2019. május 3., péntek

Stojiljković:

A vezér megszabadulna azoktól a médiumoktól, amelyek nem mikrofonállványként működnek

Stojiljković: A vezér megszabadulna azoktól a médiumoktól, amelyek nem mikrofonállványként működnek 
Fotó: N1 Televízió 

Zoran Stojiljković egyetemi tanár, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a populista rendszerek nem tűrik a pluralizmust, a vezér pedig meg akar szabadulni a médiumoktól, kivéve azokat, melyek mikrofonállványként viselkednek és nem tesznek fel kérdéseket.

– A helyzet lesújtó, ezért használjuk ki ezeket a beszélgetéseket, hogy egymással kapcsolatot teremtsünk és hálózatot építsünk – hangsúlyozta Stojiljković azon a fórumon, melyen a szerbiai sajtó és a demokrácia helyzete volt napirenden, tudósít az N1 Televízió.
Az egyetemi tanár arra a problémára is rámutatott, hogy az újságírók túlterheltek, és mellékállásban is dolgozniuk kell, ha normálisan akarnak élni. A médiumok fontosságát hangsúlyozva Stojiljković rámutatott, hogy a sajtó ma már nem a demokrácia adaléka, hanem a modern demokrácia alkotóeleme.
A professzor szerint a hatalom még a közösségi oldalakat is ellenőrzése alatt tartja bérkommentelői révén.
– A közösségi oldalak helyzete korántsem rózsás, a helyzet nem olyan, mint tíz éve, amikor megjelentek a közösségi hálók – szögezte le Stojiljković.
A média-fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a sajtó rossz helyzetben van, és ez évről évre tovább romlik. Veszélyben a sajtószabadság, a közszolgálatok pedig azt csinálják, ami a feladatuk lenne, hanem a hatalom szócsöveként működnek, állapították meg a fórum résztvevői.
Željko Bodrožić, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének elnöke azt mondta:
– Nem látjuk az uralkodó pártban a hajlandóságot, hogy megtegye azt az egy lépést: hogy kijavítsa azt, amire a médiumok, és az újságíró-egyesületek mellett most már egyre több nyugat-európai ország is figyelmeztet, ez pedig az újságírók katasztrofális helyzete. A sajtótermékek többségét a tájékoztatás helyett propaganda célokra használják, a szabad újságírók pedig nemhogy hónapról hónapra élnek, hanem az egzisztenciájuk mellett a biztonságukért is harcolniuk kell – mutatott rá Željko Bodrožić.
Az összejövetelen az Öt perc mennydörgő csend nevű akció keretében egy médiakiáltványt is felolvastak.
2019. május 3. [16:24]
https://szabadmagyarszo.com/2019/05/03/stojiljkovic-a-vezer-megszabadulna-azoktol-a-mediumoktol-amelyek-nem-mikrofonallvanykent-mukodnek/  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése