2019. május 4., szombat

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)


Kedd, május 4.
* A NATO-erők Belgrád, Kraljevo, Vranje és Újvidék környékét bombázták. Pristinát és a környező településeket több ízben is bombázták. Újvidéken akadozott a villanyáram-, víz és kenyérellátás.
* Viktor Csernimirgyin orosz elnök balkáni különmegbízottja Bill Clinton amerikai elnökkel folytatott megbeszélései után kijelentette, hogy a koszovói probléma diplomáciai megoldása most „közelebb van”, mint volt.
* A fejlett ipari országok és Oroszország (G-8) külügyi főigazgatói bonni találkozójukon megegyeztek abban, hogy az ENSZ égisze alá helyezik a koszovói rendezés folyamatát.
* Szabó János magyar honvédelmi miniszter állítása szerint Budapest nem tart attól, hogy a koszovói konfliktus esetleg átterjed Magyarország területére is.
* A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja a repülőtér- és a légtér használatot engedélyező országgyűlési határozat módosítását szorgalmazta. A változás lényege: ki kívánják zárni, hogy a harci gépek magyar területről indítsanak támadást jugoszláviai célpontok ellen.
* Vuk Obradović, a Szociáldemokrácia párt elnöke úgy értékelte, hogy a legnagyobb állami és nemzeti érdek a háborús cselekmények beszüntetése és a béke megteremtése.
Hasonlóan nyilatkozott Goran Svilanović, a Szerbiai Polgári Szövetség elnöke is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése