2022. március 12., szombat

Haragja határtalan

Haragja határtalan

Ivan Krasztev úgy látja, hogy Putyin nem képes elfoglalni Ukrajnát, hiszen még az ország keleti felét sem tudja ellenőrzés alatt tartani. A lakosság még ott is sokkal ellenségesebb a vártnál. Úgy hogy békét kell kötni. A Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban a bolgár elemző emlékeztet arra, hogy Moszkva a jelek szerint már nem ragaszkodik az ukrán vezetés menesztéséhez. Belátja, hogy tárgyalnia kell Zelenszkijjel. De a sikertelenség láttán, egyelőre csak még brutálisabb lesz a támadó hadsereg, így akarják kikényszeríteni a megbeszéléseket.

Ám a helyzet mindenki számára katasztrófát jelent. Az ukrán infrastruktúra romokban, miközben az ország eredendően szegény. De oda a jó viszony is az orosz és az ukrán nép között, legalább egy nemzedéknyi időre. Ám ezzel együtt Kijevnek is kell tennie engedményeket. A szankciók célja közben az, hogy Oroszországot a lehető legjobban meggyengítsék.

Keleten ugyanakkor pl. a lengyeleknél azt látni, hogy Brüsszel átértékelődött, már nem fenyegetést jelent, hanem a biztonság garanciája. Viszont a megtorló intézkedések ugyan nem térítik el Putyint a háborútól, de járulékos hatásuk, hogy alighanem megmentették Tajvant. Mert Kína immár tisztában van vele, mi a gazdasági ára, ha belevág egy háborúba.

Ugyanakkor Oroszországban sokan már azt kérdik: tudja egyáltalán még Putyin, hogy mit csinál? Ez azért fontos, mert a lakosságot igencsak meglepte az invázió. Persze nem könnyű szembeszállni a vezérrel, mert nagyon nagy lett az elnyomás. Ám a politikus teljesen elvesztette a mértéket, megszállottként hajtogatja, hogy a Nyugat mennyire képmutató.

Az államfő a személyes találkozások alapján úgy véli: Putyin butaságokat beszél, ám hisz abban, amit mond. Ha tüntetés van, nem az okokra kíváncsi. Számára a kérdés úgy merül fel, hogy ki irányítja ezeket az embereket. És a tárgyalásokon is logikai bakugrások tapasztalhatók nála. Viszont azt hitte, hogy Ukrajnában simán meg tudja ismételni a Krímben elért sikert, ám ez tragikus tévedés volt a részéről.

A világ új korszak küszöbén áll, már látja, hogy rosszul ítélte meg Oroszországot. Meg kell szabadulni az orosz olaj függőségétől, nincs más választás.

Szelestey Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése