geopolitikai elköteleződésben, azt nem tudjuk. Az biztos, hogy senki, semmit nem fog ingyen adni”, fogalmazott a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke.
Eközben kiderült, hogy júliusban rendkívüli látogatáson Magyarországon járt az IMF küldöttsége, tudta meg a Szabad Európa. Az IMF szerint „gazdasági fejleményekről” beszélgettek a magyar hatóságokkal, a Pénzügyminisztérium pedig úgy fogalmazott, hogy „szakértői egyeztetések zajlottak”. Az IMF és a magyar hatóságok szokásos éves megbeszélésére csak az év végén kerül sor.
 
Újabb kirúgás a paksi bővítést végző cégnél
Menesztették Paks II. üzemeltetési igazgatóját, tudta meg a Szabad Európa. Cziczer János Ferenc távozásával tovább folyik a Szijjártó Péter által még nyáron elkezdett vezetőváltás a cégnél. Az elmúlt hetekben távoztak az atomipari háttérrel bíró szakemberek a vezetésből, a helyüket jellemzően nem innen érkező, új szereplők vették át.
 
Fogy a Fidesz támogatottsága az Európai Parlamentben
A magyar kormány négy év alatt nagyon sok támogatót elveszített az európai politikában. Ezt pontosan mutatja az ország demokratikus állapotáról szóló jelentésekre leadott szavazatok aránya 2018-ban és 2022-ben. Ugyanakkor az európai szélsőjobb és a populisták kitartanak a Fidesz mellett, és csatlakozott hozzájuk két portugál kommunista és egy görög újnáci is.
 
Moszkva senkit sem fenyeget atomfegyverrel – állítja az orosz topdiplomata
Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten közölte a Nyugattal, hogy „nem blöffölt”, amikor azt mondta, hogy nukleáris fegyvereket vetne be, ha Oroszország területi sérthetetlenségét veszély fenyegetné. Oroszország a napokban rendezett „népszavazást” a megszállt ukrajnai területeken, előkészítve Oroszországhoz való csatlakozásukat. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken viszont azt mondta, hogy Moszkva nem fenyeget senkit atomfegyverrel, és Oroszországnak nem áll érdekében a nyílt konfrontáció az Egyesült Államokkal és a NATO-val.
Lezajlott az eddigi legnagyobb fogolycsere Oroszország és Ukrajna között. Oroszország 215 ukrán katonát engedett szabadon, köztük a mariupoli Azovstal acélmű védelmezőit. Cserébe Kijev 55 foglyot adott át Moszkvának, köztük Viktor Medvedcsuk volt ukrán törvényhozót, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesét. Tíz korábbi orosz hadifoglyot, köztük öt britet és két amerikait Oroszországból Szaúd-Arábiába szállítottak. Köztük vannak olyanok is, akiket azzal vádoltak, hogy zsoldosok, ezért az oroszok halálra ítélték őket.
 
Érdemes még elolvasni:
Havi 1,4 millió forintot kap a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökként Varga Judit igazságügyminiszter, aki Brüsszelben arról is tárgyal kollégáival, hogy Magyarországon nincsenek átláthatósági és korrupciós problémák, számol be a 24.hu.
Orbán Viktor Budapestre szeretné hozni az olasz szuperkupát, ezért évente 8 millió dollárt, mintegy 3,3 milliárd forintot is fizetne Magyarország, írja az olasz Repubblica értesülései alapján a hvg.hu.
Több időközi önkormányzati választást is rendeztek a hétvégén, Miskolcon a Fidesz nyert, Újpesten az ellenzék, Derecskén pedig egy „»független«, de narancsos színekben kampányoló” jelölt, számol be a Telex az eredményekről.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos
 

szabadeuropa@rferl.or   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése