2022. március 17., csütörtök

A postások helyett pártaktivisták kézbesítik a magyarországi szavazási levélcsomagokat

 Van, ahol Messenger üzenetben, irodába hívják voksolni a polgárokat

<span class="entry-title-primary">A postások helyett pártaktivisták kézbesítik a magyarországi szavazási levélcsomagokat</span> <span class="entry-subtitle">Van, ahol Messenger üzenetben, irodába hívják voksolni a polgárokat</span>

Érkeznek a szavazási levélcsomagok Vajdaságba, amelyet a szerb postai alkalmazottak helyett a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái hordanak szét (Fotó: Szabad Magyar Szó) 

2022-03-17 7:33

A hét elején több településről is jelentkeztek szerkesztőségünknek azok az olvasók, akik szóban és írásban is megerősítették, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (a Fidesz leghűségesebb szerbiai partnere) aktivistái kézbesítik azokat a borítékokat, amelyekben a magyarországi országgyűlési képviselők választásán és az országos népszavazáson való részvételhez szükséges szavazólap kapott helyet. Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, hiszen négy évvel ezelőtt a levélcsomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata volt, és a postások juttatták el a címzetteknek a borítékokat.

Már ez is felvet jó néhány kérdést, hiszen ki ellenőrzi az aktivistákat, hogy valóban kézbesítette-e a levelet. Ki garantálja, hogy a Fidesz szerbiai fiókintézeteként működő Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái abban az esetben, amikor nem biztosak abban, hogy az illető a Fideszre adta le voksát, nem bontják ki a borítékot és semmisítik meg vagy érvénytelenítik a szavazatot? Ahogyan azt sem tudni, hogy az aktivisták miért nem az ingyenes postai visszaküldést javasolják, hanem inkább arra kérik a szavazókat, hogy a helyi Concordia Minoritas Hungarie (CMH), esetleg a VMSZ-hez közeli cégek irodáiban adják le a borítékot, vagy ha kell, akkor ők másnap visszajönnek érte.

Postai alkalmazottakkal is beszéltünk, akik elmondták, a levélcsomagok nem jártak náluk, viszont egy értesítést kaptak, amely szerint kötelesek díj megfizettetése nélkül átvenni a borítékokat azoktól, akik úgy döntenek, hogy postai úton küldenék Magyarországra a (levél)szavazatukat.

És ha valaki azt hiszi, hogy ennél botrányosabbra már nem sikeredhet ez a levélszavazás, akkor az nagyon téved, ugyanis van olyan vajdasági település, ahol az aktivisták nem hordják szét a borítékokat, hanem Messenger üzenetben értesítik a szavazópolgárokat, hogy fáradjanak be a helyi irodába, és ott adják le a szavazatukat.

Egyik olvasónk továbbította azt az üzenetet, amelyet neki küldtek (a szöveget változtatás nélkül közöljük):

Tisztelt választó! A magyarországi választásokhoz, az Ön borítékja megérkezett Csantavérre! Kérem, hogy a holnapi nap (hétfő, március 14-én) folyamán, jelenjen meg a Tito Marshall 122 címen (a Gebi Kft. Szemben), hogy eleget tegyen, a választói kötelezettségének! Kérem, hogy azonosítás szempontjából, vigye magával a lakcímkártyát, vagy más Magyar állampolgárságát igazoló dokumentumját! Tisztelettel

Az egyik észak-bácskai településen a következő párbeszéd zajlott le az irodában a szavazásra jogosult személy és az aktivisták között:

Aktivista1: Pont téged hívtalak, Messengeren nem tudlak elérni, mert nem vagyunk ismerősök. Itt van anyukádé meg a tied is.

Szavazó: Elviszem, odaadom neki, itt van az autóba.

Aktivista1: Vagy be is jöhet, hogyha…

Szavazó: Úgyis megyünk pénteken útlevelet csinálni, akkor meg feladjuk a konzulátuson.

Aktivista1: De itt rögtön le tudtok szavazni.

Aktivista2: Ezt nem lehet.

Aktivista1: Ezt nem bírod elvinni.

Aktivista2: Vagyis jobb, ha itt leadjátok.

Aktivista1: Leszavazol és akkor lezárjuk a borítékot, beírjuk az adatokat.

Szavazó: Miért jobb? Miért nem postán jött, mint négy éve?

Aktivista1: Azért, mert most ez így van megszervezve.

Aktivista2: Nagyon egyszerű, a postás nem vinné ki addig, amire vissza kell adni.

Szavazó: De én ezt igazából elvihetem, mert jogom van hozzá.

Aktivista2: Persze, igen, hajrá!

A Nemzeti Választási Iroda honlapján a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókról a következő olvasható:

„A szavazási levélcsomag személyes átvétele során a választópolgár érvényes fényképes igazolvánnyal köteles igazolni a személyazonosságát. Amennyiben a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok eltérnek, úgy az eltérés tisztázása érdekében további dokumentumok (pl. lakcímkártya) bemutatása válhat szükségessé. A szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.”

Ami azt jelenti, hogy az összes, az aktivisták által kézbesített szavazási levélcsomagot meg kellene semmisíteni, mivel azt írja a választási iroda honlapja, hogy „a szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem”, Vajdaságban viszont szinte az összes levélcsomag a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáinak birtokában van vagy volt, amíg nem kézbesítették azokat.

A Szabad Magyar Szó értesülései szerint a Concordia Minoritas Hungarie szerződést kötött a Szerb Postával, hogy ők kézbesítik majd a levélszavazatokat. Hogy ez mennyire nem hétpecsétes titokként őrzött információ, azt megerősíti Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének március 11-én megtartott sajtótájékoztatója, amelyen a pártelnök nyíltan kimondta, hogy ez fog történni:

„A szándékunk az, hogy elősegítsük a választást, tudomásunk van arról, hogy a posta külső segítséget kér, hogy időben eljussanak a borítékok az érintettekhez. A Concordia Minoritas Hungarie irodát javasoltuk.” – mondta pénteken délelőtt Pásztor, s a dolgok jelen állása szerint a posta elfogadt a VMSZ javaslatát.

A CMH többeknek ismerős lehet, ugyanis az egyesület 2001-ben alakult meg, majd az alapítói jogai átkerültek a Magyar Nemzeti Tanácshoz. Az egyesület levelek kézbesítésére nem szakosodott, ehelyett a magyarországi pénzek szétosztásában jeleskedett az elmúlt két évtized során. Az egyesület koordinátora Bús Ottó, az elnöke Dudás Károly, az elnökség négy alelnöke pedig:  Fejsztámer Róbert Magyarkanizsai polgármester, Galambos László Újvidékről és Dobai János Tordáról (valamennyien a VMSZ tagjai), valamint Orosz Attila bácskai református esperes. A CMH támogatói: a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Bethlen Gábor Alap.

Március 16-án délelőtt telefonon megkerestük Bús Ottót, a CMH iroda koordinátorát, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy a Szerb Posta elfogadta-e Pásztor István javaslatát, és kötött-e szerződést a CMH-val? Amennyiben igen, a megegyezés szerint mely időszaktól kezdve és meddig, milyen segítséget nyújt a CMH a Szerb Postának? Bús Ottó arra kért bennünket, hogy írásban küldjük el a kérdéseket, és ők ugyanilyen módon válaszolnak majd.

Megkerestük a Szerb Postát is, hogy erősítsék meg az információnkat, amely szerint helyettük a Concordia Minoritas Hungarie hordja majd szét a levélcsomagokat. Válasz egyelőre még nem jött, de a korábbi tapasztalatokból kiindulva, a posta négy-hat napon belül mindig válaszol a kérdésekre.

Az esettel kapcsolatban felkerestük a Nemzeti Választási Irodát, hogy kiderüljön, ők tisztában voltak-e azzal, hogy Szerbiában nem a postai alkalmazottak kézbesítik majd a szavazási levélcsomagokat, és amennyiben erről nem volt tudomásuk, szerintük ez a kézbesítési mód törvényesnek mondható-e, figyelembe véve, hogy a szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.

Amint megérkeznek a válaszok, azokat természetesen megosztjuk olvasóinkkal.

Az írást a Szabad Magyar Szó újságírói készítették.

https://szmsz.press/2022/03/17/a-postasok-helyett-partaktivistak-kezbesitik-a-magyarorszagi-szavazasi-levelcsomagokat/?fbclid=IwAR2ul5HVXADxqYBoBI8mPP_4qptiZBjWpyIxYq2asGULGKdVJQghxNavYI0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése