2022. március 18., péntek

Milyen hatásuk lehet valójában Márki-Zay Péter vitatott kijelentéseinek?

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok! 

A legfontosabb cikkeink ma reggel:

 Légiriadóra és robbanásokra ébredt Lviv, orosz rakéták csapódtak be az ukrán városközponttól mintegy hat kilométerre lévő nemzetközi repülőtér közelében. Közben letartóztattak egy orosz tábornokot, Csehország pedig a menekültáradatban elérte befogadóképességének határát. Továbbra is percről percre követjük az ukrajnai háború legfontosabb fejleményeit. YouTube csatornánkon láthatja, ahogy a Szabad Európa orosz stábjára lőttek Kijev északi részében, Instagram oldalunkon pedig az orosz megszállás mögötti információs háborúról tudhat meg többet. Érdemes feliratkozni fiókunkra mindkét platformon (YouTube, Instagram).
 
Titkok és indokok
 
A kormány 35 évre magáncégeknek adná oda a hazai autópályák üzemeltetését és az ország összes településének szemétszállítását. Ez elképesztő nagy üzlet, és érthetetlennek tűnik, hogy ez a konstrukció miért érné meg az adófizetőknek. Úgy főleg nehéz az indokokat látni, ha kabinet a megalapozó számításokat nem akarja nyilvánosságra hozni. A bíróság azonban mindkét esetben úgy döntött, hogy az adatokat nyilvánosságra kell hozni. Az egyik ügyben jogerős az ítélet, derül ki cikkünkből.
 
Érdekes viszonyokat tár fel a Debrecen irányítását boncolgató írásunk is. Helyi munkatársunk összegyűjtötte azokat a beruházásokat, történéseket, amiből a debreceniek okkal érezhették úgy, hogy nem helyben születnek meg a várost érintő legfontosabb döntések. A kormány két minisztere is olyan gyakran fordul meg a környéken, mintha hazajárnának.
 
Meglepő kijelentések, eltérő hatásfok
 
„Az elmúlt időszakban többször előfordult, hogy valamit az ember saját véleménye alapján próbált megítélni, de az végül nem találkozott azzal, ahogy a választók reagáltak a történésekre” – mondta Török Gábor politikai elemző, amikor az összellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter kifogásolt kijelentései kerültek szóba. A vele készült interjúban arra is figyelmeztet, hogy nehéz megítélni, miként hatnak az egyes választói csoportokra ezek sokszor bírált megfogalmazások, mivel ezek sokszor el sem jutnak az el nem kötelezett rétegekhez.
 
Ha már a választásnál tartunk: meglepő posztot tett ki közösségi oldalára a fideszes Németh Zsolt. A korábban a kormánypárt külpolitikai irányvonalát erőteljesen meghatározó politikus az ukrajnai háború kapcsán annyit írt: Ruszkik haza! Legyen béke! A budafoki mandátumért induló Németh posztja alatt beszédesek a kommentek, a kampányeseményeket naponta összefoglaló sorozatunk mai darabjában láthatja a legjellemzőbbeket. Ugyanitt olvashat arról is, hogy a bolgár rendőrség előállította Bojko Boriszovot, Bulgária volt miniszterelnökét egy, az EU-s támogatások szabálytalan felhasználása miatt indított nyomozás részeként. Magyarország nem része a bulgáriai lépést előkészítő Európai Ügyészségnek, de az ellenzék ezen változtatna.
 
Duplájára ugrott egyetlen nap alatt az új Covid-fertőzöttek száma: 3322 új fertőzöttet igazoltak, és a vírus okozta betegségekben elhunyt 66 ember. A Covid miatti halálos áldozatok száma alig negyvennel marad el a 45 ezertől. Kórházban 2205 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 90-en vannak lélegeztetőgépen.
 
Ha még nem tette meg, csatlakozzon zárt Facebook-csoportunkhoz, amelyet elkötelezett követőinknek hoztunk létre, hogy közelebbről is megismerhessék működésünket és elsők között értesüljenek fontosabb anyagainkról! A Szabad Európa „bennfentesei” már több mint hétszázan vannak.

 
Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor 

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése