2022. március 31., csütörtök

Az ellenzék a saját választási győzelmében hisz

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 

Legkorábban pénteken folytatódhatnak az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalások. Amerikai források szerint az orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől Belarusz felé. Az ukrán külügy szerint az orosz sereg aknásítani kezdte a Fekete-tengert, ami a polgári hajózásra is veszélyes.

Nagy-Britannia szerint Oroszország súlyos emberveszteségeinek jele, hogy egyre több zsoldost alkalmaz Ukrajnában. Lengyelország nem importál több orosz szenet és olajat.

Az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete óta az ország összes állami kórháza hadiállapotban, éjjel-nappal működik. Az egészségügyi dolgozók családjukkal együtt beköltöztek a kórházba, és önkéntesek is jöttek segíteni.

 
Napokon belül választás

A választási kampány miatt egyszerre van 2002-es és 2018-as érzése az embernek – mondta a Szabad Európa podcastjában Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó. Négy nappal a választások előtt átbeszéltük, hogy miért maradt el minden idők „legmocskosabb kampánya”, megalapozott-e a csodavárás az ellenzék részérő, hová tűnt a genderkérdés, illetve milyen hibákat vétett és miben jeleskedett a két politikai oldal vezére.

„Kétharmad nélkül nehéz lesz lebontani a Fidesz médiabirodalmát, de nem eszköztelen az ellenzék” – mondta Polyák Gábor. A mostani megosztottság meghaladásához attitűdváltásra van szükség az ellenzéki politikusok részéről is. Két részben közöltük Polyák Gábor médiajogásszal, Márki-Zay Péter tanácsadójával készült interjúnkat.

Az első részben a magyar sajtó helyzetéről beszéltünk, a második részben pedig arról volt szó, hogy ellenzéki győzelem esetén miként lehetne javítani a magyar médiahelyzeten.


Optimizmus felső fokon

„A erőszakosan megváltoztatott jogszabályi környezet, a foglyul ejtett hatóságok, a média- és a finanszírozási fölény nem az ellenzék bénázása” – mondta a Szabad Európának adott interjúban Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azzal kapcsolatban, hogy miért tűnik gyengének az ellenzék.

Szabó szerint lehet és kell is kritizálni a korábbi kormányokat, de ilyen mértékű korrupcióval, mint ami most van, korábban soha nem lehetett találkozni. „Nemrég a volt bolgár és a korábbi cseh miniszterelnök ellen is eljárások indultak. Orbán Viktor lassan felkészülhet, ő következik” – tette hozzá. A társelnök azt is elmondta, hogy hisz az ellenzék választási győzelmében.

 
Szép napot kívánok!
Wiedemann Tamás  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése