2022. március 23., szerda

EBESZ-jelentés: a Fidesznek lejt a pálya a választásokon

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Az EBESZ választási megfigyelői missziója hétfőn közzétette időközi jelentését a közelgő választásokról. A visszafogott hangú jelentés lényegében a korábbi választások után jelzett kifogásait ismétli meg. A misszió elkezdte öt tévé és hat internetes hírportál monitorozását is.
Összefoglaljuk a jelentés fontosabb megállapításait, valamint az Alapjogokért Központ véleményét a jelentésről: az EBESZ friss időközi jelentésének legfontosabb, az államot elmarasztaló megállapítása, hogy korábbi ajánlásait nagyrészt nem követte érdemi lépés, „ideértve azokat, amelyek az állami forrásokkal való visszaélésre és az állami és pártpolitikai szerepek összemosódására, valamint a kampányfinanszírozás átláthatóságára vonatkoztak”.

Több megkérdezett aggályait fejezte ki amiatt, hogy a lakóhely közelmúltban törvényben módosított definíciója a szavazók stratégiai utaztatásához vezethet a billegő körzetekben a választás napjának közeledtével.

A szabolcsi 4-es választókerület

A szabolcsi 4-es számú választókerületben már napokkal ezelőtt felröppent a hír: az ukrajnai menekülteknek szánt adományokat a helyi fideszes országgyűlési képviselő akár kampánycélokra is használhatja. Tilki Attila, a térség fideszes képviselője tagad. Szerinte ellenfele, az ellenzéki összefogás színeiben induló Sápi Mónika készül arra, hogy az ő nevében osszon élelmiszercsomagokat. Az ellenzéki képviselő szerint ez nettó hülyeség.

A nem várt háborúból megpróbál előnyt kovácsolni a Fidesz is. Helyszíni riportunk készültekor Záhony szocialista képviselője azt nyilatkozta a Szabad Európának: információja szerint a lakosság által az ukrán menekülteknek gyűjtött adományokból a választókerület országgyűlési képviselőjelöltje húzhat politikai hasznot.

Olyan információink vannak, hogy ha lecseng ez a tragédia, a felgyűlt adományokat a választókerület szegényeinek adják, ami önmagában jó, csak jó lenne, ha nem használná fel a kormánypárt kampányra. Ugyanis megmondták kerek perec, hogy a táskába majd a képviselő úr üdvözlőcéduláját kell beletenni, és úgy kell elvinni a szegényeknek, mintha ez a kormány adománya lenne. Holott ezt nem arra adta az ország lakossága, hanem az ukrán menekülteknek” – mondta lapunknak Záhony szocialista képviselője.

Tilki Attila a társág fideszes országgyűlési képviselője közleményben reagált az őt ért adományosztogatós vádakra: szerinte az ellenzéki összefogás jelöltje az ő (Tilki Attila) nevében osztogathat majd választási élelmiszert a környék rászorulóinak. Sápi Mónika szerint viszont ez nettó hülyeség.

Olaj a tűzre

Komoly megterhelést jelent a tanároknak a sztrájk miatti bérkiesés, de kitartanak, később egyfajta gördülő sztrájkká alakítanák az akciót. Sok helyen fenyegetik őket vagy próbálják nehezíteni a sztrájkot, a kormány pedig épp tárgyalni se akar a pedagógusok problémáiról.

Elég sokan felhergelődtek a minisztérium látványosan lesajnáló válasza után arra, hogy a sztrájkot folytatni kell. Az ilyesmik felélénkítik a sztrájkhajlandóságot. Vannak olyan kollégák is, akik továbbra is beleállnak a polgári engedetlenségbe, és később jöhetnek még súlyosabb lépések”
– mondta el a pedagógussztrájk helyzetéről Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselője.
Nemrég Kisfaludy helyettes államtitkár küldött olyan levelet a sztrájkolók tárgyalást sürgető kérésére, hogy a minisztérium nyitott a tárgyalásokra. Csak nem most vagy a következő két hétben, szerinte jobb lenne a választások utánra halasztani az egész ügyet.

EU-s tervezet az ukrán menekültek támogatására

Az Európai Bizottság szerdán közzéteszi azon javaslatcsomagját, amelynek célja az ukrajnai háború elől menekülők foglalkoztatásának, oktatásának és lakhatásának biztosítása.
„Csaknem 3,4 millió ember menekült eddig az Európai Unióba Ukrajnából, többségükben nők és gyerekek. Mind ennek mértéke, mind pedig a sebessége példátlannak számát, átlagosan minden másodpercben érkezik egy kiskorú az EU-ba” – közölte kedden Maroš Šefčovič, a brüsszeli testület alelnöke.
A blokk az orosz invázió első heteiben a menekültek fogadási körülményeinek javítására fókuszált, megerősítette például a közös határ- és partvédelmi szervet (Frontex), az európai rendőri együttműködési szervezetet (Europol), valamint az EU menekültügyi ügynökségét.

Mindennapos gyász

Bár nincsenek friss hivatalos adatok arról, hány ukrán katona veszítette életét február 24. óta az orosz csapatok támadásában, az eddig még ostrom alá nem kerülő Lvivben naponta lehet látni gyászmeneteket, amelyeken az elesett katonákat kísérik végső útjukra.
Szeretteik, hozzátartozóik és katonatársaik kísérik őket végső útjukra a lvivi temetőben ukrán zászlóval betakart koporsójukban.

Ha még nem tette meg, csatlakozzon zárt Facebook-csoportunkhoz, amelyet elkötelezett követőinknek hoztunk létre, hogy közelebbről is megismerhessék működésünket és elsők között értesüljenek fontosabb anyagainkról! A Szabad Európa „bennfentesei” már több mint hétszázan vannak.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése