2022. szeptember 19., hétfő

Háromezer milliárd forintra emelte a tétet Brüsszel

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Vita az uniós pénzekről

A magyar kohéziós támogatások egyharmadának, mintegy 3000 milliárd forint a zárolására terjesztett elő javaslatot az Európai Bizottság. Erről a Tanácsnak kell majd döntenie, azonban a magyar kormány két hónapos határidőt kapott a brüsszeli testületről arra, hogy bebizonyítsa: komolyan gondolja a bizottságnak tett ígéreteit.

Ha a kormány képes lesz megfelelni a bizottság javaslatában támasztott elvárásoknak, a testület november végén-december elején egy kiegészítő javaslattal indítványozhatja a Tanácsnál az eljárás lezárását.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a magyar kormány ezt követően azt tesz majd, amit akar: az Európai Bizottság tulajdonképpen végig nyomon fogja követni az alku valóra váltását, ugrásra készen arra, hogy újraindítsa az eljárást, ha a feltételek már nem teljesülnek, vagy a kormány új intézkedései aláássák, meggyengítik azok alkalmazhatóságát.


A kötcsei beszéd

A miniszterelnök szerint ez a háború 2030-ig is velünk maradhat, és Ukrajna akár területe harmadát-felét és elveszítheti – a Szabad Európa több résztvevővel beszélve részleteket tudott meg Orbán Viktor kötcsei beszédéből. A miniszterelnök szerint a háború lokális lett volna, de a Nyugat beszállt, ezzel globálissá tette, most pedig a szankciókkal lábon lőjük magunkat Európában.

A szankciók okozta energiaválság miatt télen akár az európai ipar negyven százaléka is leállhat – jósolta Orbán Viktor. A visegrádi négyek viszont erős hatalmi központ lesz addigra. Azt elismerte a kormányfő, hogy a háború miatt most válságban van az együttműködés, de ezen túl lehet lépni.

2030-ra a V4-ek nettó befizető tagállammá válnak, Orbán Viktor szerint ekkor el kell gondolkodni az EU-tagság értelmén. Végül saját politikai táborára kitérve arról beszélt a miniszterelnök, hogy az elmúlt időszakban tudatosan nevel ki egy új generációt a Fideszben, akik jól képzettek, képesek kormányozni, és akiknek 2030 után akár 2060-ig is el kell tudniuk vezetni az országot.

Kína Magyarországon

A magyarországi kritikus infrastruktúrák Kínának való kitettségét vizsgálja egy nemrégiben publikált jelentés. Kockázatosnak tekinthető függés több területen is megjelenik. A kormánnyal szemben a szakértők igyekeznek kerülni a kínai eszközök beszerzését. Orosz hekkerek viszont azt is bebizonyították, hogy akár egy kínai robotporszívó is eszköz lehet a háborúban.

Tavaly adták át a ferihegyi reptéren a Zhengzhou Exkluzív Tengerentúli Terminál nevű raktárcsarnokot, amely a Kínából érkező légi szállítmányok logisztikai központja. És idén készült el a magyar–szlovák–ukrán hármas határ melletti Fényeslitkén az East-West Gate terminál. Ez egy harmincmilliárd forint értékű beruházás, az egyik legnagyobb és legmodernebb ilyen létesítmény Európában, és magánberuházásban épül.


Ukrán offenzíva

A hadművelet sikere még az ukrán védelmi minisztert, Olekszij Reznyikovot is meglepte, aki a Financial Timesnak azt mondta, hogy „a vártnál jobban sikerült”. Most, hogy egyre tisztább a kép a történtekről, a Szabad Európa több ukrán katonai elemzővel is beszélt az eseményekről és arról, mi várható a továbbiakban.

Mihajlo Zsirohov ukrán katonai elemző szerint az ukrán erők kezdeti csapásának célját nagyon jól választották meg: először a nemrég megszállt ukrán területekről mozgósított, rosszul kiképzett milíciákat támadták, majd az orosz Nemzeti Gárda egységeit, amelyeket általában tüntetések elfojtására használnak, és korlátozott harci tapasztalattal rendelkeznek.

A felszabadított ukrajnai területek lakosai a megszállás alatti nehézségekről és zaklatásról beszélnek.

Eközben egy 81 éves könyvtáros az iskola romjai közül kaparja ki a könyveket Ukrajnában. Rajsza Krupcsenko szerint "irodalom nélkül nem lehet élni". Az ukrán oktatási minisztérium szerint február 24. óta csaknem 1900 iskola rongálódott vagy semmisült meg az orosz támadások miatt. Sok iskola nem is tudott újra kinyitni az új tanévre.


Amit még érdemes tudni

Nemcsak barbár, hanem orvosszakmailag is botrányos az abortusz rendelet módosítása (444.hu)
Számos jogszabályt és a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexét is sérti a Pintér Sándor által jegyzett abortuszrendelet-módosítás.

A kivéreztetett magyar falvak az energiaválságban nem tudnak segíteni sem magukon, sem a lakosaikon (G7.hu)
Nagyon éles kezd lenni a helyzet a kisebb telepükéseken, az önkormányzatok állami segítséget kérnek, és nincs pézük a lakosok megsegítésére.

Tizenhatszoros áron ajánlottak gázt az önkormányzatoknak, fideszes vezető panaszkodik (hvg.hu)
A balassagyarmati polgármester szerint most arra kényszerülnek, hogy a pénzügyminisztériumi felügyelettel működő KEF rendszerben szerezzenek a gázra árat a következő egy évre.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése