2022. március 29., kedd

Újabb béketárgyalások, Orbán is beszállt a kampányba

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Béketárgyalások Isztanbulban, foszforbomba Harkivban
Megérkezett Törökországba az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a minimális cél a humanitárius kérdések megvitatása, míg a maximális a tűzszüneti megállapodás elérése lenne a kedden kezdődő, két napig tartó tárgyalásokon. Recep Tayyip Erdoğan török elnök a tárgyalások előtt rövid találkozót tart a delegációkkal. Erdoğan arról beszélt, hogy a hisz a békében, és hogy a tárgyalódelegáció tagjainak történelmi felelősége van.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videóüzenetében arról beszélt, hogy heves harcok zajlanak Csernyihiv, Szumi, Harkiv városoknál, a Donyec-medencében és Dél-Ukrajnában is. Kijev északi részét továbbra is az orosz erők ellenőrzik, és Irpinynél is folytatódnak az összecsapások. Zelenszkij ismét sürgette az Oroszország elleni szankciók szigorítását, egyebek között az orosz olajexport átfogó korlátozását, és kifogásolta, hogy a büntetőintézkedések fokozását a nemzetközi közösség arra az esetre helyezte kilátásba, ha Moszkva vegyi fegyvert vetne be. Az ukrán elnök szerint az orosz csapatok foszforbombát vetettek be. Ukrán tisztségviselők már korábban is beszéltek arról, hogy Harkivnál ilyen fegyvert használt Putyin serege.
Az orosz csapatok folytatták az ukrán főváros bombázását, lerombolva több lakóépületet. Egy nő, akinek találat érte az otthonát, azt mondta, látnia kellene Moszkvában élő keresztanyjának, hogy a Kreml tagadása ellenére az orosz erők civil célpontokat támadnak.
Művérrel öntötte le magát, így tiltakozott egy orosz művész. Jevgenya Iszajeva egy önkormányzati épület lépcsőjén tiltakozott március 27-én az ukrajnai vérontás ellen. „Vérzik a szívem” – ismételgette a művész, mielőtt a rendőrök elvitték.
Március elején mérgezés áldozatává válhatott Roman Abramovics orosz milliárdos és két ukrán béketárgyaló az egyik kijevi tárgyalásuk után. Az érintetteknek bevörösödött a szemük, folyamatosan és fájdalmasan könnyezni kezdtek és elkezdett lehámlani a bőr az arcukról és a kezükről. A Wall Street Journalnak nyilatkozó érintettek olyan szélsőséges moszkvai csoportokat sejtenek az eset mögött, akik a béketárgyalások leállítását szerették volna elérni. Abramovics nem tagja semmilyen a hivatalos orosz tárgyalódelegációnak, viszont az egyik leggazdagabb oroszként és Putyin elnök bizalmasaként a háború kezdete óta párhuzamos béketárgyalásokat intéz.
Az Orbán-kormány túlságosan Putyin-barátnak tartott politikája miatt a lengyel és a cseh védelmi miniszter is lemondta budapesti útját. A V4-es országok miniszterei március 30 és 31 között tárgyaltak volna Budapesten. Így csak a szlovák kollégájával tárgyalhatott volna Benkő Tibor, ám az Euractiv már arról ír, hogy végül elmarad a találkozó.
 
Ez a harc lesz a végső: utolsó hetében a választási kampány
A kampány utolsó két hetében mindkét oldal mozgósítani igyekszik szavazóit. Milyen eszközöket használnak ehhez, hogy látják az elmúlt fél évet a lakásokba kopogtató, szórólapozó, plakátokat ragasztó kampánystábok tagjai? Kétrészes összeállításunkban ezúttal az ellenzéki terepmunka fortélyairól és nehézségeiről, a kommunikáció alakulásáról, a válság és a háború hatásáról és arról, hibázott-e Márki-Zay Péter. A cikk első részét itt lehet elolvasni.
Orbán beszállt a kampányba, a HírTV nézőihez beszélt, interjú formájában. Karácsony Gergely is a nyilvánosságban igyekezett szavazásra biztatni az esetleg csüggedő ellenzéki szavazókat, a fideszes Hoppál Péter pedig sajátos magánakcióba kezdett az ellenzék kampánya ellen: összefoglalónkat a kampány hétfői történéseiről itt olvashatják.
Hétfő reggelre feltörtek egy sor kormányközeli lapot. A feltört oldalakra olyan videókat és cikkeket tettek ki, amelyek arról szóltak, hogyan manipulálja a híreket a közmédia és a kormánymédia. Az olvasók találkozhattak más, Orbán Viktort kritizáló, illetve Márki-Zay Pétert támogató tartalmakkal is.
Választási csalásokat bemutató videósorozatunkban ezúttal arról lesz szó, mit tehet az, akit a választások napján csalásra kényszerítenek.
Javulnak a járványadatok Magyarországon. Hétfő óta 1730 új fertőzöttet igazoltak, a járvány 48 újabb emberéletet követelt és 55-en vannak lélegeztetőgépen.
 
Nemzeti lett a bankrendszer, de mennyire erős?
Orbán Viktor álma volt, hogy a bankrendszer legalább fele magyar tulajdonba kerüljön. Bő tíz év alatt több mint hatvan százalékra sikerült feltornászni a nemzeti tulajdont. Ebben nagy szerepe volt két bank államosításának, majd kormányközeli üzletemberek felé történő privatizálásának. Ennek a folyamatnak a legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc lett, de már Tiborcz István is banktulajdonos. A külföldi banktulajdonosok kivonulásával ugyanakkor az lett a fő kérdés, hogy az ő tőkéjük nélkül mennyire válságálló a nemzeti kézben lévő bankrendszer?
 
Szabad Európa már a YouTube-on is! Iratkozz fel csatornánkra!

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése