2019. május 4., szombat

EP-jelentés:

Szerbia mind inkább a tekintélyelvű rendszerekre hasonlít

Brüsszel -
Az uniós tagságra pályázó nyugat-balkáni országok közül Szerbia a vezető jelölt a demokratikus intézmények, a gazdasági fejlettség meg a felkészültség szempontjából, csatlakozását azonban akadályozhatja az, hogy egyre inkább az autoriter rendszer felé hajlik – olvasható az Európai Parlament kutatóközpontjának jelentésében.

zastava, srbija, evropska, unija, eu, 660x330
РТВ

A dokumentum szerint a választások nem teljesen szabadok és tisztességesek, akadozik az igazságszolgáltatás reformja, a civil szervezetek támadásoknak vannak kitéve és veszélyben van a sajtószabadság.
„A parlamenti többség szisztematikusan gátolja az ellenzéki törvényjavaslatok meghozását, valamint az érdemi vitát; noha az államfői tisztség csak protokoll-jellegű, Aleksandar Vučić a domináns szereplő a közéletben” – fogalmaz a jelentés.
„Az ellenzék gyenge és megosztott, nem fordította saját javára a hónapok óta tartó polgári tiltakozásokat” – állapítják meg az elemzésben. Hozzáteszik, hogy az uniós tagság támogatottsága Szerbiában kisebb, mint a többi nyugat-balkáni országban.
Az európai parlamenti képviselők számára készített jelentés egyébként csak tájékoztató jellegű, nem tükrözi a ház hivatalos álláspontját. 
Tanjug-RTV
2019. május 04. [10:59]  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése